8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren

1 juli 2022
8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Bijna iedereen is dol op de zon. Maar hartje zomer kan het soms ook té warm worden, waardoor je snakt naar een beetje verkoeling. Een mooie schaduwplek in de tuin is dan erg fijn! En schaduw in de tuin creëren kan op verschillende mooie manieren. Zoals met een parasol, een pergola, overkapping of schaduwdoek. Ter inspiratie hebben wij de mooiste schaduwmakers voor je op een rij gezet.

Meer schaduw in de tuin? Zo doe je dat!

Zet een parasol in de tuin

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

De makkelijkste en meeste flexibele vorm van schaduw in de tuin is een parasol. Je kunt hem opzetten waar je behoefte hebt aan schaduw en mee verplaatsen met de zon. De bohemian parasols van hout met vrolijke dessins op het doek en kwastjes zijn nu bijvoorbeeld een enorme trend. En ook mooi en heel handig is een zweefparasol; die kun je met de zon meedraaien. En omdat de stok niet in het midden van de parasol zit, past hij altijd boven je tuinset.

Het zonnescherm

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

De klassieker onder de zonnewering is natuurlijk het zonnescherm. Met een zonnescherm dat je ver genoeg kunt uitklappen, blijft niet alleen je huis koel maar heb je ook gelijk schaduw in de tuin. Maak een gezellig zitje tegen de gevel van je huis en je hebt een heerlijk koel plekje om te ontspannen, borrelen of eten.

Een pergola als schaduwplek in de tuin

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Een pergola is een mooi natuurlijk alternatief voor een parasol. Het is een frame dat bestaat uit houten balken of bamboe. En daar tegenaan en overheen kun je mooie klimplanten laten groeien die zo op een natuurlijke manier voor schaduw in de tuin zorgen. Mooie klimplanten voor je pergola zijn bijvoorbeeld blauwe regen (rechts op de foto), clematis, passiebloem, witte druif (links op de foto) of de klimaugurk die een beetje op blauwe regen lijkt, maar een wat donkerdere bloem heeft.

Schaduw in de tuin voor kinderen

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Ook voor kinderen is schaduw in de tuin belangrijk. Lekker buitenspelen zonder je druk te hoeven maken over een verbrande huid of verhitte koppies. Een speelhuisje op palen is daarvoor een fantastische oplossing. Daarmee heb je namelijk een speelplek én een schaduwplek in één. Want ook onder het huisje kan gespeeld worden. Maak er bijvoorbeeld een zandbak.

‘Lees ook: Achtertuin inspiratie & styling tips.’

Overkapping boven het terras

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Onder een houten overkapping kun je ook heerlijk schuilen voor de zon. Als het erg warm is, zit jij lekker in de schaduw in de tuin. En zo’n open tuinhuis heeft als bijkomend voordeel dat je er ook voor de regen kunt schuilen. En in de winter is het een heerlijke buitenplaats met een vuurtje erbij. Het voelt daarom ook een beetje als een tweede huiskamer en staat erg gezellig. Nog een voordeel; je tuinmeubels blijven langer mooi als ze beschermd zijn door een dak. Zo’n overkapping boven je terras heeft dus veel pluspunten.

Schaduwdoek

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Met een schaduwdoek kun je ook heel makkelijk schaduw in de tuin creëren. Het doek bevestig je met touwen of ijzerdraad aan drie punten in de muur, schutting of een paal. En het geeft een beetje een festival sfeertje aan je tuin. Zeker als je er een lichtsnoer aan toevoegt zoals op de foto hierboven. Schaduwdoeken zijn er in verschillende maten en vormen, dus je kunt er altijd één vinden die in jouw tuin past. En sommige doeken zijn ook waterdicht, waardoor je er lekker onder kunt blijven zitten als het begint te spetteren.

Hoge planten en bomen

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Schaduw in de tuin kun je ook op een natuurlijke manier creëren, met hoge planten en bomen. Onder een dak van bladeren zit je heerlijk koel en in het groen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een voorgeleide dakboom, waarvan de takken in een raster gevlochten zijn, waardoor ze in de breedte in de vorm van een dakje groeien. Net een natuurlijke parasol. Voorbeelden hiervan zijn de dakmoerbei, de dakplataan of de amberboom. Maar er zijn ook bomen die van nature al groeien in de breedte, zoals veel magnolia soorten of de Perzische slaapboom.

Tuinpaviljoen voor schaduw in de tuin

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren.

Het tuinpaviljoen is vergelijkbaar met een partytent, alleen dan mooier. Net als bij een partytent is het paviljoen overkapt en zijn alle zijkanten open. Maar het frame is vaak van staal of aluminium. Het heeft dan ook dezelfde voordelen als de houten overkapping; het is een sfeervolle schaduwplek, je kunt er onder schuilen voor de regen. En als je de zijkanten sluit en er een heater in zet, kun je er heerlijk warm zitten tijdens koude avonden. De constructie is semi-permanent, dus je kunt hem lange tijd buiten laten staan, maar uiteindelijk ook weer afbreken.

Dit waren onze tips voor het creëren van schaduw in de tuin. We hopen dat we je met deze ideeën hebben kunnen inspireren. Veel succes met het maken van jouw ideale schaduwplekje! En heb je zelf nog leuke tips voor mooie schaduwmakers? Deel ze dan vooral met ons door onder dit blog een reactie achter te laten!

Zo kies je 't beste mobiele abonnement voor kinderen uit
Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Rainbow Collection 21 juli 2023 at 10:31 am

    Wat een geweldige suggesties voor het creëren van schaduw in de tuin! Een combinatie van een parasol en een pergola met prachtige klimplanten klinkt als een perfecte manier om schaduw en natuurlijke schoonheid in de tuin te brengen. Zelf ben ik ook fan van uitvalschermen of markiezen. Ik kijk ernaar uit om mijn tuin op te knappen met een prachtige schaduwplek.

    Met vriendelijke groet,

    Joost

  • Laat een reactie achter