Schoen zetten Sinterklaas | Wanneer & hoe vaak? Incl. schoenzet kalender!

12 november 2020
Schoen zetten Sinterklaas | Wanneer & hoe vaak? Incl. schoenzet kalender!

We gaan de Sinterklaas periode in en dat betekent dat alle kinderen weer massaal hun schoen mogen zetten voor Sinterklaas. Een super leuke en spannende tijd! Schoentje bij de open haard, verwarming of voordeur, iets lekkers erin voor het paard en natuurlijk een mooie tekening voor Sint en Piet. Vergeet je verlanglijstje niet! En tot slot moet er natuurlijk ook nog even luidkeels gezongen worden voor de Sint. Maar wanneer mag je precies je schoen zetten? En hoe vaak? Ik geef je tips en heb ook nog een hele leuke schoenzet kalender voor je!

Wanneer mogen kids hun schoen zetten voor Sinterklaas

Je kunt je schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is, eerder heeft natuurlijk geen zin. Hij komt altijd op een zaterdag aan, halverwege november. Voor onze kinderen is dat ook meteen het eerste moment waarop ze hun schoen mogen zetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om te wachten totdat Sinterklaas in je eigen woonplaats aankomt. Dat is vaak wat later dan de landelijke intocht.

Wanneer je het schoen zetten en Sinterklaas introduceert aan je kleintje is natuurlijk aan jezelf. Als er al oudere broertjes of zusjes zijn, mag de baby natuurlijk ook al een slofje zetten. Maar vanaf de leeftijd van 2 jaar is het echt leuk.

‘Lees ook: Dilemma! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je?

Hoe vaak mogen kids hun schoen zetten voor Sinterklaas?

Mijn kinderen mogen twee keer per week hun schoen zetten; in het weekend en een keer halverwege de week. Dat is zo’n beetje de richtlijn. Want Sinterklaas kan natuurlijk niet iedere nacht bij alle kinderen komen. Op een schoenzet kalender – die je hieronder vindt – zet ik wanneer ik met Sinterklaas heb afgesproken dat het mag.

Je kunt er ook voor kiezen om je kinderen wel iedere dag hun schoen te laten zetten. Maar dan zit er natuurlijk niet iedere ochtend wat in. Zo blijft het een verrassing wanneer ze een cadeautje krijgen.

Tip voor kids die het schoen zetten spannend vinden
Wanneer je kind het een eng idee vindt dat Sinterklaas & Piet bij jullie binnen komen, kun je de schoen ook in de schuur of in de auto neer zetten. Of je zet hem bij de voordeur en legt aan je kind uit dat Piet dan niet naar binnen hoeft, maar het cadeautje door de brievenbus kan gooien. Het lekkers voor het paard en de tekening kun je dan eventueel buiten zetten.

Wat doe je in de schoen?

Het is gebruikelijk om kleine schoencadeautjes te geven, want op Pakjesavond worden de kinderen al heel erg verwend. Wij geven de ene keer bijvoorbeeld een klein cadeautje, zoals een potje stuiterslijm, een LEGO popje, stickervelletje, autootje of een klein knuffeltje. En de andere keer doen we wat lekkers in de schoen zoals chocolademunten, een speculaas pop of een zakje pepernoten. Het kan ook verantwoorder; een mandarijn met een zelf geknutselde pietenmuts of een banaan met een slinger pietje van pijpenragers. Dat vinden kids ook erg leuk. Bij winkels als de HEMA , Flying Tiger, Kruidvat, Action of Xenos kun je vaak voor een paar euro al leuke schoencadeautjes scoren.

‘Lees ook: De leukste Sinterklaas spelletjes voor kinderen.’

Schoenzet kalender

Natuurlijk hopen kinderen iedere dag op cadeautjes in hun schoen. Om teleurstelling en een heleboel vragen te voorkomen – continue;”Wanneer mogen we onze schoen zetten?!” – kun je een schoenzet kalender knutselen. Dat is super leuk om samen met je kind te doen. En je kunt er precies op aangeven wanneer je met Sinterklaas hebt afgesproken dat ze hun schoen mogen zetten. Een leuke extra is dat deze schoenzet kalender ook nog eens aftelt naar Pakjesavond; iedere dag mag je een stukje van de baard afknippen. Hij begint op de dag dat Sinterklaas aankomt en eindigt op 5 december. In de video hierboven zie je hoe je de schoenzet kalender maakt. En mocht je het lastig vinden om hem zelf te tekenen, dan kun je die van mij gebruiken. Daar heb ik deze printable van gemaakt.

Tips om het schoen zetten nog leuker te maken

Om het schoen zetten voor Sinterklaas nóg leuker te maken, heb ik tot slot nog een paar leuke tips voor je.

De Sinterklaas schoorsteen

In de Sinterklaas periode hebben de Action & Kruidvat voor een paar euro een kartonnen schoorsteen met haard te koop. Je kunt er eventueel nog wat blokken hout of takken en een lichtsnoer in leggen zodat hij er nog sfeervoller uitziet. Een leuke plek om je schoen bij te zetten. Wij hebben hem ieder jaar en er worden de hele Sinterklaas periode (en ver erna!) ook veel rollenspellen mee gespeeld. Dus die schoorsteen is al zijn euro’s waard.

Zelf een schoentje knutselen

In plaats van je eigen schoen zetten, kun je ook een schoentje vouwen voor Sinterklaas. En daarna kun je hem zelf versieren zoals je wil. Met een mooie strik, knoopjes of je maakt een voetbalschoen! Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je een schoentje vouwen kunt.

Bellen of appen met Sinterklaas

Het is natuurlijk helemaal te gek als Sinterklaas zelf belt of een berichtje stuurt wanneer je je schoen mag zetten. En dat kan met de ‘Bellen met Sinterklaas’ app. Hoe de app precies werkt en waar je hem kunt downloaden, lees je hier. En hier vind je nog veel meer leuke Sinterklaas apps.

‘Lees ook: Knutselen voor Sinterklaas | Meer dan 25 leuke Sinterklaasknutsels.’

Pepernoten speurtocht

Kinderen vinden het vaak te gek als de pieten een grapje met ze uithalen; het huis overhoop halen, schoenen verstoppen of een spoor van pepernoten achterlaten dat naar de cadeautjes leidt. Dus Think like a Piet en doe je best!

Amerigo was hier – Laat hoefijzer afdrukken achter

Het idee dat er een paard door het huis gelopen heeft, is natuurlijk ongelofelijk. Maar als er modderige afdrukken van een hoefijzer door het huis te vinden zijn als je ‘s ochtends bij je schoentje komt, dan moet het wel waar zijn. Amerigo was hier!

Sinterklaas is je beste vriend

De laatste tip tot slot kost iets meer moeite. Maar je kunt je kind niet gelukkiger maken dan de enige echte Sinterklaas en/of Piet zijn of haar vriendenboekje in te laten vullen. Inclusief foto natuurlijk! Het boekje leg je bij de schoen en kan waarschijnlijk op nog meer enthousiasme rekenen dan het cadeautje dat erin zit.

Schoen zetten – Hoe doen jullie dat?

Ik ben ook benieuwd hoe vaak jullie kinderen hun schoen mogen zetten voor Sinterklaas en wat je erin stopt. Laat je het me weten in een reactie op dit blog? En als je nog leuke tips hebt om het schoenzetten nóg leuker te maken, dan hoor ik dat ook graag!

Uitgelichte afbeelding – Ivonne Wierink voor Shutterstock.

Ozosnel poep | Dit Sinterklaas lekkers is geweldig leuk om te maken met de kids
Sinterklaas cadeautjes trends | Dit speelgoed staat dit jaar bovenaan de verlanglijstjes

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Maria 12 november 2022 at 11:04 am

    Thank you! We are from Argentina and we have two kids (6 yo and 2 yo) and I always like to know how is the sinterklaas tradition here.

  • Laat een reactie achter