Science museum NEMO – Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland

3 januari 2019
Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. In plaats van zien vooral veel doen!

Bijna iedereen kent Science Museum NEMO; het grote, 10 meter hoge kopergroene schip in Amsterdam. Maar ben je er ook al eens binnen geweest? Het is namelijk het tofste wetenschapsmuseum van Nederland! Je kunt er niet alleen naar dingen kijken, maar vooral heel veel dingen zelf doen. Een topuitje voor nieuwsgierige kinderen die van spelen, experimenteren en proefjes doen houden en graag alles willen weten. Wij gingen er naartoe met onze zonen Charlie van 4 jaar en Finn van 7 jaar en laten je zien waarom het science museum absoluut een bezoek waard is.

Nemo Science Museum

Onder het 10 meter hoge dak van het NEMO museum gaan vijf etages schuil met op iedere verdieping een ander thema. Je komt binnen op de begane grond waar je je jas kwijt kunt, kaartjes kunt kopen en aandenkens en originele cadeautjes kunt scoren in de shop. Maar het echte museum begint daarboven.

‘Lees ook: Het Spoorwegmuseum – Veel meer dan alleen treinen kijken.’

#1 Fenomena – Ontdekken hoe wetenschap werkt

In Fenomena op de eerste verdieping ervaar je hoe wetenschap werkt. Hier vind je bijvoorbeeld de mega bellenblaas waarmee je een grote zeepbel om jezelf kunt maken. Eén van de activiteiten van het allereerste NEMO uur, ik heb er zelf ooit ook in gestaan als kind. Misschien jij ook?

Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. Met de welbekende mega bellenblaas.
De welbekende mega bellenblaas in het NEMO Science Museum.

Verder kun je hier ontdekken hoe het zit met licht, zwaartekracht, elektriciteit en geluid. Want hoe kan het bijvoorbeeld dat je tegen een holle ronde muur fluistert, maar je het toch hélemaal aan de andere kant van het museum – waar nog zo’n gek muurtje staat – kunt horen?! Finn en Charlie vonden het erg leuk om dit uit te proberen.

Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. Meteen paar keer per dag de geweldige Kettingreactie show.
Kettingreactie; een groot domino met stoelen, fietsen, auto’s, ballen en nog veel meer om te leren over oorzaak en gevolg.

NEMO Science Show – Kettingreactie

En op de eerste verdieping vindt ook meerdere keren per dag een show plaats: Kettingreactie. Die moet je absoluut meemaken! Een medewerker van het wetenschapsmuseum laat hierin zien hoe energie omgezet wordt in actie. Met als gevolg dat er een raket de lucht in schiet. Maar niet voordat er dominostenen omgevallen zijn die een auto laten rijden, die een kraantje open zet waardoor water een krant nat maakt en er een steen valt die een kabelbaan in werking zet, waardoor een ballon lek geprikt wordt, ballen gaan rollen en… de rest moet je zelf maar zien! Domino in het groot, maar dan met stoelen, ballen, een fiets en allerlei andere attributen in plaats van steentjes.

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.

#2 Technium – Ontrafel de techniek om je heen

In Technium – op de tweede verdieping – ontdek je hoe de techniek om ons heen nu eigenlijk werkt. Hier is het allermeeste te doen en dit was dan ook het favoriete thema van mijn boys. Zo kun je er stuwdammen, dijken en bruggen bouwen, testen en eventueel verbeteren. Ook staat er een grote waterzuiveringsmachine die je zelf kunt bedienen; lekker met water kliederen. En er is een lift die werkt op spierkracht; nog een hele klus om die omhoog en naar beneden te krijgen! En Finn vond de enorme ballenmachine die de wereld van de logistiek transparant maakt het leukste. Want wat gebeurt er als je iets online bestelt? Je ontdekt het hier allemaal door zelf aan het logistieke proces deel te nemen. Door bijvoorbeeld de juiste kleur ballen – de bestellingen – in een bak te stoppen met een robotarm en deze op de vrachtwagen te laden.

Ook vind je in Technium de wereld van vormen. Aan de wand hangt hier een groot ronddraaiend rad waarin je driehoekjes kunt stoppen waardoor je weer nieuwe vormen maakt. Je kunt er leren in perspectief te tekenen. En je ziet hoe je je ruimtelijk inzicht ermee kunt foppen; aan de ene kant van de kamer ben je ineens een stuk kleiner dan aan de andere kant. Heel gek!

#3 Elementa – Onderzoek de bouwstenen van de kosmos

Hoe de kosmos in elkaar zit, leer je op de derde verdieping van het wetenschapsmuseum. Over de miljarden jaren oude sterren en hoe zij onze wereld nu vormen. En over wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven.

NEMO Science laboratorium

Maar het leukste van deze tentoonstellingen vonden wij het NEMO science laboratorium, waar je in de huid van een echte onderzoeker kruipt. Laborantenjas aan, veiligheidsbril op en je kunt lekker experimenteren en zelf proefjes doen. Wij lieten bijvoorbeeld een reageerbuisje de lucht in schieten door met azijn en bakpoeder gas te vormen en leerden zo hoe een vuurpijl werkt. Een gaaf en spannend experiment!


NEMO proefjes: Hoe werkt een vuurpijl?

Het proefje met de vuurpijl dat wij in het Science Museum laboratorium gedaan hebben kun je ook thuis eens uitproberen. Zo leer je hoe de kracht gemaakt wordt die ervoor zorgt dat een vuurpijl de lucht in gaat.

Let op! Je kunt deze proef het beste buiten doen, tenzij je over een doorzichtige koker of emmer beschikt die je over de reageerbuis heen kunt zetten.

Wat heb je nodig?

Aan de slag!

  1. Doe ongeveer 3 ml azijn in het reageerbuisje.

  2. Houd het reageerbuisje schuin vast. Doe met de achterkant van een theelepeltje een schepje bakboeder bovenin de reageerbuis, zonder dat het bij de azijn kan komen.

  3. Deze stappen moet je snel na elkaar doen:
    – Pak de rubberen stop en doe die stevig in de reageerbuis.
    – Zet de reageerbuis ondersteboven op de rubberen stop neer in een beker zodat hij niet om kan vallen.
    – Neem voldoende afstand.

  4. Azijn en bakpoeder samen vormen gas en de reageerbuis zal dus de lucht in schieten!


#4 Humania – Ontdek wie je zelf bent

Hoe hoger je in het science museum komt, hoe ouder de doelgroep van de tentoonstellingen wordt. Zo is een groot deel van Humania – op de vierde verdieping – gericht op de puberteit. Bij de Peepshow kom je van alles te weten over sex en je kunt er helemaal uit je dak op de dansmachine. Deze hebben wij nog maar even overgeslagen met ons kroost.

‘Lees ook: De Efteling voor peuters: dit zijn de leukste attracties voor de kleintjes.’

Wat voor de jongere kinderen wel leuk is op deze etage, zijn de experimenten rondom je brein. Zo speelden Charlie en ik er een spel waarbij we beiden dezelfde blokken hadden en aan elkaar uit moesten leggen wat we ermee zouden bouwen zonder te zien wat de ander deed. Zo kwamen we erachter dat ‘Leg de rode cirkel bovenop het gele vierkant’ op verschillende manieren te interpreteren is. Een leuke learning over communicatie.

#5 Energetica – Speel met energie met uitzicht over heel Amsterdam

Op de bovenste etage van NEMO tot slot kun je alles leren over energie en zelf ook weer wat energie opdoen. Want hier vind je namelijk het restaurant en het dakplein met een indrukwekkend uitzicht over Amsterdam. Je kunt er ook zonder NEMO tickets komen om alleen te lunchen of lekker in de zon te zitten bij mooi weer. Buiten vind je verschillende grote speeltoestellen en installaties die je zelf kunt bedienen – zoals een windeiland en een waterval – waardoor je ontdekt hoe energie werkt.

Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. Met een fantastisch uitzicht over Amsterdam vanaf het dak.
Op het dak van NEMO heb je een fenomenaal uitzicht over Amsterdam.

Wil je weten vanaf welke leeftijd NEMO leuk is?

Zoals je leest, hebben wij een fantastische dag in het NEMO Science museum gehad. Het is echt een daguitje; met alles wat er te doen is, kun je makkelijk een hele dag vullen. (en nog een keer terugkomen ook!) Een bezoek aan het wetenschapsmuseum stond al langer op mijn wishlist, maar ik heb wel bewust gewacht totdat Charlie 4 jaar was. Vanaf die leeftijd wordt NEMO echt leuk. Hoewel niet alle tentoonstellingen geschikt zijn, is er genoeg leuks te doen voor kleuters. Vooral op de eerste en tweede verdieping. Kinderen die wat ouder zijn – vanaf ongeveer 7 jaar – zoals Finn zullen alles wat ze er doen ook nog wat beter begrijpen.

NEMO tickets

De NEMO entree bedraagt €17,50 voor iedereen vanaf 4 jaar. Tot en met 3 jaar kunnen kinderen gratis naar binnen. Voor NEMO tickets kun je hier online terecht, dat scheelt in de rij staan.

Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. In plaats van zien vooral veel doen!

Openingstijden NEMO Amsterdam

Het science museum is iedere dag open van 10.00 tot 17.30 uur, met uitzondering van een aantal maandagen en Koningsdag. Kijk hier voor meer info. In schoolvakanties en tijdens feestdagen is het in NEMO het drukste. Het loont dan om vroeg te komen.

‘Lees ook: Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 allerleukste in Nederland!

Parkeren NEMO Amsterdam

NEMO is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer én met de auto. Kom je met de trein? Dan ga je vanaf de hoofduitgang van het Centraal Station links en volg je de borden ‘Route Oosterdok’. Zo loop je in 15 minuten naar het wetenschapsmuseum. Of je pakt vanaf het station bus 22 en stapt uit bij halte Kadijksplein.

Kom je met de auto? Dan kun je parkeren in één van de vier parkeergarages rondom het science museum. Parkeergarage Oosterdok – op 400 meter afstand – is het meest dichtbij. Je betaalt er voor de eerste 5 uur parkeren €1,- per 12 minuten. Na 5 uur (en tot 24 uur parkeren) parkeren, wordt dat een vast dagtarief van € 20,-. Op de eerste 5 uur parkeren, krijg je van NEMO 30% korting, die kun je regelen bij de kassa van het museum. Parkeer je langer dan 5 uur, dan geldt de korting niet.

NEMO plattegrond

Science museum NEMO - Het tofste wetenschapsmuseum van Nederland. De plattegrond met daarop de 5 verdiepingen en wat er allemaal te doen is.
De NEMO plattegrond met daarop de 5 verdiepingen en wat er allemaal te doen is.
De Instagram accounts die ik nu het liefst volg!
Lapland - Een bijzondere reis die we nooit meer vergeten

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter