Zo ga je veilig en leuk op pad met je kind op de scooter

7 juni 2024
Zo ga je veilig en leuk op pad met je kind op de scooter

Hoe leuk en gezellig is het om samen met je kind op de scooter op pad te gaan?! Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus zorg dat jullie goed voorbereid de weg op gaan. In dit artikel ontdek je alles wat je nodig hebt en handige tips om van jullie scooteravonturen een feestje te maken.

Veiligheid is extra belangrijk met je kind achterop de scooter

Samen met je kind op de scooter de weg op is superleuk, maar kan ook de nodige risico’s met zich meebrengen. In vergelijking met een auto biedt een scooter minder bescherming bij een ongeval en is het kwetsbaarder in het verkeer. Bovendien kan een kind de balans en stabiliteit van de scooter beïnvloeden, waardoor het moeilijker is om het voertuig onder controle te houden. Daarnaast zorgt een kind sneller voor afleiding door te praten, te bewegen of zich vast te houden op manieren die de bestuurder uit balans kunnen brengen. Belangrijke dingen om in ieder geval in je achterhoofd te houden.

Veilig met je kind op de scooter, hier moet je op letten

1# Een kinderhelm

Wat je echt nodig hebt voor je kind is een speciale kinderhelm voor op de scooter. Deze helm beschermt het hoofd van je kind bij een val of botsing, wat ernstig letsel kan voorkomen. Let op bij de aanschaf van een goedgekeurde helm dat je de juiste maat en pasvorm kiest. Een helm moet goed aansluiten zonder te knellen en mag niet te los zitten. Meet de hoofdomtrek van je kind op zodat je de correcte helm aanschaft.

Natuurlijk kan het zijn dat je kind helemaal geen zin heeft om een helm te dragen. Leg dan duidelijk uit waarom dit zo belangrijk is en geef zelf het goede voorbeeld door altijd een helm te dragen. Laat je kind zelf een mooie kinderhelm uitkiezen, ze zijn verkrijgbaar in de vrolijkste kleuren en prints. Zo wordt het dragen van een helm misschien ook een stuk leuker.

2# Kinderzitje scooter

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op een scooter vervoerd worden in een kinderzitje, zodat ze altijd een veilige zitplaats hebben. Er zijn speciale scooter kinderzitjes verkrijgbaar die voldoende steun bieden aan de rug, handen en voeten. Zo zit je kind stevig en comfortabel en kun jij met een gerust hart de weg op.

>> Lees ook: 12 x De leukste kids SOS polsbandjes

3# Beschermende kleding

Zorg ervoor dat je kind de juiste kleding draagt op de scooter. Denk aan een lange broek, zoals een jeans, en een stevige jas voor extra bescherming. Bij regenachtig weer is waterdichte kleding een must om droog te blijven onderweg. Stevige, gesloten schoenen zijn belangrijk, dus geen slippers op de scooter! Als je kind beschermende kleding draagt vermindert dit het risico op schaafwonden en verwondingen bij een val. En wil je jullie tripje nu extra leuk maken, kies dan voor matchende outfits. Vergeet ook niet om reflecterende accessoires te dragen voor extra zichtbaarheid in het verkeer.

4# Communiceren met je kind

De meeste kids zijn echte kwebbelkonten, ook op momenten die niet altijd handig zijn. Als je samen op de scooter gaat, is het belangrijk om je kind uit te leggen hoe het onderweg kan communiceren. Leer je kind eenvoudige handgebaren voor onderweg en vertel van tevoren waar jullie naartoe gaan en wat jullie kunnen verwachten. Zo is je kind goed voorbereid en stelt het minder vragen tijdens de rit. Vergeet niet om regelmatig een pauze in te lassen tijdens langere scootertrips! En als jullie op pad gaan naar bijvoorbeeld een leuk kinderuitje, neem dan ook iets lekkers en drinken mee voor onderweg.

5# Regelmatig onderhoud scooter

Om onderweg verrassingen te voorkomen, is het handig om regelmatig je scooter te controleren. Denk hierbij aan goed werkende remmen en banden met voldoende profiel.

Kortom, met de juiste voorbereiding is het fantastisch om samen met je kind op de scooter te reizen. Denk altijd goed na, rijd rustig, vermijd drukke wegen en geniet vooral samen van jullie tripje!

Honden en kinderen | Zo laat je ze veilig samen opgroeien
Zo ontwikkel je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter