De moeder van de maand: Irma

22 juni 2016
alleenstaande, single, moeder, mama, groot, gezin, jongens, kinderen, opvoeden, moederschap, scheiding, rijk, arm, voedselbank, kracht, energie, werkloos, coach, tip, zangeres, auteur, the voice of leadership, spreker, zingen, boek, schrijven, lezen, tijd, energie, moe, scheiden, zes, 6

Vergeet Superman, Batman en Spiderman. Moeders zijn wat ons betreft de echte superhelden. Daarom zetten wij iedere maand een supermama met een bijzonder verhaal in de spotlights. Deze maand is dat Irma Lohman!

Irma Lohman (47) heeft alles wat haar hartje begeert. Een lieve, rijke vent, een eigen bedrijf en zes knappe kinderen: Dave (12), Joey (11), Mike (9), Steve (8), Dylan (6) en Beau (5). Maar dan raakt haar vriend zijn baan kwijt, komt in de schuldsanering en krijgt last van depressies. Zo erg dat het hun de relatie kost. Irma gaat als alleenstaande moeder verder, samen met haar grote jongensgezin.

alleenstaande, single, moeder, mama, groot, gezin, jongens, kinderen, opvoeden, moederschap, scheiding, rijk, arm, voedselbank, kracht, energie, werkloos, coach, tip, zangeres, auteur, the voice of leadership, spreker, zingen, boek, schrijven, lezen, tijd, energie, moe, scheiden, zes, 6, alleenstaande moederPittig?! “Ja, natuurlijk moest ik vanwege de kinderen mijn schouders er flink onder zetten. Maar ik deed het eigenlijk al jaren alleen, dus er veranderde niet veel. Logistiek ging alles ook prima”, vertelt Irma. “Gewoon doen wat je moet doen, is mijn motto. Ik had weinig keus. Er was op een gegeven moment zo’n negatieve sfeer in huis, het was gewoon echt klaar. Dus toen mijn vriend en ik uit elkaar gingen, voelde dat ook wel als een verademing. De negatieve sfeer konden we gaan omzetten in positieve dingen. Er kwam rust op dat gebied.”

Natuurlijk is het in huize Lohman verder wel druk, met zes opgroeiende jongens. Irma’s ex speelt geen grote rol in de opvoeding en ziet zijn kinderen soms, gemiddeld één keer in de vijf weken. Op steun van haar moeder en twee goede vrienden na doet de single mama alles op eigen kracht. “Hoeveel wassen ik wel niet draai weet ik niet”, vertelt de single mama. “Soms gooi ik er voordat ik naar bed ga nog even snel één in. In de supermarkt kom ik zeker een paar keer per week. En dan zijn er nog de clubjes. Momenteel zwemmen er een paar, zit er één op gitaarles en gaat er één een DJ workshop doen of iets met gamen. Alleen al bij de zorg van zes jongens komt zoveel kijken dat het een fulltime bezigheid is. Toch ervaar ik het niet zo. Ik doe gewoon de dingen die ik iedere dag moet doen en waar je niet onderuit kunt komen. Verder verdiep ik me vooral op emotioneel en sociaal gebied in zes individuutjes. Ik wil weten wat er speelt thuis onderling, op school met hun vriendjes, hoe het leren gaat, hun gevoelens. Dat vind ik echt belangrijk. Vinger aan de pols houden bij mijn ventjes. Daarom hebben we een warme, open band.”

“Ik ben trots dat ik die vrouw en moeder ben die ooit met een miljonair was maar die ook in de rij van de voedselbank wist te overleven.”

“We zijn echt 14 handen op één buik, ik weet ook hoe ze mij zien. Ze laten me weten dat ze me zien als een lieve moeder die veel voor ze doet, grappig is en keihard werkt om te kunnen genieten met en van elkaar. Nu en in de toekomst. Ze schrijven er zelfs gedichtjes over, spreken het naar me uit of plaatsen dat soort teksten op hun kunstwerkjes. Heel lief en bijzonder! Ik heb ook nog nooit een moment gedacht: ‘Nu maak ik er een puinhoop van’. Ik heb veel energie en mijn glas is altijd halfvol. Ik zou bijna willen zeggen; ‘I’m made for 6 sons!'”

alleenstaande, single, moeder, mama, groot, gezin, jongens, kinderen, opvoeden, moederschap, scheiding, rijk, arm, voedselbank, kracht, energie, werkloos, coach, tip, zangeres, auteur, the voice of leadership, spreker, zingen, boek, schrijven, lezen, tijd, energie, moe, scheiden, zes, 6Naast de opvoeding van haar zes jongens heeft Irma ook nog steeds een eigen bedrijf: Irma Raakt. Onder die noemer werkt ze als motivational speaker, opera en musical zangeres, coach en auteur. Haar boek The Voice of Leadership komt dit najaar uit, inclusief een cd met vijf door haar ingezongen songs. Maar moe is Irma nooit. “Ik werk als de kinderen op school zijn. Vooral op de lange dagen, dan heb ik van 8.30 uur tot 14.30 uur tijd voor mezelf en voor afspraken”, zegt de duizendpoot. “Mijn werk is mijn leven en andersom, daarmee laad ik mezelf op. Ik lees veel, ik schrijf, ik ben een echte creator. Zo heb ik naast mijn boek dat een handleiding is voor meer persoonlijk en zakelijk succes, zelfvertrouwen en geluk ook mijn eigen voice of leadership system ontwikkelt waarmee ik trainingen, lezingen, workshops en concerten geef voor particulieren en het bedrijfsleven. Ik heb een missie, en dat is middels spreken, zingen, schrijven en coachen mensen inspireren, motiveren en raken met mijn stem. Mijn jongens maken onderdeel uit van mijn missie. Mijn credo is: Volwassenen, laten wij onze rugzak legen om de volgende generatie – onze kinderen – niet met onze shit te belasten. Ik weet uit ervaring wat dat met kinderen kan doen. Wat dat betreft is de cirkel rond. Mijn leven klopt. Mijn mooie lieve zes zoons, mijn fantastische en inspirerende werk. Het versterkt elkaar aan beide kanten.”

alleenstaande, single, moeder, mama, groot, gezin, jongens, kinderen, opvoeden, moederschap, scheiding, rijk, arm, voedselbank, kracht, energie, werkloos, coach, tip, zangeres, auteur, the voice of leadership, spreker, zingen, boek, schrijven, lezen, tijd, energie, moe, scheiden, zes, 6

Irma is dan ook terecht trots op zichzelf. “Ha ha, ja wellicht niet helemaal Nederlands, maar ik ben absoluut trots op mezelf. Misschien wel het meest op dat ik altijd dicht bij mezelf ben gebleven. Dat ik die vrouw en moeder ben die ooit met een miljonair was maar die ook in de rij van de voedselbank wist te overleven. De knappe, succesvolle zangeres (Ze zong op het nationale bruiloftsfeest van Willem-Alexander en Maxima!) die met beide voeten op de grond bleef en ook happy was zonder applaus en starende blikken toen ze 10 jaar lang tonnetje rond rondwandelde en gewoon een paar mooie kids op de wereld wilde zetten, wat ook nog eens gelukt is. Dat ik mijn eigen beste vriendin ben. Mezelf omarm in al mijn facetten en dat ik weet dat ik in principe niemand echt nodig heb. En ik ben trots op mijn jongens, want zij zijn als een spiegel voor me. Ik voed ze niet op, ik noem het liever begeleiden. Happy dat ik hun moeder mag zijn waarbij ik hoop dat ze hun volle potentieel mogen leren benutten in het leven. Dat het echte mannen worden, met hun gevoelige kant maar wel mannen met een doel, doorzettingsvermogen en liefde voor zichzelf en het leven zodat ook zij anderen weer mogen inspireren.”

Oproep!

We zijn weer op zoek naar inspirerende moeders. Ben óf ken jij net als Irma een echte super mama? En wil je jouw bijzondere verhaal hier ook vertellen? Stuur ons dan hier een berichtje. Wie weet ben jij onze volgende Moeder van de Maand!

Tip: App 'Naar school'
Boekentip: Papa, je snapt er ook helemaal niets van, hé!

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Marie-Louise 22 juni 2016 at 9:40 am

  Wow, respect!

 • Reply Chantal 22 juni 2016 at 10:49 am

  Wat een mooi inspirerend verhaal. Ik hoop dat ik ooit net zo sterk kan zijn als jij. Ga nu door een scheiding die gepaard gaat met veel verdriet. Maar ook met ons gaat het helemaal goedkomen. Bedankt voor het delen van je verhaal!

  • Reply Irma Lohman 1 maart 2017 at 12:33 am

   Dank Chantal, ik lees nu pas je bericht, terwijl je reactie al een hele tijd geleden is. Ik hoop dat het goed gaat met je, en dat je de scheiding op een “aardige” manier achter je hebt kunnen laten. Mocht je wat ondersteuning kunnen gebruiken. Mijn boek The Voice of Leadership is uit. Wellicht iets voor jou. Wens je veel succes en geluk in je leven, en vergeet niet; waar er iets eindigt, begint er weer iets en heb je de mogelijkhedi om je leven op jouw manier vorm te geven. Toi toi toi. Warme groet Irma
   https://www.bol.com/nl/p/the-voice-of-leadership/9200000054773453/

  Laat een reactie achter