Coronaproof Sint Maarten | Sint Maarten spelletjes & ideeën die wél kunnen

5 november 2020
Coronaproof Sint Maarten | 12 Alternatieve Sint Maarten spelletjes & ideeën die wél kunnen

Door Corona moeten kinderen een heleboel leuke activiteiten missen. Schoolreisjes, kinderpartijtjes, een Sinterklaasfeest zoals het hoort en straks ook Sint Maarten. Zingend langs de deuren gaan, wordt afgeraden. Zo jammer, want de lampionnen op school zijn al gemaakt. En naar een tas vol snoep werd natuurlijk ook al reikhalzend uitgekeken. Om de teleurstelling te verzachten, hebben wij daarom leuke alternatieven voor Sint Maarten bedacht en maken we er voor onze kinderen toch nog een feestje van. Dit zijn leuke Sint Maarten spelletjes & ideeën die nog wél kunnen.

12 Leuke Sint Maarten spelletjes & activiteiten

1. Verras opa & oma met een voordeur concert

Ga met de kinderen langs bij opa & oma en verras ze met een voordeur concert met mooie Sint Maarten liedjes. Een paar vrolijke noten en het zelf gemaakte lichtje van hun kleinkinderen kunnen ze vast enorm waarderen. En wie weet hebben ze voor de kids ook nog wel iets lekkers in huis!

‘Lees ook: Lampion maken – 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten.’

2. Privé concert bij eigen deur(en)

In plaats van bij anderen voor de deur, kunnen de kinderen natuurlijk ook bij hun eigen voordeur zingen. En bij de achterdeur, de tussendeur, de slaapkamer deur van papa & mama, hun eigen slaapkamerdeur, de wc deur, badkamerdeur etcetera. Achter iedere deur in huis kun je een snoepje of wat fruit leggen dat ze mogen pakken als er een liedje gezongen is.

3. Snoep speurtocht

Ook een leuke alternatieve manier om Sint Maarten te vieren is om de snoepjes in eigen huis en tuin te verstoppen en de kinderen ernaar te laten zoeken. Helemaal als je het binnen ook donker maakt. Een snoep speurtocht in het donker met je zelf gemaakte lampion is super leuk en spannend.

4. Sint Maarten liedjes zingen bij een kampvuur

Of je maakt een vuurtje in de vuurkorf of barbecue. Hang de zelf gemaakte lampionnen van de kinderen aan een schutting of in een boom voor de gezelligheid. En ga dan met het gezin rondom het vuur zitten om samen Sint Maarten liedjes te zingen, je kent ze zelf vast ook nog wel. Of misschien kun jij een gouwe ouwe aan de kinderen leren en zij andersom een modern Sint Maarten liedje aan jullie. En als je zin hebt om erbij te snaaien, rooster je marshmallows en maak je er ‘s mores van door de gesmolten spekjes tussen een gewoon biscuitje en een biscuitje met chocola te stoppen. Zo lekker!

5. Het échte verhaal van Sint Maarten

Oorspronkelijk hebben snoepjes eigenlijk niet zoveel te maken met Sint Maarten. Weet jij waar de traditie vandaan komt? Ik wist het eerlijk gezegd niet. Maar onze traditie komt voort uit een heel mooi verhaal over delen en je naasten helpen. En het is ook een prachtig verhaal om je eigen kinderen mee te geven. En daar leent deze tijd zich perfect voor. Dus kruip lekker met elkaar op de bank met een warme kop chocomelk en wat lekkers en lees het verhaal van Sint Maarten voor. Een mooi verhaal in kindertaal vind je bijvoorbeeld op de website van verhalenverteller Babboes.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

6. Oproep in de buurt app

Als je toch graag langs de deuren wilt met de kinderen, maar je buren niet in verlegenheid wil brengen door zomaar overal aan te bellen, dan kun je een oproep plaatsen in de buurt app. Vraag alle buurtgenoten die het wel leuk vinden om Sint Maarten te vieren om een lichtje voor de voordeur te plaatsen. Of je spreekt af dat ze een lichtje en mandje snoep voor de deur zetten en dat de kinderen – lekker hard – voor de ramen zingen.

Sint Maarten snoep inspiratie - dit is verantwoord en super lekker!

7. Sint Maarten vieren met de buurtkinderen

Of in plaats van bij onbekenden kun je ook met gezinnen uit de buurt die je kent, afspreken dat je alleen bij elkaar aanbelt. De snoep opbrengst is na zo’n mini versie van Sint Maarten natuurlijk wel een stuk minder dan andere jaren. En daarom is het misschien leuk om daar extra je best op te doen. Hier vind je bijvoorbeeld allemaal leuke corona proof traktatie ideeën. Of je kunt naast het snoepje ook een klein uitdeel cadeautje geven. Daarvoor vind je hier leuke ideeën.

8. Openlucht concert met de hele buurt

Weet je nog toen we met zijn allen afspraken om op een bepaalde dag op hetzelfde tijdstip allemaal te applaudisseren voor mensen in de zorg? Zo kun je natuurlijk ook afspreken om met de hele buurt om bijvoorbeeld 18:30 uur in de tuin te gaan staan met je lampion en dan met elkaar uit volle borst hetzelfde Sint Maarten liedje te zingen. Als iedereen meedoet, levert dat vast en zeker een heel mooi, samenhorig gevoel en bijzonder moment op.

9. Oud Hollandse Sint Maarten spelletjes

Of je spreekt met wat gezinnen uit de buurt af dat jullie in iedere voortuin leuke Oud Hollandse Sint Maarten spelletjes doen. Dat zijn Oud Hollandse spelletjes in een Sint Maarten jasje. Denk bijvoorbeeld aan snoep- in plaats van koekhappen, dropstaaf poepen in plaats van spijkerpoepen en in plaats van blikgooien, snoepdoosjes gooien. Of je speelt de Oud Hollandse spelletjes gewoon op de ouderwetse manier met als beloning een snoepje. De leukste Oud Hollandse spelletjes vind je hier.

10. Snoep memorie

En als je met Sint Maarten liever geen andere kinderen voor de deur wil hebben, dan kun je natuurlijk ook spelletjes spelen met je eigen kinderen. Behalve de hierboven genoemde Oud Hollandse spelletjes kun je voor Sint Maarten vast ook nog andere leuke ideeën verzinnen. Zoals snoep memorie! Verzamel hiervoor steeds twee dezelfde snoepjes die je onder een omgekeerde beker legt. Om de beurt mag iemand twee bekers omdraaien en als je dezelfde snoepjes treft, dan mag je ze opeten!

‘Lees ook: 26 Leuke binnen activiteiten & binnen spelletjes voor kids.’

11. Sint Maarten video maken

Een ander leuk alternatief voor Sint Maarten is het maken van een Sint Maarten video. De TikTok liefhebbers onder de kids kunnen dat vast al helemaal zelf. En anders doe je het samen; de kinderen zingen een mooi lied in het donker met hun zelf gemaakte lampion. En vervolgens stuur je de video naar jullie vrienden en familie. Zo kunnen de kids toch nog even pronken met hun lichtje & liedjes. En daarna maak je het verder gezellig in huis.

12. Sint Maarten spelletje; snoep mysterie

En tot slot nog een laatste Sint Maarten spelletje; het snoep mysterie. Hiervoor leg je een heleboel snoepjes op tafel waar iedereen goed naar kijkt. Daarna gaat iedereen de kamer uit, op één iemand na. Die mag een snoepje opeten. Daarna mag iedereen weer terugkomen en om de beurt raden welk snoepje er verdwenen is. Wie het als eerste raad, is nu aan de beurt om een snoepje op te eten.

We hopen dat je al deze alternatieven voor het vieren van Sint Maarten leuk vindt en dat jullie ondanks alles op 11 november een leuke avond hebben met elkaar. Ik ben benieuwd hoe jullie Sint Maarten gaan vieren, dus deel dat vooral door een reactie achter te laten onder dit blog of op social media. En mocht je zelf nog leuke aanvullende Sint Maarten spelletjes of ideeën hebben, laat het dan ook vooral weten!

Coronaproof Sint Maarten | 12 Alternatieve Sint Maarten spelletjes & ideeën die wél kunnen.

Uitgelichte afbeelding lampionnen – Johanna Muelhbauer voor Shutterstock.

Sinterklaas cadeautjes trends | Dit speelgoed staat dit jaar bovenaan de verlanglijstjes
Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter