Sinterklaas activiteit | Sinterklaas klei maken met pepernoten & chocoladeletter geur

17 november 2020
Leuke Sinterklaas activiteit! | Sinterklaas klei maken met pepernoten & chocoladeletter geur.

Zelf klei maken met de kids is zo leuk! Het recept voor de perfecte klei is namelijk simpel, de ingrediënten zijn natuurlijk maar ook bijna kosteloos en je hebt ze waarschijnlijk gewoon in huis. En als de klei eenmaal af is, wordt er door mijn jongens eindeloos mee gespeeld. Ik liet jullie eerder al eens zien hoe je zelf dé perfecte gekleurde klei kunt maken. Maar in deze Sinterklaas periode is het nog véél leuker om de klei een echt Sint sausje te geven. En dus maken we vandaag pepernoten klei en chocoladeletter klei. Die zijn niet alleen lekker zacht en soepel maar ruiken ook heerlijk; naar chocola en pepernoten. Een super toffe Sinterklaas activiteit voor alle zintuigen dus!

Dit heb je nodig voor deze Sinterklaas activiteit:

Ingrediënten – per klei soort

  • 2 kopjes bloem
  • 1/2 kop zout
  • 2 eetlepels baking soda
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • 1 kopje warm water
  • 2 eetlepels Silvo Koek- en speculaaskruiden voor de pepernoten klei, of 2 eetlepels cacaopoeder voor de chocoladeletter klei.

Benodigdheden

  • Kopje
  • Kom
  • Eetlepel
  • Eventueel koekvormpjes, deegroller e.d. om mee te spelen

De pepernoten en chocoladeletter klei maken

  1. Doe de bloem, zout, baking soda en koek- en speculaaskruiden – voor de pepernoten klei – óf de cacao – voor chocoladeletter klei – in een kom en roer ze even door elkaar.
  2. Voeg de zonnebloemolie toe en roer dit er ook doorheen.
  3. Daarna vul je een kopje met warm water en die giet je bij je klei mengsel. Roer het goed door elkaar.
  4. Als de bloem het water heeft opgenomen, kun je de klei uit de kom pakken en hem verder kneden met je handen totdat hij lekker zacht aan voelt en niet meer plakt. Blijft je klei plakken? Dan is hij iets te nat en voeg je nog een klein beetje blog toe. En is je klei nog een beetje droog en korrelig, dan doe je er nog een klein beetje water bij.
  5. De Sinterklaas klei is nu klaar om mee te spelen. Leg een paar placemats of een tafelkleed op tafel, wat attributen als koekvormpjes en een deegroller, schenk wat te drinken in en doe wat pepernoten in een bakje en geniet van een gezellige middag met de kinderen.

Veilige, natuurlijke klei
Met een klei die zó lekker ruikt en eruit ziet als pepernoten en chocolade deeg, is de kans natuurlijk aanwezig dat je kind besluit om het te proeven. Dat kan gelukkig geen kwaad; de ingrediënten zijn natuurlijk en dus niet giftig. Het levert hooguit een zout mondje op. En dus kun je deze Sinterklaas activiteit veilig doen met jonge kinderen.

Leuke Sinterklaas activiteit! | Sinterklaas klei maken met pepernoten & chocoladeletter geur.

Sinterklaas klei bewaren

Kan je kind na afloop van deze gezellige Sinterklaas activiteit geen afscheid nemen van zijn of haar klei creatie? Dan kun je de klei – net als zoutdeeg – drogen in de oven zodat het kunstwerk hard wordt en bewaard kan blijven. Zet de oven op 100 graden en bak de kleiwerkjes – afhankelijk van de dikte – dan in 1 tot 3 uur hard in de oven. Houd er wel rekening mee dat de creaties door het drogen een beetje witter uitslaan door het zout in de klei.

De zachte pepernoten en chocoladeletter klei kun je na het spelen het beste bewaren in een luchtdicht bakje of een hersluitbaar diepvrieszakje. Daarin blijft hij zeker 3 maanden lang goed. Maar de kans is natuurlijk groot dat je al eerder aan het maken van een nieuwe voorraad begint omdat je kind besloten heeft om zijn klei creaties te houden.

Nog meer leuke Sinterklaas activiteiten

Wij zijn benieuwd wat je van de Sinterklaas klei vindt. Ga jij het ook maken, laat je ons dan weten of het goed is gelukt? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of door een foto van het eindresultaat met ons te delen op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Voor meer leuke Sinterklaas activiteiten kun je ook nog even verder kijken op ons blog. Zo hebben we hier een heleboel leuke Sinterklaasknutsels online staan. En heb je al eens Ozosnel poep gemaakt met de kinderen? Dat is niet alleen super leuk maar ook erg lekker. Ook kun je nog even al onze Sinterklaas spelletjes bekijken. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Want daar komen regelmatig nieuwe video’s online met toffe Sinterklaas tips, maar ook andere leuke knutseltips.

Leuke Sinterklaas activiteit! | Sinterklaas klei maken met pepernoten & chocoladeletter geur.
Pakjesavond | Pizza mijters & stafjes maken voor Sinterklaas
Het leukste creatieve speelgoed & de tofste knutselsets voor in de zak van Sint of schoen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter