Sinterklaas knutselen | 40+ Leuke Sinterklaasknutsels om te maken

29 november 2023
Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

De Sinterklaas periode is een onuitputtelijke bron van creativiteit. Je kunt zoveel te gekke Sinterklaasknutsels maken! Maak een pepernotenkrans voor aan de deur, een Sint & Piet van wc rol, een mijter, pietenmuts, de stoomboot van een eierdoos of een Ozosnel stokpaardje om Sinterklaasje mee te spelen. En wat dacht je van een leuke slinger om het huis mee te versieren. Met al deze ideeën die je voor Sinterklaas kunt knutselen kom je absoluut in de Sinterklaas stemming!

Meer dan 40 leuke sinterklaasknutsels

Sinterklaas hanger knutselen

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Deze leuke Sinterklaas hanger kun je knutselen van een wc rol. Je hebt daarvan 2/3 nodig. Met papier, lijm en schaar tover je die om in een Sinterklaas gezicht. En dan plak je er een mijter bovenop. Knip dan uit wit vloeipapier lange stroken en lijm die als een baard aan de binnenkant van de wc rol vast. Perforeer tot slot twee gaatjes in je Sinterklaas, rijg er een touwtje of chenilledraad doorheen en je kunt hem ophangen. Vloeipapier kun je o.a. kopen bij Baker Ross, net zoals de wiebelogen en chenilledraad.

>> Lees ook: Ozosnel poep | Dit Sinterklaas lekkers is geweldig leuk om te maken met de kids.’

Een Sinterklaas schoen knutselen

Je schoen zetten is al heel leuk. Maar het is nóg leuker om zelf een schoen te knutselen om neer te zetten voor Sinterklaas. Zoals deze schoen van een wc rol en papier. Kijk maar naar de video hierboven en je hebt hem zo gemaakt!

Sinterklaas koker knutselen om je pepernoten in te doen

Een Sinterklaas kruidnoten koker knutselen van keukenrol!

Deze Sinterklaas koker is wel een hele leuke plek om je pepernoten in te bewaren. Een super leuke én makkelijke Sinterklaas knutsel om te maken. Kijk hier om stap voor stap te zien hoe je hem maakt.

De stal van Ozosnel knutselen

De stal van Ozosnel knutselen voor Sinterklaas!

Deze Ozosnel stal is ook een hele leuke Sinterklaasknutsel. Je kunt hem leuk neerzetten, maar er ook mee spelen. Zeker als je er bijvoorbeeld een Playmbil paardje in zet. Hier op onze website laten we zien hoe je de stal kunt maken en vind je ook de kleurplaat van Ozosnel voor in de doos.

Wiebel piet knutselen

Meer dan 35 leuke ideeën om te knutselen voor Sinterklaas!

Het is ook heel leuk om deze piet te knutselen. Zijn kraag is gemaakt van een dubbel gevouwen papieren bordje, dus als je hem een zetje geeft gaat hij wiebelen. Je kunt zelf een piet tekenen of onze gratis printable gebruiken. Knip de printable uit met een extra vel papier erachter, zodat je die aan de andere kant tegen het hoofd van piet aan kunt plakken voor extra stevigheid.

Sinterklaas kleurplaten

Sinterklaas knutselen | 35+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken!

Kinderen die dol zijn op kleuren, worden vast heel enthousiast van alle Sinterklaas kleurplaten op ons blog. Het zijn er een heleboel om uit te kiezen; van grappige pieten tot Sinterklaas op de rug van Ozosnel, de Pakjesboot, cadeautjes en chocoladeletters. Je kunt ze hier gratis downloaden en printen.

>> Lees ook: Sinterklaas raamtekening | Gratis Sint sjablonen voor op het raam!

Schoorsteen pietje knutselen van wc rol

Sinterklaas knutselen | Meer dan 40 super leuke Sinterklaasknutsels om te maken!

Ook leuk; tover een wc rol om in een schoorsteen. Je kunt er met een stukje spons en verf baksteentjes op stempelen. Knip dan een venster uit de wc rol en maak daar een open haard van met vuur. Knutsel een Pietje van papier en plak die ondersteboven in de haard. En maak de schoorsteen nog wat mooier door er wat cadeautjes op te plakken en de zak van Sint. Plak wat watten in de bovenkant. En als je het leuk vindt, kun je in de schoorsteen een led theelichtje zetten, zodat het net lijkt alsof het vuur echt brandt.

Sinterklaas muts knutselen van papier

Met deze Sinterklaas muts op je hoofd val je wel op tijdens de intocht of op een Sinterklaas feestje! Weer eens wat anders dan een mijter of een Pieten pet. In de video hierboven zie je hoe je de Sint muts maakt.

Sinterklaas lichtje knutselen van een doosje

Sinterklaas knutselen | Meer dan 40 super leuke Sinterklaasknutsels om te maken!

Wanneer dit lichtje brandt in de vensterbank komen de Sint en Pieten zeker langs. Je maakt het Sinterklaas lichtje van een leeg kartonnen doosje, zoals die van de vlokken, rijst of hagelslag. Daar knip je aan de voor- en achterkant een venster uit. Het doosje pak je in met mooi papier. En aan de binnenkant van één van de vensters plak je een stuk bakpapier waarop je met zwart papier een mooie Sinterklaas scène plakt. Die kun je zelf maken, of je gebruikt onze gratis printable; even printen en uitknippen uit zwart papier. Versier het doosje eventueel nog wat extra door er een maan en sterren op te plakken. En zet daarna een led theelichtje in de binnenkant van de doos. Als het donker is, ziet het er prachtig uit!

Piet knutselen

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Van dit regenboog Pietje word je toch blij? Je maakt hem van een groot en een klein wegwerpbordje. Met verf maak je daarvan het hoofd en het lijf en die plak je daarna aan elkaar vast. Daarna maak je door stroken papier aan elkaar te rijgen twee armen en benen en die plak je aan je Piet vast. En tot slot geef je hem nog een pietenmuts. De kraag maak je van een papieren onderlegger die je o.a. kunt kopen bij Baker Ross (de achterkant daarvan is wit). Een leuke sinterklaasknutsel voor aan de deur of in het raamkozijn!

Vlaggetje knutselen voor Sint of Piet

Geweldige (gratis!) Sinterklaas printables, kleurplaten & andere Sint knutsels voor kinderen.

Ook leuk om te knutselen zijn deze Sinterklaas vlaggetjes. Je kunt ze hier downloaden, dan kleur je ze in en knip je ze uit. De uiteindes plak je op een papieren rietje. Daar bind je een lintje of touwtje aan vast en je vlag is klaar. Leuk om op te hangen aan de deur of muur.

Stoomboot knutselen van eierdoos

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Deze stoomboot is niet alleen heel leuk om te knutselen, maar ook om mee te spelen. Zeker als je er ook nog een Sint & Piet bij maakt van wc rol die je hier verderop zal tegen komen. Voor het maken van deze stoomboot heb je een eierdoos nodig waar je de deksel vanaf knipt. Dan maak je een schoorsteen van een keukenrol en die lijm je vast aan je boot. Span dan een touwtje van de ene naar de andere kant van de boot en plak er vlaggetjes aan. En versier de rest van de boot verder met gekleurde plakkers.

Sinterklaas vouwen met vouwblaadjes

Vind je deze Sint van vouwblaadjes geen leukerd? En het is super simpel om hem te maken. In de video zie je hoe je deze Sinterklaas knutselen kunt.

Welkomstbord voor Sinterklaas & Piet knutselen

Sinterklaas knutselen | 30+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.

Als Sint dit bord aan de deur ziet hangen, voelt hij zich zeker welkom bij jullie thuis. Grote kans dus op mooie cadeautjes in de zak of schoen. Je maakt het welkomstbord door op een stuk karton een chocoladeletter te schilderen. Daarop plak je pepernoten; die kun je in de natte verf plakken dan blijven ze zitten. De rest van het bord kun je versieren met mooie plakkers, bijvoorbeeld met de plaatjes die wij gebruikt hebben. Daarvan hebben we deze gratis printable gemaakt.

Ozosnel muts

Geweldige (gratis!) Sinterklaas printables, kleurplaten & andere Sint knutsels voor kinderen.

Vind jouw kind Sint & Piet leuk, maar Ozosnel nóg leuker? Maak dan deze geweldige Ozosnel muts! Kleur dit paardje in, knip hem uit en plak hem in het midden van een lange strook gekleurd papier. Maak dan twee muizentrappetjes als benen, lijm die ook op de muts en maak de muts op maat. Met zo’n hoofddeksel steel je op ieder Sinterklaas feestje de show!

3D Sinterklaas kunstwerk knutselen

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Het lijkt net alsof de stoomboot zo het kunstwerk uitgevaren komt! Je maakt hem door een zwart (vouw)blaadje in een puntzak te vouwen en deze op een blauw papier te plakken. Maak dan ook een kajuit en schoorsteen en plak die op je vel. En knip en plak een Sint en Pietje in elkaar en lijm die vast aan de binnenkant van je boot. Je kunt de rest van de boot eventueel nog verder versieren met cadeautjes. Een leuke Sinterklaasknutsel, vind je niet?

Sinterklaas masker knutselen

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Dit Sinterpietje is super trots op zijn masker! Je maakt hem van een papieren bordje waaruit je het midden knipt of prikt, maar nog wel een ‘snor’ laat zitten. Dan beplak je het bord met watten en knutsel je van papier een mijter die je er bovenop plakt. Maak twee gaatjes in de zijkanten en rijg daar een elastiekje door en je Sinterklaas masker is klaar.

Pieten mobiel knutselen

Piet knutselen - Zo maak je een tof Pieten mobiel voor aan de deur of muur

Breng je huis in gezellige Sinterklaas sfeer met deze pieten mobiel. Een echte eyecatcher aan de deur of muur. De gratis uit te printen patronen en uitleg over hoe je deze piet maakt, vind je hier.

Een Sint of Piet pepernoten beker knutselen

Ook in deze Sinterklaas beker is het super leuk om je (zelfgemaakte) pepernoten te stoppen. Als je ze niet al opgegeten hebt natuurlijk! Hoe je zo’n Sint of Pieten beker maakt, zie je in de video hierboven.

>> Lees ook: Een heleboel leuke & originele ideeën om een Sinterklaas surprise te maken.

Sinterklaas stolp knutselen

Leuke Sinterklaas versiering om te maken! Een Sinterklaas stolp met LEGO.

Deze Sinterklaas stolp is ook absoluut een blikvanger in huis. Ik heb een printable gemaakt van de tabberd & mijter van de Sint, zodat je zelf ook een LEGO poppetje in Sinterklaas kunt veranderen. Die vind je hier, en daar staat ook uitgelegd hoe ik deze stolp precies heb gemaakt.

Pepernotenkrans

Een pepernotenkrans maken voor Sinterklaas!

Met deze krans aan de deur weet Sinterklaas dat hij welkom is. Het risico is natuurlijk wel dat er meer strooigoed in de mond van je kind verdwijnt dan dat er op de krans terecht komt. Extra veel pepernoten inslaan voor deze sinterklaasknutsel dus maar! Hier op ons blog kun je zien hoe je dit pepernotenkunstwerk maakt.

Sinterklaas en Pietje knutselen met wc rol

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Ook dit zijn toch super leuke Sinterklaasknutsels? Je maakt dit leuke stel door de wc rollen te beplakken met papier. Het broekje van de Piet maak je door een strook papier dubbel te vouwen en aan de gesloten kant om de halve centimeter in te knippen. En dan plak je de uiteindes vast aan de rol. Deze Sint & Piet kun je trouwens super leuk combineren met de stoomboot van eierdoos hierboven. Ze passen precies in de eiergaatjes.

Sinterklaas lichtje maken

Sinterklaas knutselen | 30+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.

Dit lichtje brengt een super gezellig Sinterklaas sfeertje in huis. Om het lichtje te maken, kun je onze (gratis) printable gebruiken. Knip het huisje en de Sint en Piet uit. Plak dan vloeipapier achter de ramen en de deur (o.a. te koop bij Baker Ross). Vouw het huisje en plak de uiteindes met de plakstrook aan elkaar. Smeer dan ook wat lijm op de voetjes van Piet en Ozosnel en plak ze op een plek die jij leuk vindt. Zet het huisje over een waxinelichtje of led lichtje en kijk eens hoe mooi hij schijnt!

>> Lees ook: De leukste Sinterklaas spelletjes voor peuters en kleuters.

Sint & Piet op een ijsstokje

Sinterklaas knutselen | 30+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.

Met deze Sint & Piet kun je poppenkast spelen. Je maakt de Sinterklaasknutsels van papier, voor het gezicht & de baard van Sint kun je een cupcake vormpje gebruiken. En als ze af zijn, plak je ze op een ijsstokje.

Klimpietje knutselen

Sinterklaas knutselen - 12x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken

Dit schatje kun je op een Sinterklaas cadeautje plakken of er een paar aan een touwtje hangen in je raam. Super vrolijk! Je maakt ze door 2 chenille draden dubbel te vouwen en die met het gevouwen gedeelte in een pompom te steken met een druppeltje lijm. Dan vouw je 2 draden omhoog en om de andere 2 schuif je de kralen. Dan maak je een kraagje van een stukje wit chenille draad en een pietenmuts. Plak 2 oogjes op het gezicht en vouw de handjes en voetjes om en deze leukerd is klaar. Chenilledraad kun je in alle soorten en maten vinden bij de Fun & Feest winkel, net als pompoms.

Stoomboot knutselen

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…. Deze pakjesboot is super leuk om te knutselen en daarna neer te zetten. Maar je kunt er natuurlijk ook mee spelen. In de video kun je zien hoe je de stoomboot knutselen kunt.

(Stok) Paard van Sinterklaas knutselen

Knutselen Sinterklaas - 12x de leukste Sinterklaasknutsels.

Ieder kind droomt toch van een ritje op de rug van het paard van Sinterklaas?! Maar dat kan eigenlijk heel simpel geregeld worden. Het enige wat je nodig hebt, is een stok of bezemsteel, twee stukken karton en wat stiften. En dan zet je dit Ozosnel stokpaard zo in elkaar.

>> Lees ook: Lekkere én leuke kidsproof Sinterklaas recepten.

Sint slinger maken

Sinterklaas knutselen - 10x de leukste Sinterklaasknutsels


Deze mijter slinger brengt je huis op en top in Sint sfeer! Je maakt hem door uit rood papier mijters uit te knippen en hier een geel kruis op te plakken. Daarna plak je de mijters met een plakbandje aan een touwtje en je slinger is klaar. Hier vind je een gratis printable van de mijtertjes als je geen zin hebt om ze zelf te maken.

Sinterklaas aftelkalender knutselen

“Mama, wanneer is het nou pakjesavond?”, die vraag hoor ik zeker 10x per dag. Maar met deze aftelkalender weet je kind precies hoe lang het nog duurt en ook wanneer hij zijn schoen mag zetten. Hoe korter de baard hoe sneller het 5 december is. Handig! De gratis printable van deze aftelkalender vind je hier.

Lichtje voor Sint & Piet

sinterklaas, knutselen, tips, ideeën, makkelijk, simpel, kinderen, peuters, kleuters, maken, sinterklaasknutsels, zwarte piet, pet, baret, piet, mijter, pakjesavond, schoen, zetten, intocht, pepernoten, krans, slinger, versiering, deur, cadeau, kado, dec

Schijn een lichtje voor Sint & Piet in je zelf gemaakte grachtengordel. Op A-Musthave zie je hoe je deze huisjes maakt. Ook hele leuke Sinterklaasknutsels!

>> Lees ook: Dilemma! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je?

Piet & Sinterklaas knutselen van strijkkralen

Sinterklaas knutselen - 20x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken

Met strijkkralen kun je ook hele leuke dingen knutselen voor Sinterklaas. Een pietje, cadeautjes, de sint of zelfs een wortel voor O-zo-snel; het paard van Sinterklaas of een chocoladeletter.

Varende stoomboot knutselen

Sinterklaas knutselen - 12x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken

Deze stoomboot van Sinterklaas vaart echt! Je maakt hem door een kartonnen bordje doormidden te knippen. Dan knip je in de ene helft golven en verf je hem aan de onderkant blauw. Als de verf droog is, niet je het bordje aan de andere helft vast aan de zijkanten, de onderkant laat je open. Dan knutsel je op het uiteinde van een satéprikker een stoomboot en die steek je tussen de bordjes. Als je de prikker beweegt, heb je nu een varende boot!

Pietje in de schoorsteen knutselen

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Zoals je ziet kun je met een wc rol veel Sinterklaasknutsels maken. Deze schoorsteen is ook erg leuk. Die kun je beplakken met papier (hier kun je gratis baksteen papier downloaden, precies op maat van een wc rol) en cadeautjes en dan plak je er een omgekeerd pietje in. De pietenmuts plak je aan de voorkant van de wc rol. En aan de achterkant het broekje met daaraan twee benen van chenilledraad. De zak met cadeautjes maakt dt knutselwerkje helemaal af.

>> Lees ook: Schoen zetten Sinterklaas – Wanneer & hoe vaak? Incl. schoenzet kalender.

Schoentje vouwen

Je schoen zetten is al super leuk. Maar het is nog leuker als je een zelf geknutselde schoen zet. In deze video kun je zien hoe je heel simpel zelf een schoentje vouwen kunt.

Paard van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen - 20x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken.

Dit paard van Sinterklaas van wc rollen is ook super leuk om te knutselen. Je pakt 2 wc rollen in met wit papier of schildert ze wit. Van één van de rolletjes knip je 2 rondjes waarmee je de benen van het paard maakt door ze aan de onderkant en bovenkant een beetje recht te vouwen. En van stuk wc rol dat je over houdt, maak je het hoofd. Van wol knip je tot slot nog wat manen en een staart en die plak je erop. En dan is Ozosnel klaar.

Radslag Piet knutselen

Sinterklaas knutselen - 12x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken

Deze Piet is super leuk ter decoratie, je kunt hem ergens opplakken of ondersteboven ophangen. Ik maakte hem van twee vlechtstroken waar ik van ander gekleurd papier een gezichtje en handjes en voetjes aan vastplakte. Maar het is ook gaaf om op dezelfde manier een reuze Piet te knutselen om op de slaapkamerdeur te plakken.

>> Lees ook: 12x De tofste Sinterklaas app – Van leuke spelletjes tot gratis bellen met Sint.

Pakjesboot maken

Sinterklaas knutselen | 30+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken

Ook dit is een leuke en best makkelijke manier om de pakjesboot of stoomboot te maken. Allereerst wikkel je een keukenrol in gekleurd papier. Dan maak je een vlaggenlijn van een stukje touw en papier en die span je over de schoorsteen door de keukenrol aan 2 kanten een klein beetje in te knippen. Van twee brede stroken maak je het schip zelf; plak er ramen op en eventueel wat watergolven. En daarna lijm je ze vast om de keukenrol en tussen beide uiteindes plak je het touwtje van de vlaggenlijn, zodat deze ook mooi gespannen staat. Tot slot kun je nog een dot watten in de schoorsteen doen en dan is je pakjesboot klaar!

Pietenmuts maken

Pietenmuts knutselen - Een leuke sinterklaasknutsel voor kleine hulppietjes

Zonder een hippe pietenmuts is het feest van Sinterklaas niet compleet. Deze Pieten pet zet je zo zelf in elkaar met deze video als voorbeeld.

Mijter maken

Mijter knutselen - Een leuke sintknutsel voor kleine hulpsinterklazen

En om de set compleet te maken, laat ik je hier zien hoe je deze mijter kunt maken. Inclusief gratis printable die je eventueel kunt gebruiken. Super leuk om Sinterklaasje mee te spelen!

Sinterklaas klei met chocola & pepernoten geur

Klei met een sint sausje; hij ruikt namelijk naar chocola en pepernoten. Een superleuke sinterklaas knutsel voor al je zintuigen dus en heel leuk om mee te spelen. Hoe je de Sinterklaas klei moet maken, zie je in de video hierboven!

Cadeautjes raamhanger maken

Sinterklaas knutselen - 20x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken.

Deze cadeautjes raamhanger is een super vrolijke Sinterklaas decoratie. Je pakt een paar kartonnen doosjes in met Sinterklaas pakpapier en hangt ze met een touwtje aan een tak. Met een lintje kun je de raamhanger dan ophangen in je raamkozijn.

>> Lees ook: De leukste Sinterklaas uitjes naar het Sinterklaas huis, kasteel of feest.

Verlanglijstje Sinterklaas knutselen

Knutselen Sinterklaas - 10x de leukste Sinterklaasknutsels.

En de laatste uit dit rijtje Sinterklaasknutsels… Sinterklaas krijgt ontelbaar veel verlanglijstjes. Maak hem daarom extra mooi om te voorkomen dat hij verdwijnt in de massa! Zoals in de vorm van de zak van Sinterklaas. Je maakt hem door deze printable twee keer uit te knippen uit bruin papier. In één van de twee knip of prik je deurtjes en dan plak je de zakken op elkaar, zonder de deurtjes vast te lijmen natuurlijk. In de vakjes kun je nu je wensen voor Sinterklaas plakken. Een lintje met daaraan een kaartje met de naam van wie het lijstje is, maakt het verlanglijstje compleet.

Ik hoop dat deze sinterklaasknutsels je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan met de kinderen. Als jij één van deze Sinterklaas creaties ook gaat knutselen, dan vinden we het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt op social media door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. We zijn altijd super benieuwd naar jullie kunstwerken!

Nog meer Sinterklaas inspiratie

Op onze website vind je behalve deze sinterklaasknutsels nog veel meer leuke inspiratie om in de Sint sfeer te komen. Het is bijvoorbeeld geweldig om samen met de kids Ozosnel poep te maken. En kijk ook eens naar deze Sinterklaas spelletjes; vooral het pepernoten piramide spel is leuk! Ook hebben we hele lekkere Sinterklaas hapjes op onze website staan. En moet je een Sinterklaas surprise maken dit jaar, dan vind je daarvoor hier een heleboel Sinterklaas surprise ideeën. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen de aankomende periode nog veel meer leuke nieuwe sinterklaasknutsels en tips aan!

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken
Een lolly surprise maken voor Sinterklaas
Pepernoten Sint en Piet knutselen van een papieren beker

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply R 17 november 2020 at 1:30 pm

  A-musthave bestaat niet meer zag ik, of in ieder geval werkt de link niet (staat bij “lichtje voor Sint & Piet).
  Leuke ideetjes allemaal 🙂

 • Reply Soet 2 december 2020 at 10:20 am

  Wij zijn enorme fan van uw site!
  Zo een fan zelfs dat mijn dochter van 6 jaar ook haar eigen filmpjes wil maken (en dit met een Hollands accent terwijl wij van België zijn :-))

 • Laat een reactie achter