Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen

1 december 2020
Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Ben je op zoek naar een leuk Sinterklaas spel voor Pakjesavond? Of heb je zin in een middagje Sinterklaas vermaak? Schenk dan een paar lekkere bekers limonade of warme chocolademelk in, gooi pepernoten, schuimpjes en taaitaai in een schaaltje en maak je op voor een gezellig middagje Sinterklaas spelletjes met de kinderen. Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd met mijn kids en alle Sinterklaas en Pieten spelletjes waren hier een groot succes. Ik ben benieuwd wat jouw kinderen ervan vinden. Veel plezier!

18 Sinterklaas spelletjes

Pepernoot sjoelen

Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Pepernoot sjoelen gaat net als gewoon sjoelen. Alleen speel je niet met sjoelstenen, maar met pepernoten natuurlijk. Je kunt voor dit Sinterklaas spel onze printable gebruiken, de gaten open knippen en het papier op een gewone sjoelbak plakken. Maar als je geen sjoelbak hebt, kun je hem ook op een kartonnen doos plakken en daar de gaten uit knippen. De doos zet je op een gladde tafel en dan laat je de kinderen erop mikken. Boven de vakjes staat hoeveel punten ze waard zijn. De pepernoten die in de vakjes gaan, mogen opgegeten worden.

‘Lees ook: De lekkerste én leukste Sinterklaas recepten voor Pakjesavond, zoet én hartig.’

Ozosnel poep maken

Niet echt een Sinterklaas spelletje, maar wel een hele leuke Sinterklaas activiteit is het maken van Ozosnel poep. Een regelrechte hit in de aanloop naar 5 december of voor Pakjesavond. In de video hierboven zie je hoe je dit Sinterklaas ‘lekkers’ maakt en hier vind je de printable.

Raad het Sinterklaas lekkers

Dit is ongetwijfeld één van de meest favoriete Sinterklaas spelletjes van de kinderen. In dit Sinterklaas spel draait het er namelijk om dat je met een blinddoek om zoveel mogelijk Sinterklaas lekkers raadt, door het te proeven. Één iemand doet daarbij voorzichtig de stukjes snoep bij het geblinddoekte kind in de mond. Snoepgoed dat je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld: speculaas, pepernoten, schuimpjes, hartjes, taaitaai, kruidnoten, chocoladeletter, marsepein, wortel. Maar ander lekkers kan natuurlijk ook.

Mikado staf

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

De enige echte staf van Sinterklaas ligt begraven onder de nep-staffen. Hélemaal onderop. Wie bezorgd Sint zijn staf terug en verzamelt de meeste nepstaffen? Je maakt dit spel heel simpel door op één van de mikadostokjes een staf te plakken of er een pijpenrager of chenilledraad omheen te draaien. (dat kun je o.a. kopen bij de Fun & Feest winkel) Als je thuis geen Mikado hebt, kun je dit Sinterklaas spelletje ook met satéprikkers spelen.

‘Lees ook: Sinterklaas surprise maken? 30+ Leuke & makkelijke surprise ideeën.’

Het pepernoten piramidespel

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Het pepernoten piramidespel is nog één van die Sinterklaas spelletjes die bij kinderen in de smaak valt, omdat het allemaal draait om zoveel mogelijk pepernoten eten. Je legt voor iedere speler een piramide van pepernoten neer van zes rijen; met één, twee, drie, vier, vijf en zes pepernoten. Om beurt gooi je met de dobbelsteen. Gooi je drie, dan mag je de rij met drie pepernoten opeten. Gooi je een getal voor de tweede keer, dan heb je helaas geen rij pepernoten meer om op te eten en gaat de beurt naar de volgende speler. Wie het eerst zijn pepernoten op heeft, heeft gewonnen.

Cadeautjes inpak spel

Leg wat lege wc rollen, doosjes e.d. op tafel met een schaar, Sinterklaas inpakpapier en plakband. En zet een stopwatch; wie kan er in 3 minuten de meeste cadeautjes inpakken? Of wie pakt er als eerste drie cadeautjes in? Bewaar de nep cadeautjes, die kun je in een aantal Sinterklaas spelletjes hieronder ook nog goed gebruiken!

Pepernoten, taaitaai en schuimpjes

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Pepernoten, taaitaai en schuimpjes is de Sinterklaas versie van boter, kaas en eieren. Teken op een vel papier een spel van 3 bij 3 velden en geef beiden spelers speelstenen. De één pepernoten en de ander schuimpjes of snoephartjes bijvoorbeeld. Nu mag je om de beurt een pepernoot of schuimpje op het spel leggen. Degene die als eerste 3 pepernoten of schuimpjes op een rij heeft – horizontaal, verticaal of diagonaal – heeft gewonnen.

‘Lees ook: Hoe vier je Sinterklaas? Dit zijn leuke Pakjesavond ideeën.’

Raad het Sinterklaasliedje

Sinterklaas liedjes zingen mag niet ontbreken op een Sinterklaasfeest. En je kunt er ook leuke Sinterklaas spelletjes mee doen. Zoals stoelendans, stop dans, karaoke of raad het Sinterklaas liedje. De YouTube video hierboven bevat allemaal instrumentale Sinterklaas nummers waarbij je mee kunt zingen of die je kunt raden. Wie het eerst weet om welk liedje het gaat, wint. En daarna allemaal uit volle borst meezingen natuurlijk hé!

Schrijven en tekenen met pepernoten

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Als je kind interesse begint te tonen in letters en schrijven, dan is schrijven met pepernoten een leuk Sinterklaas spel. Wie kan zijn eigen naam maken van perpernoten? In plaats van letters, kun je van pepernoten natuurlijk ook cijfers maken of hartjes, een cadeautje of zelfs de stoomboot. Hoeveel pepernoten gaan er eigenlijk in een letter, hartje of ander kunstwerk? En kun je de pepernoten ook opstapelen? Wie maakt de hoogste toren? Maak van de pepernoot creaties een foto en print die uit om op te hangen of aan Sinterklaas te geven. Dan kunnen de pepernoten daarna lekker opgegeten worden.

Schoorsteen pakjes

Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Maak samen een schoorsteen van dozen en papier en pak nep-cadeautjes in of gebruik de cadeautjes uit het Sinterklaas inpak spelletje hierboven. Hiermee kunnen de kinderen zelf Sinterklaasje spelen en de schoenen vullen. Of ze kunnen proberen om van een afstandje cadeaus in de schoorsteen te gooien. Wie de meeste erin heeft, heeft gewonnen. Er zijn ook Sinterklaas schoorstenen van karton te koop, o.a. bij het Kruidvat en de Action.

‘Lees ook: Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.’

Een schatkaart voor Sint & Piet

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Ook leuk! Maak met de kinderen een schatkaart voor de Pieten. Waar zijn de schoentjes gezet en hoe moeten ze er komen? En van wie is nu welke schoen? Je kunt de schatkaart oprollen en met een touwtje aan de voordeur hangen.

Zak (van Sinterklaas) lopen 

Sportieve Sinterklaas spelletjes zijn fijne energie burners voor stuiterende kids die bijna niet kunnen wachten tot het Pakjesavond is. En zaklopen is daar een leuk voorbeeld van, natuurlijk bij voorkeur in de zak van Sinterklaas. Zet een parcours uit door de huiskamer en kijk wie het ’t snelste af kan leggen in een zak.

Pieten gym

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Eén van de meest bekende actieve Sinterklaas spelletjes is natuurlijk Pieten gym! Kun jij net zo goed klimmen en klauteren als de Pieten? En met één cadeautje in je handen? En met 3? Maak een parcours door het huis. Van stoel naar stoel, over de bank en de poef en onder de tafel door. Aan de ene kant is de Pakjeskamer en aan de andere kant de huizen waar de schoentjes gevuld moeten worden. Wie bezorgt het eerst alle cadeautjes? Zonder ze te laten vallen hé! Anders moet je opnieuw beginnen. Ook voor dit spel kun je eventueel weer de cadeautjes uit het inpak spelletje hierboven gebruiken.

‘Lees ook: Spelregels Sinterklaas Dobbelspel – Hét cadeautjesspel voor Pakjesavond.’

Lopen als… Sinterklaas!

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Afbeelding: Shutterstock.

Verkleden als Sinterklaas of Piet is sowieso al een leuk spelletje. Maar het wordt nog leuker als je daarna allerlei opdrachten moet doen. Wie is de beste hulp-Sint en hulp-Piet?

 • Loop als Sinterklaas. Kun je ook net zo goed zwaaien als Sint?
 • Doe alsof je een hele zware zak met cadeautjes draagt. Eerst met één cadeautje, daarna met twee en hoe zwaar is de zak met wel tien cadeautjes?
 • Loop als een Piet op het dak. Heel zachtjes, want anders wordt iedereen wakker!
 • Oh jee, Piet heeft haast. Er moeten nog heel veel schoentjes gevuld worden en het wordt alweer licht. Kun jij net zo hard rennen als Piet?
 • Sinterklaas zit op zijn paard, hoe loopt Ozosnel? En kan Ozosnel ook galopperen, probeer dat maar eens!
 • Hoe zou Piet door die smalle schoorsteen gaan? Doe eens voor! (door een kartonnen doos bijvoorbeeld)
 • En kun je net zo goed als Piet cadeautjes inpakken
 • Etc.

Pepernoten bingo

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Wie heeft er als eerste zijn bingo kaart vol? Je gooit om de beurt met de dobbelsteen. Gooi je 2? Dan leg je 2 pepernoten op de twee op je kaart. En zo ga je net zolang door totdat je alle cijfers gehad hebt. Gooi je een getal dat je al gehad hebt, dan is de ander weer aan de beurt. De bingo kaart kun je hier gratis downloaden.

Pepernoten darten

Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Strooien met pepernoten als een echt Pietje, dat kan met dit leuke Sinterklaas spelletje. Je print het pepernoten dartbord hier gratis uit. Die leg je op de grond en dan mogen de kinderen er om de beurt drie, vijf of tien pepernoten op gooien. Wie daarbij de meeste punten verzamelt, wint het Sinterklaas spel.

‘Lees ook: Leuke Sinterklaas activiteit | Sinterklaas klei maken met pepernoten & chocoladeletter geur.’

Verstoppertje met cadeautjes

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Sint en Piet zijn soms best heel goed in het verstoppen van de cadeautjes. Hoe goed ben jij daar in? En ben je ook goed in het vinden van de cadeautjes? Pak een aantal fop cadeautjes in of knip vormen uit gekleurd papier. Laat je kind in de gang wachten, terwijl jij deze ‘cadeaus’ verstopt. Kan hij of zij ze allemaal vinden? Daarna zijn de rollen omgedraaid en mag je kind de cadeautjes verstoppen. Als er meer kinderen zijn, kun je met zijn allen op zoek naar de cadeaus. Wie vindt de meeste bij dit leuke Sinterklaas en Pieten spelletje?

De geheime pepernoot

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Ook bij dit Sinterklaas spelletje mogen pepernoten gegeten worden. Hoeveel is afhankelijk van hoe goed je in het spelletje bent. Leg tien pepernoten op tafel. Eén van de kinderen gaat naar de gang en samen met de anderen wijs je één pepernoot aan. Dit is de geheime pepernoot. Het kind op de gang mag terugkomen en één voor één de pepernoten opeten. Wanneer hij of zij de pepernoot opeet die jullie afgesproken hadden, dan is het spel afgelopen. Hoeveel pepernoten kun jij eten voordat je af bent?

‘Lees ook: App tip: Bellen en sms’en met Sinterklaas.’

Andere Sinterklaas spelletjes & activiteiten

Natuurlijk zijn er naast Sinterklaas spelletjes ook nog een heleboel andere dingen te bedenken die leuk zijn om te doen in deze periode. Pepernoten bakken is bijvoorbeeld altijd een hit! Hier vind je het geheime recept van de Pepernoten Bakpiet. En heb je deze chocoladeletters al eens gezien die wij vorig jaar zelf maakten en versierden? Ook een super leuke Sinterklaas activiteit. Verder hebben we op ons blog ook nog een heleboel leuke Sinterklaas knutselideeën staan. Genoeg vermaak tot aan 5 december dus! Heb je zelf nog leuke Sinterklaas spelletjes ideeën of andere tips? Laat het ons hieronder vooral weten in een reactie.

Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Pikachu surprise | De leukste Pokemon surprise voor Sinterklaas
Skateboard surprise | Een skateboard & quarter pipe knutselen voor Sint

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Ann Van Hoorick 23 november 2022 at 2:31 pm

  Heel leuke ideetjes

 • Laat een reactie achter