Een slaapkamer delen? Dit zijn de voordelen!

13 september 2017
slaapkamer delen

Ben je op huizenjacht en zoek je het perfecte paleisje voor je gezin, dan begin je meestal als eerste de kamers te tellen. Het liefst wil je voor al je kroost een eigen slaapkamer. Voor kinderen is het ook heel fijn om een eigen plekje in huis te hebben. Toch is een slaapkamer delen echt zo gek nog niet. Het heeft namelijk ook z’n voordelen.

Tijdens onze vakantie in Portugal twee jaar geleden is het begonnen dat de meiden bij elkaar op de kamer gingen slapen. De slaapruimte op vakantie is vaak nou eenmaal beperkt. Het was even spannend! Ik had namelijk al visioenen voor ogen dat Reva en Lucy de hele vakantie ‘s avonds samen zouden gaan keten. Eigenlijk viel het reuze mee. Reken er op dat ze in ieder geval de eerste avond de boel even op stelten gaan zetten en misschien de avond erna ook. Daarna was de lol er voor allebei een beetje van af en gingen ze meestal vrij snel – na wat geklets – lekker slapen. Thuis hebben ze allebei een kamer op zolder en als het met bakken uit de lucht komt gaan ze ook regelmatig bij elkaar slapen. Samen luisteren naar het gekletter op de schuine daken is toch minder spannend dan als je alleen in bed ligt. De laatste tijd vragen ze er ook steeds vaker naar of ze bij elkaar mogen logeren.

De voordelen van samen op één kamer slapen zijn…….

1. Leren delen

Door samen in één kinderkamer te slapen leren kinderen al vrij snel dat delen er gewoon bij hoort. Ook al vliegen ze elkaar misschien eerst nog even in de haren. Uiteindelijk zullen ze sneller op zoek gaan naar oplossingen.

‘Lees ook: Kinderkamer delen – Inspiratie & tips voor het inrichten van de slaapkamer.

2. Het schept een band

Een slaapkamer delen zorgt voor extra bonding tussen kinderen. Voor het slapen gaan nog even met elkaar kletsen, samen papa en mama voor de gek houden, elkaar troosten als één van de twee verdrietig in bed ligt, samen sta je sterk. En het is vooral ook heel gezellig om met elkaar te zijn, je bent nooit alleen.

3. Kamertje vrij

Is het zo’n succes als de kinderen bij elkaar slapen, dan heb je als het goed is een kamer vrij. Dit biedt weer perspectief! Toch eindelijk die langverwachte hobbykamer er van maken? Of toch een speelgoedkamer, zodat de kids in ieder geval op één plek in huis een enorme rommel kunnen maken.

‘Lees ook: Een speelparadijs in de kinderkamer!

4. Beter slapen

De één kletst misschien in zijn slaap, de ander draait ‘s nachts tig rondjes in bed of moet midden in de nacht nog even plassen. Kinderen wennen aan achtergrond geluiden en zullen uiteindelijk minder snel wakker worden. Dit klinkt iedere mama toch als muziek in de oren?

Een slaapkamer delen?

Als je genoeg ruimte in huis hebt, hoef je nu niet meteen de kinderen bij elkaar op de kamer zetten. Het is afhankelijk van de leeftijd en ook het leeftijdsverschil of dit gaat werken. Je kunt zelf denk ik wel een beetje inschatten hoe de band is tussen je kinderen en of dit een goed plan is. Zorg er in ieder geval wel voor dat allebei de kinderen een eigen plekje of hoekje in de kinderkamer hebben waar ze zich even kunnen terugtrekken. Dit is vooral belangrijk voor kindjes die juist regelmatig behoefte hebben om even alleen te zijn.

Slapen jouw kinderen wel eens bij elkaar? En werkt het of word je gillend gek?

‘Lees ook: 12 Speelhoekjes in de kinderkamer.’
Veilig op de trap met de Mippaa Stair Trainer
Binnenkijken bij Lucy

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter