Trend: Smaakwater of fruitwater voor kinderen. Is het wat?

13 juli 2017
Trend: Smaakwater en fruitwater. Vinden kinderen het lekker?

Ik reken mezelf niet tot de club van meest verantwoorde moeders. Hier thuis wordt dagelijks iets gesnoept – en dan bedoel ik geen gedroogde abrikoos ofzo – en limonade gedronken. Mijn kinderen bewegen veel, krijgen voldoende groenten en fruit binnen, zijn gezond en absoluut niet dik. En dus ben ik eigenlijk nooit héél erg bezig geweest met die hele gezondheid hype. Bovendien drinkt Finn – mijn oudste – sowieso al weinig, dus ik ben al blij met alles wat erin gaat. Maar ik heb het frisdrank-schap in de supermarkt het afgelopen half jaar wel zien veranderen. Zo’n beetje ieder bekend kinderdrank merk heeft – onder druk van het suiker taboe – een verantwoorder sapje aan het assortiment toegevoegd. En ik vroeg me af: “Is het nou wat, dat fruitwater en smaakwater? En hoe valt het in de smaak bij kinderen?”

Smaakwater of fruitwater

Smaakwater en fruitwater zijn het antwoord van de frisdrank fabrikanten op de steeds kritischere blik van ouders op suikerhoudende en kunstmatige drankjes. Watertjes zonder meuk, zonder toegevoegde suikers of zelfs helemaal geen suikers. Nét niet zo gezond als gewoon water, maar kinderen drinken het vaak wel net wat lekkerder weg. Ook Fruit Shoot heeft sinds kort twee van dit soort meer verantwoorde drankjes aan het assortiment toegevoegd: Fruit Shoot Essence en Fruit Shoot Juicy. De eerste – de Essence – is gemaakt van water met een vleugje natuurlijke fruitsmaak en bevat geen suiker of zoetstof en geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. En de Juicy is een pure fruitdrank die alleen bestaat uit 75% fruitsap en 25% water en verder niets. Geen toegevoegde suikers, kunstmatige toevoegingen of conserveringsmiddelen. (Exacte voedingswaarden en ingrediënten van de Juicy vind je hier en van de Essence hier.)

Trend: Smaakwater en fruitwater. Vinden kinderen het lekker?

Proeverij

Ook al ambieer ik geen compleet suikervrije opvoeding, ik vind het fijn dat ik nu ook kan kiezen voor dit soort gezonde alternatieven. Wel vroeg ik me af of de nieuwe drankjes ook een succes zijn bij kinderen. Want zij zijn nóg kritischer dan hun ouders over wat er wel en niet door hun mondje gaat. Dus wil je voor deze kieskeurige doelgroep een verantwoorder drankje maken, dan zul je met iets moeten komen dat net zo lekker gevonden wordt als de ongezondere variant. Om te zien of het smaakwater en fruitwater van Fruit Shoot aan dat criterium voldoen, hebben Cynthia en ik dus een kleine proeverij georganiseerd. We schotelden onze dorstige peuters en kleuters gisteren na school alle nieuwe smaken van Fruit Shoot voor: De Essence ‘aardbei & framboos’ en ‘sinaasappel & ananas’ en de Juicy ‘appel & peer’ en ‘appel & zwarte bes’.

Is het lekker?

De proeverij werd nogal enthousiast door onze kinderen ontvangen. Dat kwam in eerste instantie door het flesje, veel leuker om uit te drinken dan een gewone beker natuurlijk! Want kinderen zijn gevoelig voor hoe je ze iets voorschotelt. Maar nadat ze hun lievelingskleur – “Die blauwe!!” – hadden uitgeroepen tot hun favoriet, namen de smaakpapillen het over. Ik had verwacht dat ze aan de nieuwe smaken zouden moeten wennen; de Essence is echt water met een fruitsmaakje en de Juicy is wat zuurder dan appelsap. Maar ook de inhoud kon op enthousiasme rekenen. “Ik wil dit voortaan iedere dag mee naar school”, zei Finn over de Juicy appel & peer. En Lucy mocht zijn Essence sinaasappel & ananas hebben. Dat was haar favoriet, maar daar vond Finn weer niks lekkers aan. Ook wij zelf hebben natuurlijk geproefd en waren verrast over hoe lekker van smaak de Essence nog is en hoe verfrissend beide nieuwe drankjes zijn. De Juicy appel en zwarte bes vond ik zelfs iets te zoet, maar was om die reden juist weer erg populair bij ons testpanel.

Wat vind jij van deze nieuwe kinderdrankjes?

Al met al vinden wij de nieuwe Fruit Shoots een fijn en verantwoord alternatief voor de suikerbommetjes. Natuurlijk kun je water net zo goed uit de kraan halen en daar wat schijfjes sinaasappel of paar frambozen aan toevoegen voor de smaak. Maar voor de afwisseling – want deze drankjes winnen het qua smaakbeleving van het water met fruit – is dit een goede oplossing. Plus een flesje is natuurlijk wel leuk en makkelijk voor onderweg, mee naar school of op vakantie.

Ik ben benieuwd wat jij vindt van de nieuwe smaakwater en fruitwater trend. Heb jij al eens dit soort drinken voor je kinderen gekocht? En wat vinden zij ervan?

Trend: Smaakwater en fruitwater. Vinden kinderen het lekker?

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Cuteness alert: Trixie rugzakken
Traktatie maken: Race auto cupcakes

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Miranda 14 juli 2017 at 9:14 pm

    Wij hadden ons laten verlijden tot water met aardbeismaak, door de afbeelding van een Disneyfiguur.

    Maar mijn meiden drinken de pakjes niet leeg. Ze geven aan het vies vinden.
    Toen dacht ik, dit moet ik zelf ook even proberen! Er zit inderdaad een hele rare nasmaak aan?doe mij dan maar gewoon water!
    Met als afwisseling een glas limonade.

  • Laat een reactie achter