Smurfensnot | Zo kun jij dit succes recept van vroeger zelf maken!

7 november 2020
Smurfensnot | Zo kun jij dit succes recept van vroeger zelf maken!

De kinderen van nu maken slijm, wij hadden vroeger smurfensnot! Je kon er eigenlijk niet zo heel veel mee, maar het was zo lekker om het door je handen te laten gaan en het te kneden om het zo zacht mogelijk te maken. En het rook ook altijd zó heerlijk. Je kon smurfensnot bovendien maken in allerlei vrolijke kleuren. Toen mijn zoontjes laatst slijm wilden maken, moest ik ineens weer aan die oude jaren 80 rage denken. En het leek me leuk om dat good old smurfensnot recept weer eens uit te proberen. Hoe maak je dan smurfensnot, vraag jij je nu natuurlijk af. Nou, dat is het leuke ervan. Het is super simpel. Kijk maar mee!

Dit heb je nodig om smurfensnot te maken

 • Boterhamzakjes
 • Afwasmiddel, andere alternatieven zijn shampoo, wasmiddel of vloeibare zeep.
 • Water
 • Optioneel: verf, voedingskleurstof, glitters.
‘Lees ook: Slijm maken met lijm – Hét beste & meest gemaakte slijm recept!

Hoe maak je smurfensnot?

 1. Doe een flinke bodem afwasmiddel in een boterhamzakje. Mijn ervaring is dat afwasmiddel het beste werkt, omdat die vaak ook een mooie kleur hebben. Maar wasmiddel doet het ook goed en is ook heel leuk om uit te proberen en ruikt vaak nog lekkerder ook. Shampoo en andere vloeibare zeep kun je ook gebruiken.
 2. Doe een klein beetje water – een scheutje ongeveer – bij de zeep.
 3. Nu kun je eventueel ook nog glitters toevoegen of een kloddertje verf of voedingskleurstof als je een kleurloze zeep gebruikt, maar je smurfensnot toch graag gekleurd wil maken.
 4. Als alle ingrediënten voor smurfensnot in je zakje zitten, ga je het voorzichtig kneden terwijl je het zakje ondertussen goed dicht houdt. Zo kun je eventueel nog een beetje water toevoegen als je snot niet echt schuimt of nog wat extra zeep als je mix te waterig is.
 5. Als je tevreden bent over je smurfensnot maak je een knoopje in het uiteinde van je zakje. Zorg er daarbij voor dat er geen lucht meer in het zakje zit. Dan kun je er het beste mee spelen en is de kans kleiner dat er een gaatje in komt. Je kunt om je zakje extra stevig te maken eventueel nog een extra boterhamzakje om je zakje smurfensnot heen doen.
‘Lees ook: Leuk proefje voor kids: De cartesische duiker.’

Nu is je smurfensnot klaar en kun je er lekker eindeloos in kneden! Als je je smurfensnot een tijdje laat liggen, zal je merken dat de zeep en water weer scheiden. maar door er dan weer mee te spelen, heb je het zo weer terug veranderd in snot.

Smurfensnot | Zo kun jij dit succes recept van vroeger zelf maken!
Smurfensnot maken met glitter.

Nog meer leuke proefjes voor kids

Ik hoop dat jij het net zo leuk vond als ik om smurfensnot te maken! Als je dit thuis ook gaat doen, dan zou ik het leuk vinden als je het eindresultaat met me deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te posten op  Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Ik kijk uit naar al jullie lekkere zakjes smurfensnot hoor!

Op ons blog vind je behalve dit leuke experiment ook nog een heleboel andere leuke proefjes voor kinderen. We hebben eerder bijvoorbeeld al eens deze raket gemaakt die écht opstijgt. En deze vulkaan die je écht kunt laten uitbarsten is ook een super leuk proefje voor thuis. En wil je eens proberen om zelf roomijs te maken zonder vriezer, dan moet je absoluut dit blog eens lezen.

In de toekomst zal ik zeker nog vaker toffe proefjes doen. Wil je daar nou niets van missen, abonneer je dan ook nog even (gratis) op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt wekelijks een leuke, nieuwe creatieve video!

Smurfensnot | Zo kun jij dit succes recept van vroeger zelf maken!
Het leukste creatieve speelgoed & de tofste knutselsets voor in de zak van Sint of schoen
Leuke herfstknutsel: een tol maken van eikels

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply Sewan Bakvis 9 november 2020 at 9:22 pm

  Hardstikke leuk! Wij hebben dit laatst ook gedaan, en de meiden vonden het geweldig! Heerlijk zacht 🙂

 • Reply Kimberley 11 november 2020 at 10:43 pm

  Super leuk en handig filmpje weer!
  Mijn dochter en ik hebben ons weer prima vermaakt op de woensdag middag 🙂
  Bedankt!

 • Reply Carolien 22 februari 2021 at 9:30 am

  Hoi,
  Ja ik vind het ook nog steeds leuk ! Ik heb het de meisjes gisteren met een blokje zeep laten maken. Je kunt een klein stukje in een zakje doen met scheutje water. Of het raspen, dan doe wij vaak. Met kaasschaaf kan of een hobby schaartje ( moeten ze wel wat ouder zijn ) pluspunt is dat ze meteen eff zoet zijn met het maken ☺️ de rasp in een boterhamzakje , beetje water erbij totdat je de dikte prettig vind. Knoop erin en kneden maar !

 • Reply Piet 18 augustus 2021 at 2:56 pm

  Schepje meel erbij

 • Reply Engellien 16 januari 2023 at 6:29 pm

  voor mij hoeft het niet een vervelend meisje jaquline uit mijn klas spoot het op het zadel van mijn broer zijn fiets toen maakte ze het zakje kapot e mijn broer zat helemaal onder zijn fiets en jas broek en schoenen bah
  en een ander kindje kreeg het wel eens in haar oog
  ik vond het onsmakelijk om te zien het heeft gewoon geen nut

 • Reply Ineke 25 juni 2024 at 9:33 am

  Wij gaan dit weekend weer aan de slag.
  Zoals in 1 vd reacties; gebruik ik meestal ooi gewoon een blokje zeep of rasp. Met een blokje is het ook leuk om tussendoor steeds te voelen, hoe ver het al zacht geworden is. Maar deze tip, zal ik misschien voor het weekend ook nog even uitproberen. Mocht het ander niet zo aan slaan, hebben we een back up plan. Bedankt. Groetjes Ineke

 • Laat een reactie achter