Vanaf welke leeftijd mogen kids op social media als Snapchat & TikTok?

19 juni 2024
Vanaf welke leeftijd mogen kids op social media als Snapchat & TikTok?

Social media zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Ze weten nog eerder hoe ze moeten swipen dan fietsen. En tegen de tijd dat ze tiener zijn, hangen ze een groot deel van hun sociale leven op aan de verschillende platforms. Maar wat is een geschikte leeftijd voor kinderen om social media als Snapchat en TikTok te gebruiken? En hoe zorg je er als ouder voor dat ze dat verantwoord en veilig doen? Wij vertellen je er alles over en geven je tips!

Social media gebruik onder jongeren

Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met social media. Volgens onderzoek zijn ze gemiddeld 8 jaar wanneer ze actief worden op kanalen zoals YouTube en TikTok. En zodra de middelbare school in zicht komt, groeit ook de interesse in platforms zoals Snapchat en Instagram. Door smartphones en tablets hebben kinderen op ieder moment van de dag toegang tot de digitale wereld. En bijna alle jongeren van 12 tot en met 24 jaar (97%) gebruiken dan ook social media. Gemiddeld zijn ze er – schrik niet! – 161 minuten per dag mee bezig. Dat is ruim tweeënhalf uur!

De 5 meest populaire platforms van kinderen

WhatsApp is het meest populaire social media kanaal onder jongeren. Ze gebruiken het platform om contact te houden met vrienden of om afspraken te maken en ze zijn er dan ook dagelijks te vinden. De app wordt op de voet gevolgd door Snapchat dat vanwege zijn chatfunctie ook steeds meer een rol speelt als communicatiemiddel met vrienden. Naast het delen van ‘snaps’ is dit voor kinderen dus het alternatief voor WhatsApp. TikTok, Instagram en YouTube zijn de nummers 3, 4, en 5 in het lijstje populaire social media platforms. TikTok wint het onder tieners van Instagram. Maar zodra kinderen ouder worden, krijgen ze juist meer interesse in Instagram. En YouTube is uiteraard de plek waar gekeken wordt naar leuke video’s en vlogs van de favoriete influencers.

>> Lees ook: Checklist: Is mijn kind klaar voor een mobiele telefoon?
Vanaf deze leeftijd mogen kids op social media als Snapchat & TikTok!

Vanaf welke leeftijd mag je officieel op Snapchat, TikTok of Instagram?

Hoewel kinderen dus al op jonge leeftijd actief zijn op social media platforms zoals Snapchat en TikTok, mogen ze er van de Nederlandse wet tot 16 jaar géén gebruik van maken zonder toestemming van hun ouders. Dit is een Europese regel die er gekomen is naar aanleiding van verschillende onderzoeken over de invloed van social media op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen jonger dan 16 jaar zouden te gevoelig en kwetsbaar zijn en daar houden social media niet voldoende rekening mee. Naast de wettelijke regelgeving hebben de verschillende social media platforms ook hun eigen regels.

WhatsApp

Wanneer je op WhatsApp een account aanmaakt, moet je met een vinkje aangeven of je 16 jaar of ouder bent. Onder die leeftijd heb je in theorie geen toegang tot het social media platform. En ouders kunnen jongere kinderen ook geen toestemming  geven. Maar een vinkje is zo gezet en niemand controleert of je echt 16 jaar of ouder bent.

Snapchat

Snapchat is gemaakt voor iedereen met de leeftijd van 13 jaar en ouder. Tot 16 jaar is er in Nederland echter toestemming van de ouders nodig. Maar ook hier kunnen kinderen dat makkelijk omzeilen door een oudere leeftijd in te voeren. Er wordt nauwelijks gecontroleerd of dit klopt en dus is het aanmaken van een account zo gepiept.

TikTok

TikTok heeft ook een minimale leeftijd van 13 jaar. Wel staat het account van kinderen van 13 tot en met 15 jaar standaard op privé. Kinderen die 16 jaar en ouder zijn, hebben standaard een openbaar account. Tenzij ze de instellingen zelf op privé zetten.

Instagram

De minimale leeftijd voor Instagram is ook 13 jaar. Maar voor kinderen tot 16 jaar moeten ouders toestemming geven door middel van het delen van een kopie van hun ID-bewijs of door eenmalig een creditcardbetaling te doen van €0,50. Doe je dit niet, dan krijgt je kind een light versie van Instagram met minder mogelijkheden en kan het account niet openbaar gemaakt worden.

YouTube

Voor YouTube heb je een Google account nodig en daarvoor moet je in Nederland minimaal 16 jaar zijn. Kinderen jonger dan 16 jaar kunnen wel een account maken via het account van hun ouders waarbij je toestemming moet geven en eventuele toezichtfuncties kunt toevoegen. Vanaf 16 jaar kan een kind zijn account zelf beheren.

>> Lees ook: Veilig internetten – Zo maak je je tablet of telefoon helemaal kidsproof.

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind op social media?

Zoals je al een beetje tussen de regels door kon lezen, is het voor kinderen vrij eenvoudig om de leeftijdsgrens voor social media te omzeilen. En dat gebeurt ook vaak: miljoenen kinderen jonger dan 13 jaar hebben al een eigen account. Of jij je kind eerder dan de aangeraden leeftijd op Snapchat, YouTube of TikTok laat, is een afweging die je zelf moet maken. Maar onze persoonlijke ervaring is dat verbieden tot 13 of zelfs 16 jaar de oplossing niet is. Vanaf de middelbare school hebben ze verschillende platforms zelfs nodig. Dus is het fijn als ze voor die tijd alvast een beetje kunnen oefenen. Wanneer kinderen 9 of 10 jaar oud zijn, kun je namelijk nog makkelijk bijsturen en meekijken naar wat je kind allemaal op zijn of haar telefoon doet. Maar als ze op de middelbare zitten, moet je ze vrijer laten om hun eigen identiteit te ontwikkelen.

Tips voor veilig & verantwoord social media gebruik

Maar hoe doe je dat dan; je kind veilig en verantwoord social media laten ontdekken? Daarvoor hebben wij tot slot nog wat goede tips!

  • Weet op welke social media platforms je kind actief is. Wat voor platform is het precies? Wat zijn de valkuilen en eventuele gevaren? Maak zelf ook een account aan. Zo kun je ervaren wat je er allemaal mee kunt doen en betere afspraken maken met je kind.
  • Check de privacy instellingen. Veel social media zetten nieuwe accounts standaard op ‘openbaar’. Schakel de privé stand in, zodat alleen bevriende mensen de geplaatste content van je kind kunnen zien en daarop kunnen reageren. En blijf de privacy instellingen regelmatig checken i.v.m. updates.
  • Laat je kind geen onbekenden toevoegen. Of spreek af dat vriendschapsverzoeken eerst door jullie moeten worden beoordeeld voordat je kind ze accepteert.
  • Leer je kind wat je wel en niet op social media deelt. Dat kan door ze te laten nadenken over vragen als: Is dit hoe ik wil dat anderen mij zien? Kan iemand dit gebruiken om mij later te kwetsen? En wat is het ergste dat kan gebeuren als ik dit deel? En leg uit hoe foto’s soms misbruikt worden. Maak je kind daarnaast bewust van de eeuwigheid van alles wat je plaatst. ExpressVPN deed laatst nog een onderzoek naar de social media accounts van overleden mensen. Zelfs na je dood zijn al je sociale online activiteiten nog gewoon te vinden.
  • Leer je kind nooit iets van een ander te delen zonder toestemming. En dat er bij het maken van foto’s of video’s soms onbedoeld ook anderen in beeld kunnen zijn. En laat ze zich, bij het delen van zogenaamd grappig materiaal, afvragen of ze het leuk zouden vinden als het om henzelf zou gaan.
  • Maak afspraken over het delen van persoonlijke informatie. Wat zet je wel en niet op je profiel. En deel nooit privé gegevens als daar om gevraagd wordt door een ander of om bijvoorbeeld mee te doen aan een give away.
  • Voorkom cyberpesten. Leer je kind om ook online respectvol met anderen om te gaan. En maak duidelijk dat je altijd beschikbaar bent als je kind zelf slachtoffer wordt van pesterijen.
  • Zorg voor een sterk wachtwoord. En leg je kind uit dat je dit nooit deelt met een ander.
  • Maak afspraken over social media gebruik. Bijvoorbeeld over schermtijd en het smartphone gebruik ‘s avonds.
  • Houd een vinger aan de pols. Kijk mee naar wat je kind post en hoe hij online omgaat met anderen. Zeker wanneer ze nog jong zijn.

We hopen dat je wat aan onze tips hebt. En we zijn ook benieuwd of jouw kind al actief is op social media. En wat jij de beste leeftijd vindt om kinderen Snapchat, YouTube en TikTok te laten ontdekken? We horen graag jullie mening, dus praat vooral met ons mee door hieronder je reactie achter te laten!

Checklist verhuizen | Dit is de ultieme to do list voor je verhuizing!
6 Leuke en leerzame apps voor basisschoolkinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter