Deze zachte speculaascake is zonder te overdrijven finger lickin’ good! Lekker bij een kop kruidenthee of warme chocomelk met slagroom als het buiten guur en nat is. En omdat we nu in de Sinterklaas periode zitten, heb ik kruidnoten aan mijn beslag toegevoegd. Extra yummie! Maar zonder is hij dus ook vet lekker.
Ingrediënten voor de speculaascake
Als je pepernoten door het beslag doet, maak je teveel voor een rechthoekige speculaascake. Je kunt dan in plaats daarvan een tulband vorm gebruiken, of naast de cake nog 6 cupcake vormpjes vullen voor speculaasmuffins.
- 325 gram bloem
- 240 gram roomboter op kamertemperatuur
- 120 gram kristalsuiker
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eieren
- 200 ml melk
- 2 theelepels speculaaskruiden
- Een snufje zout
- Eventueel 2 à 3 handjes kruidnoten
Voor de topping:
- Speculoospasta
- Amandelschaafsel
De speculaascake maken
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de boter met de kristal- en de basterdsuiker en een snufje zout tot een gladde, egale massa.
- Voeg dan één voor één de eieren toe en meng die door de suikerboter massa.
- Doe daarna de bloem, speculaaskruiden, het bakpoeder en de melk erbij. Als je de bloem zeeft voordat je hem toevoegt, wordt je cake nog luchtiger. Mix dan alles door elkaar tot een glad beslag.
- Roer eventueel kruidnoten door je beslag naar smaak.
- Giet je beslag in een ingevette cakevorm en bak hem in 50 à 60 minuten gaar in de oven. De ene oven is de andere niet, dus check je cake voordat je hem eruit haalt. Als je er met een satéprikker in prikt en die komt er droog weer uit, dan is je speculaascake gaar.
- Als de cake helemaal afgekoeld is, doe je de speculoospasta in een steelpan en verwarm je hem totdat hij vloeibaar wordt.
- Giet de speculoospasta over de cake en strooi het amandelschaafsel – en eventueel nog een paar pepernoten – erop. Wanneer de speculoospasta weer gestold is, kun je de cake uit de vorm halen en lekker oppeuzelen. Enjoy!
Nog meer Sinterklaas recepten
Tip van Flip! Deze speculaascake met kruidnoten is een absolute hit op pakjesavond. En ben je geïnteresseerd in nog meer leuke Sinterklaas hapjes ideeën? Dan moet je zeker ook even deze 20 zoete & hartige Sinterklaas recepten checken. Allemaal kidsproof, super lekker én leuk om te maken in de Sinterklaas periode.
Mocht jij deze speculaascake ook gaan maken, dan ben ik super benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog? Of deel je creatie met me via Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen!
Geen reacties