Consultatie- of consternatiebureau?

27 augustus 2015

Ik heb een soort haat-liefde verhouding met het consultatiebureau. Zo nu en dan krijg ik goeie tips van de wijkverpleegkundige of de jeugdarts. Maar op de momenten dat mijn kinderen hun nieuwe kunstjes moeten laten zien, gaat het mis. Vooral met Finn, die bij onbekenden wat tijd nodig heeft om te ontdooien. Meer tijd dan die vijftien minuten die zo’n afspraak vaak duurt. Blokken op elkaar stapelen, tegen een bal aan trappen, vertellen wat hij in de verte op een bord ziet staan… Hij kan het, echt! Maar gewoon niet cold turkey op commando. En dan moet je dus terugkomen. Net zolang totdat je oogappel wel presteert. Alsof hij een paar weken later ineens een heel ander karakter heeft. Dus voel ik bij voorbaat al weerstand als ik weer moet komen opdraven. En ik ben niet de enige moeder met frustraties. Want het consultatiebureau staat in mijn omgeving vooral bekend als het ‘consternatiebureau’.

Ook de laatste keer was weer een grote teleurstelling. Finn weigerde een toren te bouwen en ook heeft hij geen woord gezegd. Dus konden we wederom een nieuwe afspraak maken. Ergens is het logisch. Het is ook geen makkelijke opgave voor de consultatiebureaumedewerkers. Zij hebben geleerd hoeveel een baby van zoveel centimeter moet wegen en welke vaardigheden mijn toen nog peuter allemaal onder de knie moet hebben. Dus als er ééntje van de gemiddelde lijntjes afwijkt of een moeder het allemaal net even anders doet, grijpen ze in. Dat is hun werk. Alleen ben ik teleurgesteld dat ze vaak alleen maar oog hebben voor de gemiddelde lijntjes en er niet geluisterd wordt naar het verhaal van de moeder. Want als mama kun je soms behoorlijk onzeker over dingen zijn. ‘Doe ik het wel goed?’ en ‘Wat is het beste voor mijn kids?’ vraag ik mezelf dan af. En dan is een beetje erkenning van een deskundige iets waar ik behoefte aan heb.

consultatiebureau, consternatiebureau, ervaring, negatief, onvriendelijk, deskundig, speelgoed, baby, dreumes, peuter, tips, ideeën, verjaardag, jarig, 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, vormenstoof, fisher, price, fisher-price, educatief, traditioneel, leerzaam, d Gelukkig merk ik nu met Charlie dat de consultatiebureaus zich bewust zijn van deze kloof tussen professionals en ouders en dat ze een brug willen slaan. Er wordt gestreefd naar ondersteuning op maat. Om te beginnen mag ik nu zelf bepalen wanneer ik langs kom, tenzij er een belangrijke prik of test op het programma staat. Maar er is nog ruimte voor meer verbetering. Waarschijnlijk ga ik die alleen niet meer meemaken. Dus maak ik er voor nu maar het beste van. Ik vertrouw vooral op mijn eigen gevoel en pik de positieve en praktische dingen op uit de afspraken. Volgende week is Charlie aan de beurt. Hij mag dan laten zien of hij verschillende vormen blokken in het juiste gaatje kan stoppen. We oefenen ons al te pletter op Baby’s Eerste Blokken Opbergemmer van Fisher-Price. Zo’n vormenstoof is niet alleen educatief, maar Charlie vindt het ook super leuk speelgoed. Dingen ergens instoppen en er weer uithalen is zijn hobby en aan het handvat sleept hij de doos de hele kamer door. De cilinders gaan er al bijzonder soepel in. Met de plustekens en sterren heeft mijn dreumes nog wat moeite. Maar we hebben nog een week om het kunstje onder de knie te krijgen. No way dat we nog een keer terugkomen!

Moet jouw baby of kind binnenkort ook weer naar het consultatiebureau? Wij mogen van Fisher-Price zo’n vormenstoof aan iemand cadeau doen. Kan je kleine ook vast oefenen! Laat het ons hieronder weten als je hier kans op wil maken.

Engeltjes
Spelen met de toekomst

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Anna 27 augustus 2015 at 7:32 am

  Alhoewel ze te vroeg was geboren en al een hele inhaalslag had gemaakt moest met drie mnd onze Mette al vanalles kunnen. “Zo gaat dat hier” dacht ik toen. En als je écht belangrijke vragen hebben geven ze geen antwoord waar je wat aan hebt omdat je als moeder zeg de keuze moet maken.. Tja wat heb je daaraan.. Dusss die vormenstoof komt goed van pas! Want we “mogen” binnenkort weer!:)

 • Reply Sharon 27 augustus 2015 at 4:06 pm

  Over twee weken moet ik weer met m’n dochter voor een prik.

  Ze heeft een wat grote vlek, de verpleegkundige zou me er over terugbellen. Bij de volgende afspraak zei ze dat ze me maar niet kon bereiken. Na wat doorvragen kwam ik er achter dat ze ook maar één poging had gedaan. Tsjaaah, ze moet toch snappen dat een kersverse moeder niet 24/7 op haar telefoon zit.
  Ik wil er ook alleen maar komen voor het nodige.

 • Reply Yvonne Kinders 27 augustus 2015 at 5:35 pm

  Mijn lieve Thijmen kan zo’n leuke verassing wel gebruiken. Hij moet over 6 dagen naar het consultatiebureau voor de prik waarvan kinderen zo ziek worden. Die van mij in ieder geval. Zijn broer en zus lagen er 3 dagen van op apegapen, dus ik hou mijn hart vast! Gelukkig heb ik overigens wel een heel leuk consultatiebureau!

 • Reply sandra 27 augustus 2015 at 10:39 pm

  Ik heb gelukkig niets te ‘klagen’ over t bureau. Met mn oudste dochter van 2 gaat t goed& mn dochter van 2 mnd mocht n maandje overslaan om langs te komen bij de wijkverpleegkundige. Maar zo’n blokkendoos is evengoed welkom, je weet maar nooit wat er nog komen gaat:)

 • Reply Claudia 28 augustus 2015 at 7:56 am

  Leuk voor mijn dochter. Ze is momenteel druk in de weer met puzzels en vormen.

  Laatst waren we op het CB waar ze een puzzel moest doen. Die mevrouw daar vond dat ze er toch wel slecht in was. Niet gek als je nagaat dat ze mijn dochter van 1,5 jaar een puzzel vanaf 4 jaar had gegeven. Nadat ze maar door bleef gaan over dat mijn dochter het niet kon, besloot deze mevrouw om de puzzel zelf even in elkaar te Zetten. Blijkbaar vond ze de puzzel zelf ook nogal moeilijk, want erg vlot ging het niet. Daarna ging ze kijken of mijn dochter al woorden snapte. Legt ze allerlei plaatjes op de grond en of mijn dochter even het plaatje met de radijsjes kon aanwezen. Sorry mijn dochter van 1,5 weet echt niet wat radijsjes zijn.

 • Laat een reactie achter