Speelgoed wegdoen: Hoe lukt dat zonder kindertranen?

5 december 2017
Speelgoed wegdoen: Zo kun je speelgoed weggeven of speelgoed doneren zonder tranendal van je kinderen

LEGO, Duplo, Playmobil, houten trein, keukentje, auto’s – variërend van 5 tot 50 cm –  spelletjes, knutselspullen, knuffels, muziekinstrumenten, plastic dieren, Kapla, boeken, loopauto, ballen, een houten poppenhuis… En dan ben ik vast nog iets vergeten. Mijn kinderen bezitten zo ongeveer een complete speelgoedwinkel. En dankzij verjaardagen, afzwemmen, Sinterklaas en vrijgevige familie – inclusief ikzelf – breidt hun speelgoedcollectie alleen maar verder uit. Om te voorkomen dat we dicht slibben, moet de bezem er dus zo nu en dan doorheen. Maar speelgoed wegdoen als je kinderen al sentimenteel worden om een happy meal speeltje is een behoorlijke opgave!

Speelgoed wegdoen

Er is genoeg speelgoed waar hier in huis niet tot nauwelijks meer mee gespeeld wordt. Maar als ik vraag wat we weg zullen doen, kun je het antwoord wel raden. Niets natuurlijk! De vormenstoof die ik net achter uit de kast gevist heb, wordt uit mijn handen gegrist waarna er weer ijverig mee gespeeld wordt. En zo gaat het ook met de rest van het ‘vergeten’ speelgoed. “Die mag niet weg, want die heb ik van oma gekregen!” en “Neeeeee, dat was mijn lievelingsrammelaar toen ik een baby was.” of “Hij is niet stuk, die kun je toch lijmen?!” Mijn kinderen kunnen nergens afstand van doen. En als het me dan toch lukt om iets weg te gooien, heb ik soms ook nog een man die het uit de prullenbak vist. Ze hebben het niet van een vreemde, mijn neurotische hamsteraars.

‘Lees ook: Handige tips voor het schoonmaken van speelgoed.’

Speelgoed wegzetten

Wat mijn moeder vroeger deed was speelgoed wegzetten. En als er dan een half jaar niet naar gevraagd werd, deed ze het weg. Een tactiek die ik heb overgenomen. Maar het is me wel eens overkomen dat één van mijn zoontjes zei: “Ik had toch een… Waar is ‘ie eigenlijk?” En dan sta ik wel met een mond vol tanden. Meestal vertel ik dan toch dat ik het weggedaan heb. Maar ik heb ook wel eens samen met mijn kind het hele huis doorzocht naar iets wat al lang en breed bij de weggeefwinkel lag. #loedermoeder En ook hebben de kids een keer de zak met speelgoed ontdekt die klaar stond om weg te gooien. Waarop ik moest uitleggen waarom het in een vuilniszak zat. Dus vertelde ik dat de knuffels naar de poppendokter moesten omdat ze stuk waren. Waarop mijn oudste nog twee exemplaren in de vuilniszak kieperde die in aanmerking kwamen voor reparatie. Dat heeft me een middagje naaiwerk gekost. En die knuffels zitten weer op het voeteneinde van mijn zoontje’s bed. Dus het is geen waterdichte aanpak, dat speelgoed wegzetten.

Speelgoed weggeven en speelgoed doneren

Als het me wel lukt het speelgoed uit huis te krijgen, dan gooi ik weg wat stuk is. En verder maak ik er graag anderen blij mee. Ik kijk of er iets bij zit voor iemand in onze omgeving. En als familie of vrienden onze spullen niet kunnen gebruiken, breng ik het naar een goed doel. Vroeger naar de weggeefwinkel in Haarlem, maar sinds die zijn deuren sloot, ga ik naar de Speelgoedbank. Deze organisatie geeft speelgoed aan kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen. Er zijn in Nederland namelijk 330.000 kinderen die leven in gezinnen op of onder de armoedegrens, waardoor al het geld op gaat aan huisvesting, eten en kleding en er niks overblijft voor andere dingen. Een mooie plek voor ons speelgoed dat makkelijk nog een ronde mee kan, vind ik. Verder doe ik ieder jaar ook mee aan Schoenmaatjes van Edukans. (begin september tot en met half december) Samen met mijn kinderen vul ik een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Een mooi cadeau voor de kinderen daar, maar ook voor mijn twee jongens. Want daarmee lukt het me wél om ze iets van zichzelf te laten weggeven. En dus is het een prachtige les ‘delen’.

‘Lees ook: 6 tips voor een opgeruimde kinderkamer.’

Speelgoed dat nooit weg gaat

Tot slot is er speelgoed waar mijn kinderen nooit afstand van hoeven te doen, omdat ik dat zelf ook niet kan. Voor DUPLO, LEGO, Playmobil en de houten treinrails heb ik nu eenmaal een zwak en dat is ook speelgoed wat altijd goed blijft. Dus dat zet ik als Finn en Charlie ermee uitgespeeld zijn op zolder. En op een dag – als zij zelf kinderen hebben – dan tover ik het weer tevoorschijn. Even wassen met een sloop in de wasmachine en het is weer fris om mee te bouwen. En nog hartstikke hip ook, want vintage! Mijn eigen kinderen spelen bij opa en oma ook met het oude speelgoed van mij en mijn broertje en zusje en vinden dat vaak leuker dan nieuwer speelgoed.

Speelgoed wegdoen: Hoe doe jij het?

Ik kan me voorstellen dat als mijn kinderen ouder worden, ze beter worden in speelgoed wegdoen. Misschien dat we dan ook eens op Koningsdag op de vrijmarkt gaan staan om oude spullen te verkopen. Dan mogen ze de opbrengst van hun speelgoed zelf houden en kunnen ze er later iets nieuws van kopen. Tot die tijd moffel ik zo nu en dan wat weg. Ik ben benieuwd hoe jij met de bezem door het speelgoed gaat. En wat doe je ermee? Geef je het weg, verkoop je het of doneer je het aan een goed doel? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog!

Winnen! Een Alpina loopfiets mét je eigen naam
IKEA keukentje pimpen met toffe stickers

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter