Spelletjes spelen met kinderen? Dit zijn de allerleuksten!

16 oktober 2018
Spelletjes spelen met kinderen? Dit zijn de allerleuksten!

Als het nu geen spelletjestijd is, wanneer dan wel?! Buiten koud en nat, binnen lekker warm en droog. De perfecte omstandigheden om weer regelmatig een spelletje op tafel te toveren. Bij ons thuis zorgt het altijd voor veel gezelligheid. Mijn kinderen zijn dol op spelletjes spelen. En ik ook! Ik vind het echt een momentje van quality time met elkaar. En daarnaast leren ze er ook nog een heleboel van. Het stimuleert het concentratievermogen en ze leren logisch nadenken en omgaan met spelregels en winnen en verliezen. Ter inspiratie deel ik daarom onze favoriete spelletjes van dit moment. Kinderspelletjes die leuk zijn voor de kids, maar minstens zo leuk voor papa & mama. En één van jullie mag dat zelf gaan ervaren, want ik mag ook nog een compleet spelletjes pakket weggeven!

De leukste spelletjes van Nederland

Mimiq

Spelletjes spelen met kinderen? Dit zijn de allerleuksten!

Die gekke bek van mij roept meteen heel wat vragen op hé?! Maak kennis met ons populairste spelletje, OOIT! Mimiq. Wat dit spelletje zo briljant maakt, is de eenvoud. Het is eigenlijk een simpele versie van kwartetten, alleen dan met gekke bekken trekken en tongen uitsteken. En dan heb je dus een succesformule te pakken. Je vraagt kaarten aan elkaar door de gezichtsuitdrukking op de kaart uit te beelden. Heeft de ander de kaart niet dan steekt hij zijn tong uit. En probeer dan maar eens niet te lachen. Wie de meeste setjes kaarten verzamelt, wint het spel. Het is volgens de makers geschikt voor kids vanaf 4 jaar, maar speel eerst even met jongere ukkies samen en daarna doet je peuter ook gewoon mee. En speel het spel ook eens als de kinderen op bed liggen met vrienden. Ik garandeer je een avond lachen, gieren, brullen!

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Aantal spelers: 2-6.

Duur: 15 minuten.

Prijs: €10,99 bij 999games.nl.

Leo moet naar de kapper

Spelletjes spelen met kinderen? Dit zijn de allerleuksten!

Voor mijn jongste zoon Charlie die nog niet zo goed tegen zijn verlies kan, is Leo moet naar de kapper een uitkomst. In dit spel speel je namelijk niet tegen, maar mét elkaar. Samen moet je ervoor zorgen dat Leo – wiens woeste manen weer veel te lang zijn – op tijd bij de kapper is. En hiervoor heb je maar liefst 5 dagen (nee, geen echte!) de tijd. Iedere dag begint als de klok op 8 uur staat en Leo wakker wordt. Om de beurt speel je een speelkaart om de leeuw over het spel te bewegen. Je draait de tegel om en als hij dezelfde kleur heeft als je speelkaart dan kosten de stappen je geen tijd. Maar heeft de kaart een andere kleur dan moet je de klok het aantal uren dat op de tegel staat vooruit draaien. Als Leo om 8 uur ‘s avonds nog niet bij de kapper is dan moet hij de volgende dag weer opnieuw beginnen. Je draait de omgekeerde tegels dan weer terug en moet dus goed onthouden waar welke kleuren liggen. En hoe beter je daarin samenwerkt, hoe sneller Leo bij de kapper zit.

‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’

Wat heel fijn is aan dit spel is dat je het zo moeilijk en makkelijk kunt maken als je zelf wil. In de duidelijke uitleg vind je namelijk ook nog simpelere en meer uitdagende varianten op de spelregels. Verder vind ik dit kinderspelletje er mooi en aantrekkelijk uitzien, het nodigt echt uit om te spelen. Het blijft bij ons nooit bij één enkel potje. Zeker een aanrader dus! Leo moet naar de kapper is vorig jaar niet voor niets genomineerd voor Speelgoed van het jaar.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Aantal spelers: 2-5.

Duur: 30 minuten.

Prijs: €19,99 op 999games.nl.

Het is maar een spelletje!

Wordt je kind boos als hij of zij verliest? Met deze tips kun je je kind helpen beter om te gaan met winnen en verliezen als jullie samen spelletjes spelen.

 1. Maak het competitie element niet te groot. Het gaat niet alleen om het resultaat, ook de weg er naartoe is belangrijk. Winnen is leuk, maar het is nog belangrijker dat je weet hoe je moet winnen. En dat leer je door soms goed te verliezen.
 2. Geef je kind tijdens het spel complimenten over zijn of haar inzet. Bijvoorbeeld over hoe het gelukt is om te winnen of over hoe goed hij of zij bleef proberen, ondanks een achterstand.
 3. Help je kind de teleurstelling te accepteren. Dit doe je door begrip op te brengen voor zijn of haar gevoelens: “Ik snap dat je boos/verdrietig bent, want je wilde graag winnen.” Zeg niet meteen “Kop op!”. Je kind mag er ook best even van balen.
 4. Vertel hoe jij het vindt als je een spel verliest. “Jammer dat ik verloren heb. Maar ik vond het wel super leuk om met je samen te spelen.”

 

Vlotte geesten

Spelletjes spelen met kinderen? Dit zijn de allerleuksten!

Ook vlotte geesten is een super simpel, maar tof spel waar bij ons al veel om is gelachen. Bij het spel moet je steeds een kaart met daarop verschillende voorwerpen in verschillende kleuren van de stapel omdraaien. En het is de bedoeling om eerder dan je tegenstanders het voorwerp te pakken wat erop staat of juist niet op staat of een bepaalde kleur of combinatie daarvan. Dat lijkt makkelijk met slechts 5 voorwerpen – een muis, stoel, fles, spook en boek – om uit te kiezen. Maar het vraagt om enig denkwerk én snel reactievermogen. En als er nog 3 andere mensen zijn die naar het juiste voorwerp graaien, is dat best moeilijk. Het is één van de weinige spelletjes waarbij de kinderen en wij aan elkaar gewaagd zijn. Finn en Charlie zijn vaak zelfs veel sneller dan wij. Een super leuk spel. En je hebt het ook zo gepakt en neergelegd. Geen ingewikkelde voorbereidingen, maar gelijk spelletjes spelen dus.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Aantal spelers: 2-8.

Duur: 20 minuten.

Prijs: €13,99 op 999games.nl.

‘Lees ook: 15x Knutselen met wc rollen.’

Ik ben benieuwd; kende jij al deze spelletjes al? En wat voor spelletjes spelen jullie thuis graag? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog, want ik laat me ook graag door jullie inspireren!

Wil jij ook deze spelletjes spelen? Doe mee met onze give away!

Zou je het leuk vinden om onze favoriete spelletjes ook eens uit te proberen? Doe dan mee met onze winactie! We mogen namelijk een spelletjespakket weggeven met daarin Leo moet naar de kapper, Vlotte Geesten én Mimiq. Schrijf je hieronder in*, meer hoef je niet te doen. Volgende week maken we de winnaar bekend!

UPDATE: Nora heeft het spellen pakket gewonnen. Heel veel plezier ermee!

*Wie zich inschrijft, geeft tevens toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief.

 

Sinterklaas tip! Nieuw houten speelgoed van de HEMA
Geweldige LEGO ideeën - Bouwen met de steentjes die je thuis al hebt

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reply M Van Leeuwen 16 oktober 2018 at 7:50 am

  Wat een leuke spellen, hier zijn ze dol op spelletjes en momenteel is dat monopoly

 • Reply Jantina 16 oktober 2018 at 9:33 am

  Ik be zelf gek op spelletjes. En gelukkig heb ik dit virus doorgegeven aan mijn zoon. Maakt niet uit welk spelletje ik koop, we hebben altijd plezier. Deze spellen kende ik alleen nog niet, maar lijken me echt ontzettend leuk. Gelukkig is daar bijna sinterklaas!

 • Reply Celine 16 oktober 2018 at 10:57 am

  Wat een inspirerende blog heb je, voor mij als kinderfysiotherapeut pik ik nog wel eens leuke idéétjes. Het lijkt me super om de spelletjes te winnen omdat ik er altijd een feestje van probeer te maken als mijn neefje en nichtje komen.

 • Reply Maaike 16 oktober 2018 at 11:07 am

  Deze kende ik nog niet! Lijken mij ook erg leuk. Wij zelf zijn gek op het spel saboteurs, kan ook met zijn 2en worden gespeeld voor als de kids op bed liggen! En onze dochter heeft één favoriet en dat is het het eenhoorn flonkerglans spel waarbij je ook geen winnaar hebt maar het echt samen moet doen

 • Reply Jorien 16 oktober 2018 at 11:07 am

  Wat ook echt een leuk spel is voor kleinere kids Boomgaard! Je speel samen ‘tegen’ de raaf. Dus of iedereen die meespeelt wint, of de raaf wint. Super leuk van Haba spellen.

 • Reply Anne R 16 oktober 2018 at 8:30 pm

  Hier spelen we dolgraag spelletjes, en vaak ook, haha! Met 3 jongens in huis, waarvan er 1 drie weken oud is, is het soms lastig om de aandacht goed te verdelen. Zo fijn om dan samen met de oudste 2 een spelletje te doen als de jongste slaapt. Zo hebben we echt even quality-time, heerlijk!

 • Reply Marloes Ubbink 17 oktober 2018 at 9:53 pm

  Mijn dochter Sam is 5 jaar en al dol op spelletjes! Het omschreven herfstweer (koud, guur en nat) in jouw leuke blog is nog niet echt aangebroken ?, maar weer of geen weer……… het is bij ons altijd spelletjes weer. ?

 • Laat een reactie achter