Ja, mijn jongens vinden treinen heel erg leuk. Maar toch twijfelde ik over een bezoek aan het Spoorwegmuseum. Zonder me er überhaupt in te verdiepen, dacht ik altijd dat het een vrij saai treinmuseum was met een verzameling hele oude, stoffige treinstellen. Maar boy, was I wrong! Het is echt véél meer dan alleen treinen kijken. Dus of je nu een treinliefhebber bent of niet, een bezoek aan Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht hoort absoluut op je uitjes bucket list. Wij hebben er echt een topdag gehad. Kijk maar mee!
Het Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum maakt al indruk bij aankomst. Via het Maliebaanstation – een onwijs imposant stationsgebouw met prachtige oude details – ga je het treinmuseum binnen. Hier kun je je entreekaarten kopen als je deze nog niet online besteld hebt en daarna loop je langs het spoor, langs (of door) het oude Koninklijke rijtuig van ons koningshuis richting het gebouw waar het daadwerkelijke museum begint.
‘Lees ook: Dagje Utrecht met de kids; Nijntje museum & meer leuke uittips.’
Treinen kijken
Het spoorwegmuseum is een grote, hoge indrukwekkende industriële hal. Aan de linkerkant van de museumhal kun je treinen kijken. Daar staat een indrukwekkende collectie bijzondere treinen door de tijd heen, die laten zien hoe treinen in de loop van de jaren veranderd zijn. Van stoom naar stroom, van hout naar staal. Je kunt in een heleboel treinen binnen kijken. In de ene is een filmpje te zien en in een ander kun je weer een spel spelen. Ook worden er in sommige treinen op bepaalde tijdstippen praatjes gehouden om meer achtergrondinformatie over het rijtuig te geven. En dat is ook met kids leuk om te doen, want de ‘conducteur’ weet zijn verhaal met veel verve en enthousiasme te brengen.
De grote ontdekking: Een luistertour door Charles Dickens decors
Als je alle treinen gezien hebt, kun je schuin aan de overkant naar ‘De Grote Ontdekking’. Een audiotour, maar wel een hele bijzondere. Iedereen krijgt een koptelefoon op en dan stap je met je gezelschap in een lift – die peuter en jonge kleuters vanwege het gewiebel en geluid wel een beetje spannend kunnen vinden – en stap je uit in de 19e eeuw in een prachtig Charles Dickens decor. De audiotour helpt je al vertellend door de mijngangen, winkeltjes en langs de indrukwekkende stoomtrein De Arend; de allereerste stoomlocomotief van Nederland. Alles is prachtig gemaakt en je kijkt je ogen uit, want overal gebeurt er wel wat. Heel tof gedaan!
Droomreizen: Het treinmuseum theater
Een mooi momentje van rust kun je pakken in het Stoomtheater van het treinmuseum. Daar zijn dagelijks voorstellingen te zien over de Oriënt Express. Je gaat mee op reis naar verre oorden – van Parijs tot Azië – met één van de flamboyante karakters die reisden op dit wereldberoemde traject. Een voorstelling waar iedereen – van jong tot oud – hard om kan lachen en waarin je ondertussen ook nog wat leuke feitjes opsteekt. De speeltijden staan aangegeven bij de entree van Droomreizen. En ook in de stationshal van het theater speelt zich regelmatig een rollenspel af.
‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.‘
Stalen monsters: Een spannende achtbaan
Wat nieuwere treinen vind je in de nok van de museumhal waar een achtbaan over zolder raast langs allemaal sissende, fluitende en dreunende stalen monsters. Soms is het pikkedonker en ga je recht op de koplampen van een denderende trein af, maar uiteindelijk komt iedereen weer heelhuids beneden. Charlie (net 4 jaar) vond dit best een spannend ritje maar uiteindelijk toch wel heel leuk. Voor peuters is Stalen Monsters denk ik alleen nog net iets teveel van het goede.
Techlab: Proefjes doen
Ben je na het zien van al die treinen nieuwsgierig geworden hoe ze nu eigenlijk werken? En hoe het bijvoorbeeld komt dat een duif gewoon op de bovenleiding kan zitten? Dan moet je zeker ook nog een bezoekje brengen aan Techlab. Daar kom je er door het doen van allerlei proefjes achter hoe alles werkt. Je kunt bijvoorbeeld een trein laten rijden door de stoomkring op de juiste manier te sluiten of (legaal!) aan de noodrem trekken. Als je het Techlab daarna weer verlaat, ben je absoluut treinexpert.
Het treinmuseum in de open lucht
Bij het Spoorwegmuseum is er buiten ook nog van alles te doen. Er is een leuk speeltuintje met glijbanen en bootjes die je door te trekken aan een touw naar een eiland kunt varen waar een vuurtoren op staat en waar je lekker in kunt klimmen. En daar omheen rijdt een mini treintje voor kinderen waarin onze jongens eindeloos rondjes hebben gereden, terwijl wij even lekker koffie dronken op het terras er tegenover. Slim bedacht!
‘Lees ook: De Efteling voor peuters: dit zijn de leukste attracties voor de kleintjes.’
De Vuurproef
Wat je ook buiten vindt, is De Vuurproef; het geheime museumdepot van het Spoorwegmuseum. Alleen als je over een paar stalen zenuwen beschikt, moet je hier naar binnen gaan. Rutger Hauer neemt je als verteller mee door donkere ruimtes op reis door de spoorweggeschiedenis. Maar dan ineens kom je voor een vuurproef te staan. Verdeeld in drie groepen ga je nagebouwde locomotieven in waar iedereen een eigen rol heeft. De één bedient het stuur, de ander de rem etc. En dan start een interactieve 3D ride door de tijd. Met elkaar moet je de trein op het spoor zien te houden. De bewegende stoelen maken de ervaring helemaal compleet. De attractie is geschikt voor wie zich 12 jaar of ouder voelt. Maar ook Finn (6 jaar) vond het helemaal geweldig.
Restaurant Spoorwegmuseum
Een bezoek aan het Spoorwegmuseum is een dag vullend programma. Je krijgt dus ongetwijfeld trek halverwege. En daarvoor kun je goed terecht in De Remise. Er is een snackbar als je zin hebt in een vette hap, maar ook een lopend buffet met gezondere keuzes zoals broodjes, verse sappen en soep. Maar je kunt ook je eigen eten en drinken meenemen en dat buiten op het terras of in de restauratiezaal binnen opeten.
Vanaf welke leeftijd is het Spoorwegmuseum leuk?
Zowel Finn (ruim 6 jaar) als Charlie (4 jaar) hebben zich geweldig vermaakt in het Spoorwegmuseum. De Vuurproef is wel echt een attractie voor oudere kinderen, hoewel ik 12 jaar weer wat overdreven vind. Voor Finn was dit het absolute hoogtepunt van het museumbezoek. In de rest van het museum kun je vanaf kleuter leeftijd sowieso overal aan meedoen en is dat ook echt leuk. Ik kan me ook voorstellen dat peuters die gek zijn op treinen hier de dag van hun leven hebben, zeker als je naar het museum toe gaat op Thomas de Trein of Chuggington dagen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt als je een bezoek aan het museum met jonge kids overweegt. Wij vonden het treinmuseum in ieder geval een geweldige ervaring. En daarmee is mijn vooringenomen menig ook meteen overboord!
‘Lees ook: Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 allerleukste in Nederland!‘
Praktische info
Openingstijden spoorwegmuseum & agenda
Het Spoorwegmuseum is open op dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. En in de schoolvakanties ook op maandagen. Behalve op Nieuwjaarsdag en Koningsdag kun je er ook op alle feestdagen terecht. Er worden in het treinmuseum ook regelmatig leuke evenementen georganiseerd, zoals het welbekende Thomas de Trein weekend en de Chuggington doe-dagen. Kijk hier voor het complete programma.
Prijzen
Kaartjes voor het Spoorwegmuseum kosten €17,50 per persoon. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Behalve op Thomas de Trein en Chuggington dagen. Dan heb je voor kinderen vanaf 1 jaar een peuter ticket nodig. Je kunt tickets hier online bestellen. Online tickets kunnen gescand worden vanaf een telefoon of tablet.
Parkeren Spoorwegmuseum
Kom je met de auto naar het Spoorwegmuseum? Voer dan het adres: Johan van Oldenbarneveltlaan 1, Utrecht in op je navigatiesysteem. Voor de deur van het Spoorwegmuseum is een parkeerterrein met plek voor 200 auto’s. Daar kun je de hele dag parkeren voor €7,-. Op drukke dagen, zoals met populaire Thomas de Trein events is het parkeerterrein snel vol en kun je bij één van deze parkeerterreinen in de omgeving terecht.
Met de trein naar het Spoorwegmuseum
Maar het is natuurlijk helemaal leuk om met de trein naar het Spoorwegmuseum te gaan! Op de website van de NS kun je de actuele treintijden vinden. De bestemming is Utrecht Maliebaan. Je komt aan op het perron tussen het Maliebaanstation en het treinmuseum. Maar neem voordat je het Spoorwegmuseum in gaat ook nog even een kijkje in het indrukwekkende stationsgebouw uit 1874 met zijn luxueus ingerichte wachtkamers en prachtige oude details en de oude Koninklijke rijtuigen van ons koningshuis.
‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’
Plattegrond Spoorwegmuseum
Om je een indruk te geven van wat waar zit in het museum – ter voorbereiding als je er zelf een keer naar toe gaat – heb ik hier tot slot alvast de plattegrond.
1 Reactie
Het is echt super leuk!! Mijn meiden vonden het ook geweldig!
Advies kan zijn droge kleding 🙂 wij zagen 2 kinderen een nat pak halen bij het bootje varen..oeps!