Sporten voor kinderen – Zo kun je een sport kiezen die bij je past

8 juli 2019
Sporten voor kinderen - Zo kun je een sport kiezen die bij je past.

“Mama, mag ik op voetbal?” vraagt mijn zoon. En een week later: “Mag ik op judo? Of op boksen?”. Kinderen zijn zo wispelturig als een veertje in de wind. Aangestoken door hun vriendjes en vriendinnetjes willen ze dan weer op de ene en de volgende dag op de andere sport. Of ze weten juist niet wat ze leuk vinden. In beide gevallen is het dan lastig om een sport te kiezen die écht bij ze past. Daarom hebben wij leuke – en een beetje out of the box – sporten voor kinderen op een rij gezet en helpen we je met tips op weg.

Sporten voor kinderen is belangrijk

Ik ben niet perse een moeder die haar kinderen op oneindig veel clubjes doet, maar sporten heb ik altijd wel belangrijk gevonden. Want lekker bewegen is gezond, een goeie uitlaatklep, maar ook goed voor je zelfvertrouwen en een leuke manier om vriendjes te maken. Dus vanaf peuterleeftijd hebben mijn beide jongens aan sport gedaan. Eerst aan ouder-kind dingen zoals dansen en peutersport en daarna alleen.

Maar welke sport kiezen?

Toen ze ouder werden en de keuze meer bij mijn kinderen kwam te liggen, vond ik het lastiger om een sport te kiezen. We stelden allerlei dingen voor, maar Finn werd nergens echt enthousiast van. Totdat al zijn vriendjes gingen voetballen en hem dat ook wel leuk leek. We pakten het meteen serieus aan en scoorden een outfit bij de Intersport. Maar na les 2 bleek al dat voetbal toch zijn ding niet is. Achteraf was het hem vooral om de kleding en de Nike voetbalschoenen te doen, want die vindt hij erg tof. En nu turnt mijn zoon in zijn voetbalpakje, want dat bleek hij pas écht leuk te vinden. Na de zomervakantie komt daar freerunnen bij. En deze combi is helemaal Finn!

‘Lees ook: Work outs voor kids – met leuke spelletjes in beweging.’

Tips bij het kiezen

Bij het kiezen van sporten voor kinderen bedenk je vaak wat je zelf leuk zou vinden of ben je geneigd om de meute te volgen. Het gros van de meisjes hier gaat naar hockey, ballet, turnen, tennis of paardrijles en jongens naar voetbal, hockey, tennis of judo. Maar in Finn’s geval moesten wij meer out of the box denken. Met deze tips kwamen wij eruit:

  • Het belangrijkste is natuurlijk dat je voor een sport kiest waar je kind enthousiast van wordt.
  • Wanneer dat niet duidelijk is, kun je kijken naar wat je kind leuk vindt om te doen en waar hij of zij goed in is en dat vertalen naar een sport. Finn was bij ons thuis bijvoorbeeld altijd aan het stunten; op de bank, zijn bed, het klimrek en op de trampoline.
  • Je hoeft niet meteen een knoop door te hakken, probeer eens wat dingen uit. Overal kun je één of twee proeflessen doen. En op het moment dat het klopt, merk je het vaak meteen. Waar Finn gematigd enthousiast terug kwam van voetballen, riep hij bij freerunnen al vanaf het veld: “Ik wil er op!”.
  • Laat je niet meteen afschrikken als het tegenvalt. Met turnen hebben wij bijvoorbeeld op twee verschillende plekken proef gedraaid. Op de ene groep waren de jongens al wat ouder en verder dan Finn en bloedserieus. En op de andere groep was alles wat speelser en daar paste Finn veel beter tussen.
  • Denk niet in hokjes; ballet is echt niet perse alleen voor meisjes en voetbal voor jongens. Ik was nog verbaasd over hoeveel jongens er aan turnen doen!
  • Kies je voor een individuele of team sport? Ik dacht in eerste instantie juist dat het goed zou zijn voor Finn om een teamsport te doen, vanwege het samenhorigheidsgevoel, het leren samenwerken en maken van vrienden. Maar bij hem werkt het juist averechts. Bij voetbal had hij moeite met de groepsdruk en durfde hij zich niet in het geduw om de bal te storten. Terwijl hij op freerunnen na de eerste proefles al vrienden had gemaakt, omdat ze elkaar vonden in dezelfde passie. En ook daar heerst samenhorigheidsgevoel en helpen ze elkaar.
  • Kies je voor een strenge of vrije sport? Dat was iets waar ik helemaal nooit bij stil gestaan had. Maar wel een factor die mee kan spelen bij het kiezen van sporten voor kinderen. Bij sommige sporten zijn de (spel)regels strikt. En er zijn kinderen die vinden dat heerlijk, maar misschien houdt jouw kind meer van een omgeving waarin hij vrijer wordt gelaten. Zoals in een balspel waar wat je doet meer afhankelijk is van het spel.
  • En soms helpt het om een jaartje te wachten. Mijn neefje ademt voetbal, maar toen hij als vijfjarig jochie voor het eerst op de club kwam, vond hij er niks aan. Hij wilde geen wedstrijdjes spelen en zich aan spelregels houden, maar gewoon lekker tegen een bal aan trappen. Een jaar later ging hij alsnog op voetballen en nu is hij zelfs gescout!

Sport test

Om je verder op weg te helpen, kun je ook nog een online sport keuze test doen. Er zijn verschillende van en ik vond vooral de sportkeuzewijzer fijn. Je beantwoord 14 vragen en dan krijg je advies. Niet alleen het resultaat, maar ook de vragen geven je wat meer inzicht. En ook laat de sport test je zien hoeveel verschillende keuze aan sporten voor kinderen er wel niet zijn.

Leuke sporten voor kinderen

Om je tot slot alvast wat inspiratie te geven, heb ik nog wat leuke sporten voor kinderen op een rij gezet. Geen voetbal, hockey of judo, want die sporten ken je allemaal zelf ook wel. Maar verrassende dingen waar je misschien nog helemaal niet aan had gedacht.

∙ Krav Maga

Krav Maga is van oorsprong het officiële zelfverdedigingssysteem van het Israëlische leger. Kinderen leren zich er zowel verbaal als fysiek verdedigen. In de les komen zelfverdediging-technieken, valbreekoefeningen, trappen en stoten op een stootkussen, stoeispelletjes etc. aan bod. Maar ook wordt er bijvoorbeeld ingegaan op het omgaan met vreemden, vervelende klasgenoten, ongewenste aanrakingen en noodgevallen. Een perfecte sport voor meisjes en jongens die wat weerbaarder mogen worden.

∙ Kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen kun je het beste vergelijken met kunstrijden op ijs, maar dan op wielen en op een normale grond. Een combinatie van muziek, tempo, sprongkracht, dans en theater; een mix van veel sporten bij elkaar en dat op acht wielen. Je kunt de sport zowel individueel als in groepsverband doen. Super gaaf! En voor wie rolschaatsen leuk vindt maar liever wedstrijdjes speelt in plaats van shows rijdt, is er rolhockey; hockey op rolschaatsen.

∙ BeeBall

BeeBall is een simpele vorm van softbal en honkbal speciaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels komen alle kinderen continu aan spelen toe en is er een grote teamspirit. Voor de veiligheid wordt er gespeeld met een zachte bal en knuppel. Zo leren jongens en meisjes het slaan, gooien en vangen en maken zich de basis vaardigheden van honkbal en softbal op een speelse manier eigen.

∙ Ninja les

Is jouw kind helemaal weg van Ninjago, de Ninja Turtles of andere ninja’s? Dan is ninja les of ninja training een te gekke sport om uit te proberen. Hier leert je kind allerlei standen en houdingen, roltechnieken, val breken en diverse stoten en trappen, aanvalstechnieken en afweer technieken, grepen en klemmen. Kortom: Ninja dingen! En ook door deze lessen leert je kind beter voor zichzelf op te komen op een speelse manier.

∙ Twirlen

Twirlen is een combinatie van ritmische gymnastiek, turnen, ballet en majorette. Je gebruikt daarbij een stok – de baton – die voortdurend in beweging moet zijn, omhoog gegooid wordt en weer wordt opgevangen. Alles wat je kan bewegen, beweeg je. En dat op muziek. Topsport dus!

∙ Freerunning

Omdat mijn zoon er zo enthousiast over is, mag freerunnen niet ontbreken in dit rijtje. Freerunning is een sport waarbij het de bedoeling is om zo sierlijk mogelijk over obstakels heen te gaan en om van het ene obstakel naar het andere te springen. Het is een straatsport, waarbij je de stad als grote speeltuin gebruikt. Muurtjes, bankjes, trappen; alles wordt gebruikt om spectaculaire sprongen te maken. Maar om dat te doen, is het belangrijk om de basistechnieken & tricks eerst goed te leren en dat doe je dus op les, in een gymzaal met matten en kussens. Wel zo veilig! 😉

∙ Circus les

Als het freerunnen tegen was gevallen, dan was ik met Finn bij circus les gaan kijken. Hij heeft al eens een circus feestje gegeven en er even van mogen proeven en dat was een groot succes. Circus les is super divers en daarom nooit saai. Je leert er verschillende circus technieken zoals koorddansen, ballopen, eenwielfietsen, acrobatiek, diabolo, trapeze, klimdoek en jongleren. Maar ook clownerie, goochelen en diverse theateroefeningen komen aan bod. Leuk voor kids die graag de clown of acrobaat uithangen.

∙ Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse dans-vecht sport. Ga je op capoeira les dan maak je kennis met een andere cultuur en leer je een unieke mix van vechtsport, bewegen op muziek en muziek maken. En de lessen eindigen met de Roda; een cirkel van mensen en muzikanten waarin twee spelers elkaar uitdagen met aanvallende, acrobatische bewegingen, draaitrappen en zichzelf verdedigen op opzwepende muziek. Toch is capoeira geen wedstrijd op zich; het doel van het spel is vooral een energieke sfeer te creëren waarin iedereen het beste van zichzelf kan laten zien.

‘Lees ook: Tips om samen met je kind meer te bewegen.’

Op welke sport zit jouw kind?

Ik hoop dat ik je met dit verhaal een beetje op weg kan helpen bij het kiezen van een leuke sport voor jouw kind. En ik ben ook erg benieuwd naar wat jullie kinderen voor sporten doen. Misschien heb je nog wel een toffe aanvulling op mijn rijtje minder bekende sporten voor kinderen. Leuk als je die met me deelt door onder dit blog een reactie achter te laten!

Uitgelichte afbeelding turnende kinderen – Makalex69 voor Shutterstock.

De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen
Vakantie hack! LEGO koffer voor onderweg & ander tof reis vermaak

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

  • Reply Christa 3 augustus 2019 at 12:42 pm

    Is geen onbekende sport maar misschien minder bekend omdat niet veel kinderen het echt doen. Dat is lange baan schaatsen. In de zomer doe je er skeeleren naast bij de club.
    Het vraagt wel wat van jou als.ouder. Want ijsbanen zijn niet overal te vinden of te bereiken.

  • Reply Sven 22 januari 2020 at 3:44 pm

    Wat een leuk verhaal! Super leuk dat hij is gaan freerunnen. Wij geven hier in Limburg veel Freerunning lessen en zien de populariteit onder de jongeren erg groeien. En inderdaad! Freerunning is dan geen ‘team’ sport, toch train je vooral samen! Gr’s Minded Motion

  • Reply Royce 7 december 2020 at 11:12 pm

    Ik wil weten wat ik voor sport ik kan oden

  • Reply Yule 23 maart 2021 at 7:47 pm

    Ik ben een meisje maar ik wil turnen doen maar dat gaat niet omdat ik geopereerd ben?

  • Reply Flop 24 april 2021 at 11:57 am

    Boeeeeeeeee

  • Reply ritaj 30 mei 2022 at 6:06 pm

    ik wil graag dansen maar niet voor mensen dus gwn danseb

  • Reply Quyver 19 november 2022 at 9:56 am

    Hallo. Ik wil graag mijn kind quyver (9) op een van jullie sport zetten.. wat moet ik doen om mijn kind zo snel mogelijk op een sport te zetten? Neem a,u,b contact op

    Mvg maya

    • Reply Annemieke 19 november 2022 at 11:14 pm

      Beste Maya, wij bieden geen sport aan. Wij hebben alleen een artikel geschreven met leuke sporten voor kinderen om je te inspireren op een leuke sport uit te kiezen. Ik zou eens bij jullie in de buurt gaan kijken wat er allemaal is. Succes!

    Laat een reactie achter