Zakgeld – wanneer starten en hoeveel geef je?

2 september 2019
Zakgeld - wanneer starten en hoeveel geef je?
Weken was Lucy al aan het stuiteren voor haar verjaardag. Ze wilde zó ontzettend graag zes jaar worden. Niet alleen omdat ze nu officieel geen kleuter meer is, maar ook omdat ze nu eindelijk zakgeld gaat krijgen net als haar grote zus Reva. Afgelopen maand was het zover en het eerste wat mevrouw riep na het uitblazen van de kaarsjes: ‘mama, wanneer krijg ik nu mijn zakgeld?!’

Sparen voor later

Mijn ouders hebben mij van jongs af aan geleerd dat sparen heel belangrijk is. Iets wat ik mijn kinderen ook heel graag wil meegeven. Vanaf de geboorte van Reva en Lucy hebben we sowieso meteen een ING Groei Groter Rekening geopend. Maandelijks storten wij en de opa’s en oma’s hier geld op. Zo sparen we alvast geld voor hun toekomst!

Zakgeld geven is natuurlijk de perfecte manier om kinderen te leren sparen en de waarde van geld bij te brengen. Volgens Lucy is de portemonnee van mama een soort van eindeloze geldpot, die altijd opengetrokken kan worden. Hoog tijd om mijn op geldbeluste schatje het één en ander over geld te leren. 😉

‘Lees ook: Veilig leren lezen in groep 3: Zon, raket, maan of ster?

Wanneer beginnen met zakgeld?

Lucy is net begonnen in groep 3. Dit is het schooljaar waarin kinderen leren rekenen en simpele sommetjes maken. Ook leren ze op een speelse manier munten herkennen. Nu zegt Lucy nog als ze een 10 eurocent muntje ziet, ‘Yes, mama ik heb al 10 euro.’ Groep 3 is vaak ook het jaar dat er begonnen wordt met zakgeld geven. Persoonlijk vind ik dit ook een mooi moment om te starten. Eerst begin ik wel met het contant geven van geld, zodat het voor Lucy ook zichtbaar is hoeveel er daadwerkelijk in haar spaarpot zit.

Hoeveel zakgeld geven?

Met Reva zijn we vorig jaar al begonnen met zakgeld en toen zijn we gestart met € 0,50 per week. Nu moet ik wel eerlijk bekennen, Jeroen en ik zijn écht zo inconsequent als het maar kan met het wekelijks geven van zakgeld. We hebben denk ik wel weken overgeslagen. Erg toch?! Reva vraagt er ook niet om, dus we komen er nog makkelijk mee weg. Alleen zal dit bij Lucy wel even iets anders gaan. Zij gaat denk ik een wekelijkse ‘zakgeld mantra’ zingen voor papa en mama, zodat wij het never nooit zullen vergeten om geld te geven.

Bron: Nibud en Wijzer in Geldzaken

Omdat de meiden nu allebei zakgeld krijgen, is dit voor mij eigenlijk ook een goed moment om het weer iedere week op te pakken. Ook heb ik weer even goed gekeken wat het wekelijkse bedrag moet worden. Zo kun je op de site van ING zien wat ongeveer normaal is om aan zakgeld te geven aan kinderen die op de basisschool zitten. Het ligt natuurlijk ook heel erg aan je eigen situatie wat je kan en wat je wil uitgeven. En wat een kind wel of niet van zijn of haar zakgeld mag kopen. Reva en Lucy krijgen van ons nu allebei op zaterdag een euro per week. Dit vind ik voor nu echt een prima bedrag!

Wat mag er gekocht worden van het zakgeld?

Wat ik bij Reva heb gemerkt het afgelopen jaar is dat het zakgeld het liefst zo snel mogelijk uitgegeven moet worden. Ik vond het in het begin wel een beetje lastig hoe je hier het beste mee om kan gaan. Je wil niet iedere keer ‘nee’ zeggen als ze iets willen kopen van hun eigen zakgeld. Ze moeten tenslotte ook leren dat op een gegeven moment de spaarpot leeg is en dat je dan gewoon dikke pech hebt. Aan de andere kant wil ik niet dat het huis onnodig gevuld wordt met allerlei kleine speeltjes en frutsels. Dus ging ik het anders aanpakken.

Zakgeld - wanneer starten en hoeveel geef je?

Laatst viel er een speelgoed catalogus bij ons op de deurmat. Samen ben ik toen met Reva en Lucy aan tafel gaan zitten om te kijken wat ze héél graag uit het boek willen kopen van hun eigen zakgeld. Ze kozen allebei één ding uit het boek waar ze graag voor willen sparen. Dat is best lastig kiezen, kan ik je vertellen. Het plaatje van het speelgoed werd uitgeknipt, op een mooi papiertje geplakt en hangt nu aan de muur te pronken op hun slaapkamer. Zo weten ze precies waar ze voor sparen. Het klinkt natuurlijk heel simpel zo, maar de waarheid is dat de dames regelmatig hun spaardoel volledig uit het oog verliezen. De speelgoed verleidingen liggen tenslotte overal op de loer. Toch probeer ik de meiden wel steeds uit te leggen dat je niet alles kan hebben en keuzes moet maken.

Eén ding wat bij ons wel de regel is, is dat er geen snoep wordt gekocht van zakgeld. Dit is natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk. Zelf vind ik het op dit moment niet passend om daar je geld aan uit te geven. Als ze een snoepje willen, komen ze maar bij mama. 🙂 Waar ze hun geld aan mogen uitgeven verandert denk ik ook steeds weer met de leeftijd.

‘Lees ook: Speelgoed wegdoen: Hoe lukt dat zonder kindertranen?

Het ‘zakgeldcontract’

Voor Lucy was het krijgen van zakgeld een enorme happening. Zo leuk om te zien! Daarom hebben we het om het officieel te maken een ‘zakgeldcontract’ afgesloten. Hierin staan alle afspraken, zoals het bedrag wat ze iedere week krijgt, op welke dag dit gebeurt, wat er wel of niet van het zakgeld gekocht mag worden en de loopduur van het contract. Voor kinderen is dit echt een superleuke manier om alles zo vast te leggen. Wil jij het voor je kind ook helemaal officieel maken? Je kunt het zakgeldcontract via deze link gratis downloaden!

Natuurlijk moest er ook een spiksplinternieuwe spaarpot geshopt worden. Aangezien Lucy nog steeds volop in de unicorn hype zit, was de keuze snel gemaakt! Nu ben ik uiteraard heel benieuwd wanneer jullie gestart zijn met zakgeld en hoeveel jullie geven? Laat het in een reactie hieronder aan ons weten!

Op dit moment hebben wij een hele leuke samenwerking met ING en bespreken Annemieke en ik allerlei onderwerpen met het thema zakgeld. Onlangs konden jullie in dit blog al lezen hoe Annemieke omgaat met in hoeverre haar zoontje Finn de baas is over zijn zakgeld. De komende maanden komen er nog meer van dit soort onderwerpen aan bod. We vinden het leuk om daarover met jullie in contact te zijn. Zijn er dingen waar je tegenaan loopt of waarvan je het leuk zou vinden als we het behandelen in een blog? Dan horen wij het graag van je in een reactie hieronder! Wil je nu alvast meer informatie over de financiële toekomst van je kind? Neem dan zeker een kijkje op de website van ING.

Het effect van een beeldscherm & test: Zijn de ogen van jouw kind gezond?
Trucjes die niet meer werken nu mijn kind kan lezen

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Klara 3 september 2019 at 10:12 am

  Wij zijn bij onze ki deren ook begonnen met zakgeld geven in gr3. En zoals jij vergaten we regelmatig het te geven ?
  Maar nu zit onze oudste in de 1e van de middelbare en hebben we een jongerenrekening geopend. Daar storten we nu wekelinks €5 op, waarvan ze de helft op haar spaarrekening zet, want tenslotte zijn wij, haar broer en grootouders ook jarig en dan vinden wij dat ze daar ook iets leuks voor mag kopen….
  Onze zoon van 9jr krijgt contant (als we het niet vergeten) €2,50 per wk en ook hij moet de helft sparen…

 • Reply Cynthia 3 september 2019 at 10:28 am

  Ha, ha, erg hé dat vergeten?! En wat een goed idee om je dochter ook een kleinigheidje van haar eigen zakgeld te laten kopen voor jullie verjaardag. Zo leren ze ook om aan andere mensen te denken! 🙂

 • Reply Evelyn 10 september 2019 at 9:56 pm

  Ik heb nu 2 kids, dochter van 7 en zoontje van 5. Mijn dochter was ook 6 toen ze zakgeld kreeg in groep 3, maar wij vonden dat ze daar dan ook wel iets voor moest doen. Dus meer helpen bij klusjes en eerst kamer opruimen dan zakgeld. Haar broertje van 4 kreeg geen zakgeld, maar hoefde ook nog niet zoveel te doen. Is dit te streng gedacht?

 • Reply Cynthia 12 september 2019 at 11:52 am

  Vind ik niet! Daarnaast moet je zelf de regels bepalen waar jullie je als ouder goed bij voelen. Dit is voor iedereen toch weer anders! En je kunt het altijd weer veranderen. 🙂

 • Reply Tanja 19 september 2019 at 3:02 pm

  En tot wat voor leeftijd geef je zakgeld?

 • Laat een reactie achter