Strijkkralen voorbeelden | De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

9 februari 2020
Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Met strijkkralen kun je super leuk knutselen. Niet alleen door ze op een vierkant of rond plankje te leggen en aan elkaar te strijken, maar ook door er bijvoorbeeld armbandjes van te rijgen, een slang van te maken of 3D cactussen of dieren figuren zoals een flamingo. Ter inspiratie heb ik de leukste strijkkralen voorbeelden en figuren voor je op een rij gezet!

De leukste strijkkralen voorbeelden, dieren en figuren

IJsjes van strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Yum! Je zou bijna een likje nemen van deze ijsjes van strijkkralen! Hier vind je het strijkkralen patroon om de ijsjes te maken. En als je ze eenmaal gestreken hebt, dan lijm je op de achterkant een ijsstokje vast. Je kunt er eventueel een slinger van maken door de ijsjes aan een touwtje te rijgen!

Strijkkralen kopen
Je kunt strijkkralen op een heleboel plekken kopen. Ik heb zelf een mega ton van Hama, met daarin 13.000 strijkkralen. En die heb je ook in een leuke variant met glitters. Te koop bij Bol.com (€15,99). SES heeft een hele mooie meidenmix met glitters. Bol.com (€8,99). En ook bij de IKEA en HEMA (1500 kralen voor €4,-) heb je mooie strijkkralen en grondplaten. (€4,- voor een ronde en vierkante)

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Regenboog sleutelhanger

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Met deze regenboog van strijkkralen aan je sleutelbos of fietssleutel raken sleutels nooit meer kwijt. Je maakt de regenboog op een ronde grondplaat. En na het strijken rijg je door 1 van de kralen een ringetje waaraan je een sleutelhanger of sleutelhanger-ring vastmaakt.

Strijkkralen voorbeelden dieren – slang

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Tussen deze strijkkralen voorbeelden staan ook een aantal leuke dieren, zoals deze slangen. Hiervoor heb je de strijkbout niet nodig, maar wel een chenilledraad (o.a. te koop bij HEMA à €2,- voor een zak dikke en dunne chenille), wiebel-ogen en een stukje rood papier voor het tongetje. De strijkkralen rijg je om de chenilledraad heen en van het uiteinde vouw je het kopje van de slang. Vrolijke rakkers die je ook als boekenlegger kunt gebruiken.

Eenhoorn boekenlegger knutselen met strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Of je kunt natuurlijk ook een echte boekenlegger maken in de vorm van deze toffe eenhoorn met enorme regenboog manen. Super leuk om te maken en daarna ook heel handig. Om de boekenlegger een goeie lengte te geven, heb ik twee strijkkralen plankjes tegen elkaar aan gelegd bij het strijken.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 25 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Engelse drop

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Om leuke strijkkralen figuren te maken, kun je ze ook op elkaar lijmen. Dat heb ik gedaan om deze Engelse dropjes te maken. Leuk om bijvoorbeeld winkeltje mee te spelen. Doet u mij maar een pond!

Hoe moet je strijkkralen strijken?
Strijkkralen strijken is helemaal niet moeilijk. Wanneer je je figuur op je plankje af hebt, leg je een stukje bakpapier op de kralen. En dan ga je er met je strijkijzer (op katoenstand) met draaiende bewegingen overheen. Houd je strijkijzer daarbij goed recht en kijk af en toe of de kralen al aan elkaar vastgeplakt zitten. Strijk niet langer dan nodig is, want dan loop je het risico dat je ook de puntjes van de grondplaat laat smelten. Hierdoor krijg je je figuur er bijna niet meer vanaf en je kunt het plankje ook niet meer gebruiken. Zonde! Leg na het strijken iets zwaars zoals een boek of stapel tijdschriften op je strijkkralen voorbeelden, zodat ze niet krom trekken tijdens het afkoelen.

Hagedis sleutelhanger rijgen van strijkkralen

Strijkkralen hoef je niet perse te strijken, maar kun je ook rijgen. En daar zijn deze hagedissen van strijkkralen leuke voorbeelden van! Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je zelf vast ook leuke andere dieren en figuren maken op deze manier. In de video laat ik je zien hoe ik de hagedissen heb gemaakt

Strijkkralen voorbeelden dieren – vogels

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Terug naar het strijkwerk! Vind je deze vogeltjes niet cute? Je maakt ze volgens dit patroon. En daarna plak je er een paar wiebel-ogen, een snavel en een veertje op. Ik reeg met naald en draad een touwtje door het bovenste kraaltje, zodat ik ze aan een tak kon ophangen. Leuke decoratie!

Tolletjes van strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Heb je al eens geprobeerd om een tol te maken van strijkkralen? Die draaien als een tierelier! Eerst maak je een mooi patroon op een rond plankje en na het strijken steek je een kleine cocktail prikker door de middelste strijkkraal. Wie zijn tol doet het ‘t langst?

‘Lees ook: Knutselen met papier – Simpele maar toffe knutselideeën voor kinderen.’

Strijkkralen prikkers

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

In plaats van er een tol van te maken, kun je de cocktail prikkers ook zelf pimpen. Leuk voor in een traktatie zoals een cupcake of voor bij de borrel. Je maakt ze door een bloemetje – andere strijkkralen voorbeelden kunnen natuurlijk ook – te maken. Daarna leg je er een prikker tussen en dan strijk je je figuur aan twee kanten plat, zodat de kralen om de prikker heen smelten.

3D dino’s van strijkkralen

Dino knutselen - De 16 leukste knutsels voor échte dinosaurus fans.

Heb jij een dino fan thuis die ook van strijkkralen houdt? Dan is deze dinosaurus van strijkkralen een must do. Zo tof! Je kunt een T-Rex of een Brachiosaurus – langnek dino – maken. En ze zijn 3D dus je kunt ze ook nog neerzetten. Het patroon vind je hier.

Bloemen armband en ring knutselen met strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Met de bloemen die ik ook maakte om mijn cocktail prikkers te pimpen, kun je ook een heel schattig armbandje maken met bijpassende ring. De bloemetjes rijg je na het strijken aan elkaar met naald en draad en van een andere bloem op een stukje chenilledraad gelijmd maak je de ring.

Doosje van strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

De sieraden moeten natuurlijk ook mooi opgeborgen worden. En daarvoor kun je zelf een bakje knutselen met strijkkralen. Het patroon daarvoor vind je hier.

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent.’

Waxinelichthouder versierd met strijkkralen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.

Strijkkralen kun je ook heel leuk gebruiken om zoutdeeg figuren mee te pimpen. Zoals deze mooie waxinelichthouder. Het recept voor zoutdeeg vind je hier.

Cactus figuren van strijkkralen

Strijkkralen figuren kun je ook 3D maken door ze in elkaar te schuiven. Zo knutselde ik deze cactussen. Ik heb hiervoor ook een patroon voor jullie. En als je die eenmaal af hebt, zet je de cactussen in een mooi potje en je hebt super leuke decoratie.

Strijkkralen cactus & flamingo

Door strijkkralen aan een stukje ijzerdraad te rijgen, kun je ook hele mooie strijkkralen figuren maken. Een knutsel voor de iets gevorderde crea bea, want het in vorm maken, is nog best even lastig. Maar je kunt natuurlijk ook voor een simpeler strijkkralen figuur gaan, zoals een hartje. In plaats van het ijzerdraad in een houtje te steken, zoals ik heb gedaan, kun je het ook in zoutdeeg of zelf drogende klei stoppen.

Strijkkralen voorbeelden dieren – pauw

Pauw knutselen van dennenappel en strijkkralen

Pauw, pauw, pauw steek je veren uit… Je bepaalt zelf hoe bont je zijn verenpak maakt. Ik ging voor lekker vrolijk en een heleboel kleur zoals je kunt zien. De strijkkralen rijg je om chenilledraad (o.a. te koop bij HEMA à €2,- voor een zak dikke en dunne chenille) en die lijm je vast tussen een dennenappel. Het lijfje plak je aan de andere kant en kun je knutselen van papier.

‘Lees ook: Dino knutselen – De leukste knutsels voor echte dinosaurus fans.’

Armbandje rijgen van strijkkralen

Knutselen koningsdag - Een armbandje van strijkkralen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Van strijkkralen kun je ook op een hele simpele manier sieraden maken. Rijg ze gewoon aan een touwtje en bind die om je pols. Of plak (om het linker armbandje te maken) een stuk touw met een plakbandje precies in het midden op de tafel en rijg de uiteindes van het touw aan de linker en aan de rechter kant door de strijkkraal heen. Herhaal dat dan met een volgende strijkkraal en zo verder net zolang totdat je armbandje lang genoeg is.

Kettingen knutselen met strijkkralen

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: fruit ketting van strijkkralen.

Nog wat leuke sieraden tussen deze strijkkralen voorbeelden! Vrolijke fruitfiguren die je outfit helemaal complot maken als ze eenmaal om je nek hangen.

Spin knutselen met strijkkralen

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Als je nog een kastanje hebt liggen, kun je deze spin maken. De poten zijn van chenilledraad gemaakt (o.a. te koop bij HEMA à €2,- voor een zak dikke en dunne chenille) waar je voor de vrolijkheid strijkkraaltjes omheen kunt rijgen. Dan prik je met een spijker of satéprikker gaatjes in de kastanje waarin je de chenilledraad steekt . En twee wiebeloogjes maken de spin helemaal af.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met papieren bordjes.’

Vlinders maken met strijkkralen

Tot slot zijn deze vlinders ook erg vrolijk en leuk om te maken! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

Nog meer knutselideeën

Ik hoop dat je al deze strijkkralen voorbeelden leuk vindt. Als je er ook iets van gaat maken, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te delen via Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook!

En voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. Vergeet je tot slot niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Daar publiceren we wekelijks een nieuwe video met toffe knutselideeën, lekkere kinderrecepten en meer. Abonneren is gratis en zo mis je niets meer van ons!

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen
Walvis knutselen van een papieren bordje
Dromenvanger knutselen

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Ilona prosman 20 april 2022 at 11:04 am

    het is heel leuk om te strijkkralen

  • Reply Nina 22 mei 2024 at 11:00 am

    Wat een leuke ideeen op deze site ik geniet ervan

  • Laat een reactie achter