Tekeningen van de kids bewaren of weggooien?

24 mei 2017
tekeningen; kindertekeningen; tekeningen kinderen; verven; kleuren; school; creatief; bewaren; inspiratie; weggooien; kleurplaat

De eerste tekeningen van je kindje zijn goud waard! Als Reva thuiskwam van de crèche met één van haar getekende creaties viel ik in katzwijm. Ik keek ernaar alsof ik in een museum stond en een echte Picasso schilderij aan het bewonderen was. En ja hoor, ik werd ook zo’n fanatieke sentimentele bewaar moeder. Het duurde niet lang of de collectie kunstwerken werd uitgebreid met Lucy haar creatieve uitspattingen van de peuterspeelzaal. Natuurlijk stond ik weer zoals altijd te stralen van trots. Inmiddels hebben mijn creatieve meisjes zicht ontpopt tot twee kunstenaresjes die op school of thuis full speed de één na de andere tekening produceren. Hartstikke leuk als je kinderen creatief zijn, maar die van mij zijn echt niet meer te stoppen. Ondertussen word ik helemaal gestoord van al het papierwerk wat door het hele huis heen rondzwerft.

Opruimstrategie!

Ook als is het een papiertje met een paar gekleurde krasjes, iets weggooien is not done. De krokodillentranen komen te voorschijn en ik voel me de meest ontaarde moeder ever. De mooiste kunstwerken krijgen sowieso altijd al een mooi plekje aan de muur of in mijn werkkamer. Maar hé, hoeveel kun je bewaren? De grote la in de kast waar ik alles altijd netjes in verzamelde is inmiddels ontploft en de zelf gemaakte tekeningen liggen overal en nergens in iedere kamer van het huis. Misschien komt het door het voorjaar, maar het is tijd voor actie.

Hoe gaan we weer een beetje orde in de papier chaos brengen? Zo heb ik het gedaan.

1.De boel uitmesten

Verzamel alle tekeningen en creaties die overal verspreid in huis liggen.

2.Eerste selectie

Maak zelf – zonder de kids – de eerste selectie van tekeningen die zeker weg gegooid kunnen worden. Als je goed kijkt kan er namelijk echt wel iets al de prullenbak in. Mijn meiden bewaren zelfs een papiertje met één getekend hartje nog.

‘Lees ook: 6 Tips voor een opgeruimde kinderkamer.’

3.Bewaren voor later

Selecteer de kindertekeningen die je als mama dolgraag wilt bewaren voor later. Wees wel kritisch, want eigenlijk wil je als moeder toch het liefst alles wat je kindje maakt houden.

4.Tweede selectie

Ga samen met je kindje aan de eettafel zitten en laat je zoontje of dochtertje kiezen welke tekeningen van de overgebleven stapel absoluut bewaard moeten worden. Probeer je kleine kunstenaar wel een beetje te sturen. Van te voren heb ik eerst uitgelegd aan de meisjes dat we helaas niet alles kunnen houden. Als twee eigenwijze kippetjes begonnen ze meteen te kakelen ze waren het er niet mee eens. Niet veel later vonden ze het eigenlijk wel een leuk spelletje om te doen. Ze mochten van mij allebei 10 tekeningen uitkiezen die ze wilde bewaren.

Ook leuk! Laat je kindje een paar mooie tekeningen uitkiezen om als cadeautje weg te geven. De opa’s en oma’s worden sowieso altijd dolgelukkig van zelfgemaakte kunstwerken van de kleinkinderen.

‘Lees ook: DIY: Pegboard XXL.’

5.Bewaarmap

De tekeningen die Reva en Lucy zelf hebben uitgekozen gaan we allemaal in een mooie bewaarmap doen. Van het Nederlandse merk Fresk heb ik al een hele leuke gezien, alle nieuwe werkjes kunnen we hier ook weer in doen.

tekeningen; kindertekeningen; tekeningen kinderen; verven; kleuren; school; creatief; bewaren; inspiratie; weggooien; kleurplaat

6.Tentoonstellen

Reva wil een paar van haar mooiste tekeningen op een muur in haar slaapkamer ophangen met masking tape. Dit gaan we van de week nog even doen! Heb je nog inspiratie nodig hoe je op een leuke en creatieve manier tekeningen van je kindje kunt bewaren? Check deze eerder geschreven blog dan nog even.

Eigenlijk moet je deze opruim modus eens in de zoveel weken of maanden herhalen. Zo blijft de papierstroom in huis een beetje overzichtelijk.

Kun jij makkelijk de kindertekeningen weggooien of bewaar je ook alles?

De nieuwe rage in speelgoed land: Zelf een Fidget Spinner maken
Voor op je playlist! De favoriete kinderliedjes van onze peuters en kleuters

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Hanne en meike 6 juli 2021 at 2:45 pm

  leuk !!!!!

 • Reply Anna Buijs 13 oktober 2023 at 5:34 pm

  Zojuist allemaal kindertekeningen van mijzelf weggegooid. Ik weet niet of ik er goed aan deed, maar sws ben ik nooit de beste tekenaar geweest, dus ik wou graag wat “ballast” lozen.
  Mijn moeder heeft, serieus, op bijna elke tekening een maand(cijfer) en jaartal op-geschreven, en a,d.h. dáárvan had ik een soort houvast. Mijn surrogaatvader kwam, serieus, met het idee om aan mijn moeder te vragen of ik bepaalde tekenin
  -gen ècht niet moest bewaren, maar ik ben van mijn moeder de middelste van 7 en, daarbij, bijna 32, dus ik ga mijn moe-
  der daar ècht niet mee lastigvallen !
  Maar tòch knaagt er iets…
  Er staat mij een onderzoek te wachten om te kijken of ik Autisme heb en ineens bedacht ik dat ze misschien wel een paar tekeningen van mij hadden/ zouden wil- len analyseren… Ik heb r wel een paar be
  -waard, maar voor de rest heb ik (dus) al
  -les, wat er oninteressant uitzag, wegge-
  gooid.

 • Laat een reactie achter