Thaumatroop maken | Een leuk proefje voor kinderen

8 januari 2023
Thaumatroop maken | Een leuk proefje voor kinderen!

Wil jij jezelf wel eens voor de gek houden? Dat kan, door deze thaumatroop te maken! Een ingewikkeld woord dat zoiets als ‘wonderdraai’ betekent. Twee plaatjes die je zo snel draait, dat je ogen en hersenen ze niet meer los van elkaar kunnen zien, waardoor ze samen één plaatje vormen. Magic! Een leuk proefje om te doen met kinderen!

Wat heb je nodig voor het maken van een thaumatroop?

 • Onze thaumatroop printable, hier downloaden (gratis)
 • Touw
 • Schaar
 • Lijmstift
 • Potloden en/of stiften
 • perforator
‘Lees ook: Een sneeuwbol maken van papier.’

De thaumatroop maken

 1. Download onze thaumatroop printable en print hem op papier. Je vind op de printable 3 verschillende sneeuwbollen; een sneeuwpop, een pinguïn en een lege sneeuwbol. Die laatste kun je gebruiken als je zelf iets leuks voor in de sneeuwbol wil tekenen.
 2. Kleur de sneeuwbol in die jij wil maken; een rondje met een sneeuwbol en een rondje met een plaatje.
 3. Daarna knip je de twee cirkels uit. Om de thaumatroop wat steviger te maken, kun je nog een rondje extra uitknippen en die op één van de cirkels plakken.
 4. Dan maak je met een perforator gaatjes in de zijkanten van de rondjes op de daarvoor gemarkeerde plekken.
 5. Plak de rondjes dan met de achterkant op elkaar vast, waarbij het plaatje op zijn kop geplakt moet worden ten opzichte van de sneeuwbol.
 6. Rijg dan een touwtje door beide zijkanten en knoop hem vast.
 7. Doe dan je vingers in de touwtjes, draai de rondjes op zodat het touw opdraait. En laat het rondje weer los zodra je niet verder kunt. Je thaumatroop begint nu heel hard te draaien en als je naar de plaatjes kijkt, zie je dat ze samen ineens één plaatje vormen. Het sneeuwt ineens in de eerst nog lege sneeuwbol!
‘Lees ook: De leukste winterknutsels voor kinderen.’
Thaumatroop maken | Een leuk proefje voor kinderen!

Vind je het niet magisch! Een super simpel proefje voor kinderen dat altijd werkt. Lijkt het je nu leuk om ook een thaumatroop te maken? Laat ons dan vooral weten of jullie experiment ook geslaagd is. Dat kan bijvoorbeeld door hieronder je reactie achter te laten. Of – nog leuker – door een foto of video van jullie thaumatroop te delen op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Of je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke proefjes voor kinderen!

Ben je op zoek naar nog meer leuke experimenten voor kinderen, dan moet je zeker ook nog even verder op onze website kijken. We hebben eerder bijvoorbeeld deze raket gemaakt die echt opstijgt! En deze vulkaan die je echt kunt laten uitbarsten is ook een super leuk proefje voor thuis. En wil je eens proberen om zelf roomijs te maken zonder vriezer, dan moet je absoluut dit proefje eens checken.

In de toekomst komen er nog veel meer leuke proefjes bij ons online. Wil je daar nou niets van missen, abonneer je dan ook nog even (gratis) op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt wekelijks een leuke, nieuwe creatieve video!

Thaumatroop maken | Een leuk proefje voor kinderen!
Winterknutsels | 40+ Leuke ideeën om te knutselen in de winter
Schaatsen knutselen van papier en wc rol

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter