Thuisonderwijs & werken tegelijk – Hoe dan? Nou zo!

18 maart 2020
Thuisonderwijs geven & werken tegelijk - Hoe doe je dat?! Nou zo!

Nu de scholen dicht zijn, krijgen we er allemaal een extra functie bij; die van juf. De meeste scholen hebben voor een thuisonderwijs programma gezorgd, zodat de kinderen door kunnen leren. Maar zonder PABO-achtergrond valt het nog niet mee om de boel te begeleiden. Zeker als je niet voor één, maar voor twee, drie of zelfs vier verschillende ‘klassen’ tegelijk staat. En ondertussen gaat je eigen werk en het huishouden ook gewoon door. Heel eerlijk; ons stress level schoot daarvan wel even flink omhoog. Dus om nu te voorkomen dat we straks met z’n allen gillend gek worden, hebben wij tips op een rij gezet over hoe je thuisscholing en werk de komende tijd het beste met elkaar kunt combineren.

Thuisonderwijs tips

#1 Creëer een aparte werkplek

Zorg voor een fijne, aparte werkplek zonder afleiding. Wij hebben de eetkamertafel daarvoor gebruikt. Ik heb mijn desktop naar beneden gehaald en voor de kinderen staat er nu een laptop waarop zij kunnen werken. Ik help ze op gang en daarna ga ik zelf ook aan de slag, maar ondertussen ben ik wel bereikbaar voor hun vragen.

#2 Geef de dag structuur

De meeste kinderen zijn dol op structuur. Een vaste dagindeling geeft ze ritme en houvast. Maak dus samen een dagprogramma dat voor hen ook visueel is. Hier op ons blog kun je lezen hoe wij dat hebben gedaan. Zo weten de kinderen precies wanneer het tijd is voor school en wanneer ze zichzelf moeten vermaken, zodat jij ook duidelijke werkmomenten hebt. Vanaf groep 3 neemt het schoolwerk gemiddeld zo’n twee uur per dag in beslag, ik heb dat verdeeld over twee momenten.

‘Lees ook: 26 Leuke binnen activiteiten en binnen spelletjes voor kids.’

#3 Maak een goede, haalbare werkplanning

Een ononderbroken werkdag met je kinderen wordt lastig. En ook ben je minder productief met hen om je heen. Maak dus een goede, haalbare werkplanning. Begin met je belangrijkste taken. En plan vooral niet teveel. Anders raak je alleen maar gefrustreerd dat je nog zoveel (van jezelf) moet doen. Je kunt best een keer een uurtje eerder opstaan of ‘s avonds nog even doorwerken als de kids op bed liggen. Maar stop op tijd. Want ik weet uit ervaring; de grootste valkuil van thuiswerken is het gevoel dat werken nooit ophoudt. En als je niet oppast levert dat je op de lange termijn een burn-out op.

#4 Maak een stoplichtsysteem

Veel meesters en juffen maken op school gebruik van een stoplichtsysteem. En dat kun je thuis ook inzetten. Maak de ene helft van een wc-rolletje groen en de andere helft rood. Wanneer de groene kant boven is, mogen de kinderen met je kletsen. Maar wanneer de rode kant omhoog staat, moeten ze zichzelf vermaken en mogen ze jou niet storen.

#5 Maak duidelijk onderscheid tussen werk en tijd voor de kids

Leg je telefoon weg, werk niet even snel je mail bij of voer geen telefoongesprek terwijl je iets doet met de kinderen. Al is het maar een half uurtje, als je kinderen op zo’n moment je volle aandacht hebben, accepteren ze makkelijker dat ze jou daarna ook niet mogen storen. En dan kun jij mooi weer even doorpakken.

#6 Houd het gezellig

Het is niet te voorkomen; bij ons zijn er al een aantal bommetjes gebarsten. Omdat de groep 5’er het onterecht vindt dat hij meer schoolwerk heeft dan zijn broertje de kleuter. Omdat de kleuter mij slecht trekt als juf. En dit is pas dag 3 van minimaal 3 weken… wellicht duurt het nog langer. Dus mijn prioriteit is om het gezellig te houden. Lukt dat hele thuisonderwijs gebeuren even niet, dan schuiven we de boel op naar een moment dat de energie beter is. Of we doen een keer wat minder. Scholen (en werkgevers trouwens ook!) snappen best dat je niet altijd alles gedaan krijgt naast al je andere taken. En in een positieve omgeving steekt je kind uiteindelijk veel meer op. Plus vertrouw erop dat je kind ook leert door te spelen, leuke dingen te doen met jou en een beetje aan te rommelen!

#7 Leg de lat lager

In het verlengde van de vorige tip betekent dit dus ook dat je niet moet proberen om de perfecte juf, de perfecte moeder, werknemer, vrouw én de perfecte huisvrouw te zijn. Dat is onmogelijk! Ik dacht in het begin van deze crisis nog dat ik juist nu wel even tijd zou hebben om dat ene kastje een nieuwe lik verf te geven en de kasten van de kids uit te mesten. Maar ik knipper drie keer met mijn ogen en *poef* de dag is alweer voorbij. Dus ik knijp mijn ogen maar dicht voor dat laagje stof op de trap, accepteer de rommel en leg me erbij neer dat ik minder efficiënt werk. Even de ballen laag houden.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

#8 Ga naar buiten en beweeg

Normaal spelen kinderen veel buiten. Op school, maar ook buiten schooltijd om. Dus probeer dat thuis ook te doen om te voorkomen dat ze tegen de muur op vliegen. Mijn twee jongens MOET ik echt ‘uitlaten’. Maak een wandeling, ga een stuk fietsen of samen tuinieren. Gevoelsmatig gaat het misschien van je werktijd af. Maar we hebben allemaal een pauze nodig. En zo’n moment buiten laat een frisse wind waaien door je hoofd, waardoor je daarna weer veel efficiënter en met nieuwe energie aan de slag kan.

#9 Zorg voor zelfvermaak voor de kids

Maak bijvoorbeeld samen met de kinderen een activiteitenpot waarin ze briefjes stoppen met dingen die ze leuk vinden om zelfstandig te doen. Met de LEGO spelen, een strijkkralen kunstwerk of een mooie tekening maken etc. Laat ze er een activiteit uittrekken als jij aan het werk gaat. Ook kun je investeren in een mooi zelfleesboek of een leuk 1 speler spelletje voor je kind aanschaffen. En een andere leuke tip: De bibliotheek heeft alle luisterboeken beschikbaar gesteld voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bieb. Er zijn titels voor alle leeftijden te vinden in de app die je hier kunt downloaden. En terwijl je kind voorgelezen wordt, kun jij doorwerken.

#10 Verspil geen tijd en laat je niet afleiden

Sinds we met z’n allen thuis zitten, is het druk op what’s app, op het nieuws en op social media. *Pling*… continu trekt de telefoon mijn aandacht. En omdat je in een behoorlijk sociaal isolement zit, is de neiging om alles te absorberen groot. Begin je met het lezen van een pop-up nieuwsbericht, word je aandacht vervolgens getrokken door een appje en voor je het weet scroll je een kwartier later nog steeds over je Instagram tijdlijn. Dus probeer je mobiel, maar ook andere afleiders tijdens je werk en tijd met de kinderen te blokken.

#11 Verdeel de taken

Probeer de taken samen met je partner en de eventuele andere hulptroepen die je om je heen hebt zo goed mogelijk te verdelen. Werk bijvoorbeeld bij tourbeurt in een aparte kamer als dat mogelijk is. Maak een blokje om als je kinderen oud genoeg zijn om even alleen te zijn. Of geef ze iets meer schermtijd. Je hebt af en toe ook een kindloos moment nodig. En tot slot…

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 25 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

#12 Trakteer jezelf op wijn aan het eind van de dag

Of op chocola. Omdat je het verdiend hebt. You’ve got this! And you rock! ??

Ik ben benieuwd hoe het nu bij jullie gaat. Hoe lukt het jou om werk, thuisonderwijs en alle andere taken die je op je bordje hebt te combineren? Laten we onze tips vooral met elkaar delen. Dus als je nog een fijne aanvullende tip hebt, laat die dan hieronder achter via een reactie op dit blog.

Thuisonderwijs geven & werken tegelijk - Hoe doe je dat?! Nou zo!
Ruzie tussen broertjes en zusjes? Dit zijn 7 tips om er mee om te gaan!
Zo maak je een leuk & leerzaam dagprogramma voor de kinderen (incl. printable!)

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Linda 18 maart 2020 at 8:50 am

    Als je aan meer kinderen lesgeeft, dan is het niet handig om allemaal tegelijk bijv taal te doen. Daar moet je veel bij uitleggen en lezen. Het ishandig om 1 Taal te laten doen en de ander schrijven. Hierdoor meer tijd voor de 1 en later kan je de twee vakken omdraaien en heb je meer tijd voor de ander.

  • Laat een reactie achter