Thuiswerken tips | Zo lukt het om thuis te werken met kinderen

6 januari 2021
Thuiswerken tips | Zo lukt het om thuis te werken met kinderen

In deze tijd werken steeds meer mensen vanaf huis. Maar hoe combineer je thuiswerken met kinderen? En hoe lukt het om al je werkzaamheden te doen als je ondertussen ook nog het schoolwerk van je kinderen moet begeleiden? Als zzp’er heb ik al flink wat jaren thuiswerk ervaring en heb ik regelmatig mails verstuurd met een baby op schoot, calls gepleegd met rondrennende kids om me heen en facturen verstuurd, verhalen geschreven en een AOV geregeld tussen het smeren van broodjes en inschenken van bekers drinken in. Makkelijk? Nee, zeker niet. Maar ik denk dat ik qua thuiswerken wel wat goede tips voor je heb die het in ieder geval fijner maken. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

11 Thuiswerken tips

#1 Loop naar ‘school & werk’

Begin de dag zoals jullie dat normaal ook zouden doen. Het kan verleidelijk zijn om wat langer in je bed te blijven liggen of om nog even rond te hangen in pyjama. Maar als je het normale patroon aanhoudt, dan hebben jij en je kind(eren) meteen de juiste werk- en leerinstelling en ben je veel productiever. Extra thuiswerk tip van mij: loop ‘s morgens met de kids ‘naar school & het werk’. En dat bedoel ik niet letterlijk, maar figuurlijk. Gewoon buiten een blokje om voordat je aan de slag gaat. Na een frisse neus start je de dag veel lekkerder. En de kinderen vinden dit ook erg grappig, dus zit je meteen in een positieve flow.

#2 Thuiswerken is teamwork

Analyseer samen met je partner wie wat kan doen en wanneer. Maak daarover eerlijke afspraken zodat jullie allebei aan je belangrijkste werk toekomt. En denk ook aan hulptroepen. Kun je nog steeds een beroep doen op de oppas of opa & oma? En kunnen zij eventueel ook betrokken worden bij het schoolwerk van de kinderen? Mocht er vanwege Corona even geen fysiek contact met opa of oma meer mogelijk zijn, dan kun je wellicht aan digitale mogelijkheden denken. Misschien kan oma via FaceTime helpen met schoolwerk of een leuk knutselproject of spelletje met je kinderen doen.

#3 Plan je werk momenten

Probeer te ontdekken wanneer je kinderen het beste werken en de minste aandacht van jou nodig hebben en pas je werk daarop aan. Zijn ze ‘s ochtends een uur zelfstandig aan het werk? Of kijken ze ‘s middags 45 minuten een tv programma en heb je op dat moment geen kind aan ze? Zorg ervoor dat jij dan full focus aan de bak gaat met werkzaamheden die je volledige aandacht vragen en doe op die momenten niets anders dan dat.

#4 Stel je verwachtingen bij

Alle thuiswerken tips ten spijt, laten we wel realistisch blijven: met kinderen om je heen krijg je natuurlijk lang niet zoveel gedaan als normaal. Dus begin je dag iedere keer met het maken van een prioriteitenlijstje en vink de belangrijkste werktaken als eerste af. En treur niet om alle dingen waar je niet aan toe bent gekomen, maar wees trots op wat je wel voor elkaar hebt gekregen.

#5 Flexibele werktijden

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dus het is voor je werkgever geen verrassing dat je voor een behoorlijke uitdaging staat. Bespreek je situatie en vraag of het mogelijk is om je werkzaamheden ook over andere uren te spreiden. Zo kun je bijvoorbeeld een uur eerder opstaan dan je kinderen om alvast te werken en de taken waarbij je minder focus bij nodig hebt bewaren voor als de kinderen wel om je heen rennen. Ook kun je misschien nog een uurtje meepakken aan het begin van de avond.

#6 Maak afspraken met de kinderen

Met kinderen kun je best goed afspraken maken over wanneer ze zelfstandig moeten werken & spelen en papa of mama even niet mogen storen. Tijdens de vorige lockdown introduceerde ik bijvoorbeeld een stoplicht dat ik maakte van een wc rol. De ene kant was rood en de andere groen. Als de groene kant boven stond, was ik beschikbaar voor de kids, maar was de rode kant boven dan mochten ze mij even niet storen. Werkte heel goed! Vragen over school schreven ze op of ze sloegen even wat over totdat ik wel weer beschikbaar was voor hulp. Je kunt daar eventueel een tijdsindicatie bij geven, zodat ze een idee hebben hoe lang ze nog moeten wachten.

#7 Las gezamenlijke pauzes in

Las een paar keer per dag een pauze in van je werk. Omdat het een uitdaging is om alles gedaan te krijgen, ben je geneigd om ieder momentje te pakken waardoor je tijdens de aandacht voor je kinderen alweer met een half been in die ene mail zit. Maar mijn ervaring leert dat je zo juist helemaal niet efficiënt werkt en net zoveel of misschien zelfs minder werk gedaan krijgt. Want je maakt jezelf gek. Dus pak die pauze, leg je telefoon weg, zet het geluid uit en geef je kinderen even de volledige aandacht. Maak samen een lekkere lunch, speel een kort spelletje, lees iets voor of maak samen een tekening. Daarna kun jij weer met een leeg hoofd verder en gaan de kinderen vaak ook weer lief zelfstandig spelen. Ook drukt het ‘t schuldgevoel de kop in dat gepaard gaat met het jongleren tussen werk en gezin.

#8 Zorg voor ‘alleen vermaak’

Zorg voor voldoende vermaak waarbij je kinderen jou niet nodig hebben. Vooral activiteiten die ze nog niet eerder gedaan hebben, houden ze vaak wel even bezig. Gooi bijvoorbeeld een dienblad vol met pasta zoals spaghetti, schelpjes en penne, wat touw, lijm, stiften en marshmallows en laat de kinderen er met hun eigen fantasie iets leuks mee doen. Figuren op papier plakken, kettingen maken, bouwwerken maken van de spek en ongekookte spaghetti etc. Investeer in een leuk spelletje om alleen te doen. Of geef ze een stapel vouwblaadjes en zoek origami video’s op of laat ze tekeningen van video’s namaken (Draw So Cute is daarvoor bijvoorbeeld een super leuk YouTube kanaal). Of laat ze sporten, dansen of yoga oefeningen doen met deze toffe beweeg video’s voor kids. En op ons blog vind je natuurlijk ook nog een heleboel leuke knutselideeën.

#9 Omarm schermtijd

De favoriet van mijn kinderen uit dit rijtje thuiswerken tips; omarm schermtijd. Nee, we hoeven geen vierkante ogen bij ons kroost te kweken. Maar in dit soort bijzondere omstandigheden mogen we best wat flexibeler met onze eigen regels omgaan en de kinderen wat meer schermtijd geven als dat ervoor zorgt dat de sfeer in huis goed blijft en jij wat meer werk gedaan krijgt.

#11 Houd jezelf gezond

Het is – zeker in deze tijd – ook belangrijk dat je gezond en fit blijft. Het kan lastig zijn om te sporten en om überhaupt de motivatie te vinden. Dus ga – zoals ik bij tip 1 al noemde – minimaal één keer per dag een blokje om, zodat je toch aan je dagelijkse beweging komt. En denk ook aan een goede werkplek. Ga dus niet aan de keukentafel zitten, maar zorg voor een goede stoel, bureau en beeldscherm. Misschien is dit iets waarmee je werkgever je eventueel ook kan helpen? En check als je zzp’er bent ook eens je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij Allianz kun je bijvoorbeeld ondersteuning van een coach krijgen die je helpt bij het vinden van een goed ritme of waarmee je kunt praten als je klachten hebt.

#11 Wees lief voor jezelf en de kinderen

En tot slot; wees lief voor jezelf en de kinderen. In dit soort situaties worden de lontjes van iedereen korter en dat levert soms explosieve situaties op. Maar onthoud dat niet alleen jouw wereld, maar ook die van hun op zijn kop staat. En juist daarom hebben ze aandacht nodig en vragen ze daar (op een positieve maar helaas soms ook negatieve manier) om. Voel jezelf ook niet schuldig als je eigen werk of het schoolwerk van de kinderen niet af is. Blijf in gesprek met de leerkrachten en je werkgever of opdrachtgevers als je zzp’er bent. Niemand vraagt je om een superheld te zijn, alleen maar om je best te doen. En dat is goed genoeg.

Ik hoop dat je wat aan mijn thuiswerken tips hebt. En ik hoop ook dat de kinderen snel weer terug mogen naar school. Zodat ze weer de best mogelijke begeleiding krijgen bij hun schoolwerk en hun vrienden weer zien. En wij weer alle aandacht aan ons werk kunnen besteden. Mocht je zelf ook nog aanvullende thuiswerken tips hebben, deel die dan vooral in een reactie hieronder.

Thuiswerken tips | Zo lukt het om thuis te werken met kinderen

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Hoe leer je kinderen duurzaam leven? | 10 Milieubewuste tips voor thuis!
Slaapkamer inrichten - Ideeën en stylingtips voor een sfeervolle slaapkamer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter