Tie dye | Stap voor stap een t-shirt tie dyen met textielverf

16 augustus 2020
Tie dye | Stap voor stap een t-shirt tie dyen met textielverf. Zo doe je dat!

Net zoals met alle mode beleeft ook de jaren 90 trend tie dye een giga revival. Ik was toen als klein meisje al fan en nu opnieuw. En nog leuker dan zo’n tie dye kledingstuk in de winkel kopen; mijn moeder leerde me hoe je zelf een t-shirt kunt tie dyen! En zo heb ik deze kunst nu weer doorgegeven aan mijn eigen kids. We verfden niet alleen t-shirts, maar zelfs pyjama’s en onderbroeken. Ze vonden het zó leuk om te doen. Maar hoe maak je nou zo’n super tof t-shirt met tie dye patroon? Dat laat ik je in dit blog stap voor stap zien!

Wat heb je voor tie dye nodig?

 • Witte kledingstukken om te verven
 • Textielverf. Ik heb die van Dylon gebruikt, die shop je het goedkoopst op Plein.nl. Maar ook bij de Action verkopen ze regelmatig textielverf.
 • Elastiekjes
 • Zout
 • Handschoenen (of plastic zakjes om over je handen te trekken)
 • Flesjes met een spuitmond, zoals waterflesjes of een lege shampoo of afwasmiddel fles.
 • Water
 • Eventueel scheut (schoonmaak)azijn
‘Lees ook: Maak zelf een vrolijke macramé regenboog wandhanger voor aan je muur.’

Tie dye t-shirt maken

 1. Meng je verf; 500 ml water met 50 gram poederverf en 50 gram zout waardoor de verf straks beter pakt op de stof. Doe alle ingrediënten in een leeg waterflesje of iets dergelijks en schud ze door elkaar. Je kunt natuurlijk ook minder verf maken, als je maar zorgt dat de verhoudingen hetzelfde blijven.
 2. Vouw je t-shirt op door steeds een stukje stof rommelig samen te pakken en dit met een elastiekje vast te zetten. Dit kan niet fout gaan. Maar wil je een specifiek tie dye patroon, zoals een soort hurricane rondje, check dan de video waarin ik laat zien hoe je het t-shirt vouwen moet. Tip: Op deze website vind je ook nog een heleboel andere toffe tie dye patronen.
 3. Als je t-shirt een compact pakketje geworden is, dompel je hem nog even onder in water zodat de stof nat wordt. Dit zorgt ervoor dat de verf beter door de stof opgenomen wordt.
 4. Spuit of giet nu een flinke hoeveelheid verf op de stof zodat de buitenkant van je pakketje helemaal gekleurd is. Trek hiervoor handschoenen aan en zorg ook dat je oude kleding aan hebt en de ondergrond beschermd is. Want vlekken met deze verf krijg je er niet meer uit. Je kunt voor 1,2 of meerdere kleuren verf kiezen.
 5. Doe je t-shirt in een plastic zak en laat hem 8 uur lang liggen, zodat de verf in kan trekken.
 6. Haal daarna de elastiekjes er vanaf en spoel je t-shirt uit met koud water totdat het water geen kleurtje meer heeft.
 7. Stop je t-shirt dan in de wasmachine met een beetje zeep en een flinke scheut (schoonmaak)azijn om de verf te fixeren en draai dan een was op een gewoon wasprogramma. (zonder andere kledingstukken!) Nog even laten drogen en je zelf gemaakte tie dye t-shirt is klaar!

Tip!
Als er tijdens het wassen nog veel verf van je t-shirt af komt, dan is het verstandig om de wasmachine na je tie dye shirt eerst nog een keer te laten draaien zonder een was erin om te voorkomen dat je kledingstukken verpest worden.

‘Lees ook: Vogeltjes maken van wol.’

Nog meer creatieve inspiratie

Ga jij nu ook zelf tie dyen? Dan zou ik het super leuk vinden als je me laat weten of het een succes was. Dat kan bijvoorbeeld door hieronder een reactie achter te laten of door een foto van jouw tie dye kledingstuk te delen via  Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook!

Voor meer creatieve inspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

Tie dye | Stap voor stap een t-shirt tie dyen met textielverf. Zo doe je dat!
Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken
Flamingo knutselen | 14 Leuke manieren om de tropische vogel te maken

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Miranda 16 augustus 2020 at 5:15 pm

  Zou stap 7 ook niet gewoon in een emmer water kunnen? Ivm milieu vind ik een wasprogramma draaien voor Max 4 shirtjes wel pittig…

 • Reply floris 19 augustus 2020 at 5:37 pm

  Leuk artikel! Dit project moet ik zeker samen met mijn kinderen doen. Ze gaan het leuk vinden, want beiden zijn creatief. Dank je voor deze leuke tip. Hoe we vaker thuis zijn, zoeken we naar leuke ideetjes om elkaar bezig te houden.

 • Laat een reactie achter