Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

12 mei 2022
Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Wanneer je kind een tiener wordt, zal je merken dat zijn of haar slaapkamer belangrijker wordt. Tieners hebben behoefte aan een eigen plekje en ook een mening over hoe die plek eruit moet zien. Tijd voor verandering dus! Maar welke meubels passen bij een echte tienerkamer? Hoe zorg je ervoor dat de kamer weer een tijdje mee kan, ondanks de continu veranderende smaak van je tiener zoon of dochter? En wat is de beste en meest praktische indeling? Met onze inspiratie, ideeën & tips voor het inrichten van de tienerkamer creëer je een perfecte ruimte waarin je kind kan chillen met vrienden, huiswerk kan maken en heerlijk kan slapen.

Tips & ideeën voor het inrichten van de perfecte tienerkamer

#1 Stijl bepalen van de tienerkamer

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Het inrichten van de tienerkamer begint met het bepalen van de stijl van de ruimte. Bedenk samen met je zoon of dochter wat een mooie stijl of een goed thema zou kunnen zijn. En doe dat visueel, met inspirerende plaatjes. Ga dus vooral wooninspiratie opdoen in woontijdschriften of op Pinterest & Instagram. De plaatjes kun je samenvoegen in een moodboard. Of maak een Pinterest bord aan waarop je alle ideeën voor de tienerkamer pint. De kamer mag een wat volwassener uitstraling krijgen, de tijd van poppenhuizen, Disney en speelgoed dino’s is voorbij. Denk bijvoorbeeld aan een stoere industriële tienerkamer of een tienerkamer in Scandinavische retro stijl. Het beste is om de basis neutraal te houden en de accessoires de sfeer te laten bepalen, omdat de smaak van tieners zo veranderlijk is als het weer. Zo kun je de stijl van de kamer later makkelijk aanpassen.

‘Lees ook: 6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer.’

#2 Kleuren in de tienerkamer

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Kies voor één of twee basiskleuren in de tienerkamer die bij de gekozen interieurstijl past. Deze basiskleur neemt het grootste gedeelte van de kamer in en dus is het slim om voor neutrale tinten te kiezen. Die zijn niet heel dominant aanwezig en met veel andere kleuren te combineren. Daarna maak je het kleurenpallet compleet met 3 tot 5 andere kleuren. Is de ruimte klein of willen jullie het rustig houden? Kies dan voor ton-sur-ton tinten met dezelfde kleurtoon of kleuren die harmonisch dicht bij elkaar liggen. En houd je van meer dynamiek of is de slaapkamer groot, dan is het leuk om voor contrasterende kleuren te kiezen. Dat kan op een knallende manier met heldere kleuren als rood, geel en blauw. Maar ook wat subtieler door lichte kleuren tegenover donkere te zetten of een koele vergrijsde tint als zeegroen tegenover een warme zoals oudroze. Pas wel op dat je niet uit de bocht vliegt met teveel dominante, heldere kleuren, want daar wordt de inrichting rommelig en onrustig van. En dat zijn tieners uit zichzelf al voldoende.

#3 Tienerbed

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Is je kind toe aan een nieuw bed? Dan kun je – mits het past – overwegen om voor een wat groter bed te kiezen, zoals een twijfelaar of een tweepersoonsbed. Dat is leuk voor als er iemand blijft logeren. En met een paar kussens en een sprei erop is het bed ook gelijk een bank waarop gehangen kan worden met vrienden. Want die zijn erg belangrijk voor tieners. Een slaapbank, zitzak of poef zijn hiervoor ook leuk. En een wat kleinere tienerkamer kun je inrichten met een bed met een extra bedlade eronder. Of een hoogslaper waaronder je dan bijvoorbeeld een werkplek creëert en een chillplek met kussens. Bij woonwinkel woononline.nl hebben ze ontzettend veel mooie tienerbedden om uit te kiezen.

#4 Een fijne werkplek

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Huiswerk maken is natuurlijk niet de meest favoriete bezigheid van je tiener. Maar een mooie werkplek helpt het wel een beetje leuker maken. Zorg dus voor een goed bureau met een bureaustoel die fijn zit en de juiste hoogte heeft. En het is ook lekker als er voldoende opbergmogelijkheden zijn, zoals lades in het bureau of een trolley of ladekastje ernaast. Want tieners krijgen steeds meer vakken, boeken en schriften en hebben nog wel eens de neiging er een chaos van te maken. En een ruim bureaublad en opbergplekken helpen de boel dan overzichtelijk te houden.

#5 Kledingkast voor tieners

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer!

De broeken, sokken en truien van je zoon of dochter krijgen ook steeds meer het formaat van volwassen kleding en dus kan het zijn dat de kledingkast waarin ooit nog piepkleine babykleding lag, uit zijn voegen barst. Dan is een kast met extra veel opbergruimte – denk ook aan het grotere beddengoed bijvoorbeeld! – geen overbodige luxe. Met een extra deur waarachter alle schoolboeken of andere spullen die je kind verzameld heeft, opgeruimd kunnen worden. En als je geen ruimte in de breedte hebt, dan kun je het ook in de hoogte zoeken. Maar je hoeft bij het inrichten van een tienerkamer natuurlijk niet de complete inboedel nieuw te kopen. Als de kledingkast nog prima is, kun je hem ook een lik verf geven, zodat hij bij de nieuwe stijl van de slaapkamer past.

‘Lees ook: Werkplek inspiratie voor in de kinderkamer.’

#6 Accessoires voor de tienerkamer

Tienerkamer inrichten | Ideeën, tips & inspiratie voor een toffe tienerkamer

Niet alleen de meubels, maar ook de accessoires zijn aan een update toe als je van de kinderkamer een tienerkamer maakt. De knuffels, LEGO en poppen maken plaats voor volwassenere decoratie. Zoals bijvoorbeeld mooie kussentjes, planten, fotolijstjes, posters van idolen, een spiegel, ledstrips of een hippe lamp. Het is ook erg leuk om de hobby van je kind in de interieur stijl op te nemen. Hang bijvoorbeeld een surfboard of skateboard tegen de muur of behang een gedeelte van de muur met fotobehang. Door de basis van de kamer neutraal te houden en de sfeer te bepalen met accessoires kun je de stijl makkelijk weer veranderen als je tiener erop uitgekeken is.

#7 Voldoende opruim mogelijkheden

Tot slot; tieners houden niet van opruimen. Daarom is het fijn als de slaapkamer makkelijk schoon te houden en op te ruimen is. Materialen die makkelijk te reinigen zijn, voldoende opbergruimte zoals handige dozen, manden of kasten, een vuilnisbak, kapstok achter de deur en eventueel een eigen wasmand helpen hier al heel erg bij. Dus houd dat ook nog even in gedachten als je de tienerkamer inrichten gaat.

We hopen dat deze tips en ideeën jou en je kind helpen bij het inrichten van de tienerkamer. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie onder dit blog. We denken graag met jullie mee!

25 x Kinderkamer accessoires tot € 10,-
Van deken naar kinderdekbed | Zo kies je een goed kinderdekbed!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter