Tijd voor jezelf – Zo word je weer een relaxte moeder

22 januari 2018
Tijd voor jezelf - Geen leuk extraatje, maar pure noodzaak. Met onze tips word je weer een relaxte moeder.

Als ik naar deze foto kijk, moet ik eigenlijk heel hard lachen. Mijn twee eigenwijze donderstenen, bonkend op de deur van de wc. Ja, zelfs daar heb ik geen rust. Maar hoewel de situatie komisch is, zorgde het er vorig jaar ook voor dat ik oververmoeid raakte. Natuurlijk niet alleen omdat een ongestoord toiletbezoek er niet meer in zit. Maar vooral door waar deze foto symbool voor staat; het gebrek aan tijd voor jezelf. Want sinds ik moeder werd, is mijn leven net een ratrace. Alles gaat maar door: werk, opvoeding, het ge-‘mama, MA-MA, Maaaaaaaamaaaa!’, huishouden, sociale contacten en al die andere dingen die ik (van mezelf) moet. Onder het motto van ‘gewoon doorgaan’ heb ik het nog best lang volgehouden. Maar toen ik opgebrand was, wist ik dat er iets moest veranderen. Geen makkelijke opgave, want doorbreek zo’n vastgeroest patroon maar eens. De valkuilen zijn er nog steeds en ik trap er nog regelmatig in. Daarom is mijn goede voornemen voor dit jaar dan ook om goed voor mezelf te zorgen. Want een relaxte moeder die niet alle ballen in de lucht kan houden, is veel leuker dan een uitgebluste moeder in een strak en opgeruimd huis. 

Tijd voor jezelf, die maak je zelf

Tijd voor me-time heb ik nog steeds niet. Maar ik heb inmiddels geleerd dat je die zelf moet maken. En dat tijd voor jezelf geen leuk extraatje is, maar pure noodzaak. Want je moet je batterij op kunnen laden om daarna weer vol in de geef-modus te kunnen staan. Daarom plan ik regelmatig een afspraak in met mezelf. En die neem ik dan net zo serieus als alle andere afspraken in mijn agenda. Om te voorkomen dat ik woensdagochtend eigenlijk vrij wilde zijn, maar nu toch naar een andere afspraak ga, omdat die toch ook wel erg belangrijk is. Of de was sta te draaien, omdat de wasmand overvol is. Want zo gaat dat meestal. En als het me echt even niet lukt om een dagdeel te blokken, dan pak ik wat kortere momenten in mijn dagelijkse leven. Door even een half uurtje een tijdschrift te lezen op de bank voordat ik ga koken. Of door na het eten een korte wandeling te maken door de buurt, terwijl Niels de jongens naar bed brengt.

Hoeveel tijd voor jezelf heb jij op een dag?

Uit onderzoek van TVbed.com blijkt dat moeders per dag zeventien minuten voor zichzelf hebben. Dat is minder dan 2 uur per week! Tel ik mijn eigen vrije tijd bij elkaar op dan kom ik inderdaad in de buurt van dat getal. Schrikbarend toch? Niet zo gek dat we altijd maar ‘druk, druk, druk’ zijn.

 

Tijd voor jezelf - Geen leuk extraatje, maar pure noodzaak. Met onze tips word je weer een relaxte moeder.

Waar haal je optimale ontspanning uit?

Nu ben ik vaak geneigd om mijn kostbare me-time te gebruiken om op mijn telefoon wat te Facebooken, het nieuws of de bezoekersaantallen van ons blog te checken of mijn mail te lezen. En voor ik het weet word ik weer in werk of mijn sociale contacten gezogen. Dus geen telefoon voor mij! Waar haal ik dan wel mijn ontspanning uit? Door een boek of tijdschrift te lezen, een lekkere Netflix serie of film te kijken, te sporten, een bad of een gezichtsmasker te nemen of door mijn nagels te lakken. Vooral mezelf verzorgen doet wonderen omdat ik er niet alleen van ontspan, maar me na afloop ook weer een stuk mooier voel. Call me superficial, maar een paar gladde benen, glanzende haren, een stralende huid en mooi gelakte nagels maken me zoveel gelukkiger.

Wist je dat…

42% van de moeders hun me-time gebruikt om na te denken over wat ze allemaal nog moeten doen? En dat ze in die spaarzame minuten niet kunnen ontspannen, omdat ze weten hoeveel dingen er nog gedaan moeten worden?

 

Maak het jezelf makkelijk

En daarnaast maak ik het mezelf makkelijker. Heb ik met een vriendin en haar kinderen afgesproken? Dan stel ik soms voor om ergens naartoe te gaan, zodat een ontploft huis me bespaard blijft. Scheelt weer opruimtijd! Ook bestel ik mijn boodschappen wel eens online. En ken je Plein.nl toevallig? Dat is een online drogisterij waar ik tegenwoordig bij zweer. Ze hebben er echt alle producten die je als gezin nodig hebt; van wasmiddel tot luiers en babydoekjes en al die fijne beauty en verzorgingsproducten waar ik me tijdens mijn me-time in onderdompel. En je kunt er flink geld besparen, want de prijzen zijn laag en de verzending is vanaf €25,- gratis. Iedere maand is er bovendien een leuk thema met extra grote kortingen. Tip, tip, tip! Deze maand zijn de Pampers er in de aanbieding! Je krijgt 40% korting op een pak, ook op de maandboxen. En ook Davitamon (vitamine D druppels!), Page en mijn fijne shampoo en conditioner van Syoss – die je haar laten ruiken alsof je net bij de kapper geweest bent – kosten nu een stuk minder. Hier vind je alle aanbiedingen.

Tijd voor jezelf - Geen leuk extraatje, maar pure noodzaak. Met onze tips word je weer een relaxte moeder.

Positief denken

Tot slot probeer ik alles weer van de positieve kant te bekijken. Waar ik vroeger nog wel eens kon blijven hangen in wat er die dag allemaal NIET gelukt was, focus ik me nu op wat ik wel gedaan heb. Ik ben eigenlijk ook altijd een positief mens geweest, geen idee wanneer dat ophield. Maar vanaf nu heb ik mijn roze bril weer op. Ik geniet niet pas als alles af is – wat dus eigenlijk nooit is – maar ook van de weg er naartoe. Van de kinderen en van alles wat ik doe. Count your blessings. Aan het einde van de dag denk ik vaak: werk, boodschappen, school, zwemles, vriendjes over de vloer… Dat heb ik toch allemaal gedaan. En dan ben ik best trots op mezelf en vind ik oprecht dat ik die tijd voor mezelf ook verdien.

Doe je met me mee?

Ik daag je uit om met me mee te doen. Om dit jaar samen met mij wat liever voor jezelf te zijn. Om met zijn allen van die 17 minuten minimaal het dubbele te maken. En om weer helemaal in een positieve flow te komen. Relaxte moeders te worden! Who’s in? Laat je het me weten in een reactie onder dit blog? En ik ben ook benieuwd naar hoe jij het allerliefste je tijd voor jezelf besteed. Over een tijdje geef ik jullie een update over hoe het mij vergaat.

Tijd voor jezelf - Geen leuk extraatje, maar pure noodzaak. Met onze tips word je weer een relaxte moeder.

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Dé top 6 bestemmingen voor een vakantie met vriendinnen
Pracht lied voor iedereen die een ongeboren kindje heeft verloren

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply Tessa 22 januari 2018 at 7:57 am

  oh zooooooooo herkenbaar… ik weet niet eens waar ik moet beginnen. ik weet inmiddels niet eens meer waar ik écht van ontspan; daar moet mijn zoektocht gaan beginnen. Erg he? Op het moment dat ik even ‘niets’ heb, maak ik inderdaad lijstjes van wat er allemaal nog moet gebeuren (in mijn ogen…). Soms denk ik dat ik niet meer de persoon ben die ik was voordat de kids er waren; energiek, positief, altijd in voor iets geks etc en als ik soms geirriteerd reageer naar de kids weet ik stiekem waar het vandaan komt… en dan komt weer dat schuldgevoel om de hoek kijken. Balans is the key. Ik doe met je mee en start mijn zoektocht nú!

 • Reply Mariska van der Schans 22 januari 2018 at 10:27 am

  Ontspanning … WAT ??? poeh… wat een gek woord. Hier moeder van dochter van 11 in groep 8 die volop aan het puberen is. Zijn momenteel druk met middelbare school keuzes etc. En dochter van 4 die net kleuterklas is begonnen en die volgende maand begint met zwemles… sinds de jongste op school zit ben ik meer gaan werken in t bedrijf van mijn man… dat bedrijft groeit en groeit en gaat iets te goed. We werken ons allebei nog net niet uit de naad (zo voelt t wel)…

  Ontspannen is voor mij als de jongste op bed ligt… oudste beneden met paps tv kijkt en ik even in bad kan…. totdat de badkamer deur weer open gaat…

  Ik hoop dat ik de uitdaging mee uit kan gaan… maar nog even verzinnen wanneer dat gaat lukken …haha

 • Reply Mara 23 januari 2018 at 10:47 pm

  Een beetje jammer dat jullie je laten lenen voor reclame. Past mijn inziens ook niet in het verhaal. Je hebt toch ook Kruidvat en Albert die bezorgen…

  • Reply Annemieke 24 januari 2018 at 1:17 am

   Hoi Mara, bedankt voor je reactie. Het klopt dat dit verhaal reclame bevat. Ook wij hebben een salaris nodig om onze lasten te kunnen betalen. Dat doet overigens geen afbreuk aan dit blog. Wij doen voor een advertorial net zo hard – en vaak zelfs nog meer – ons best om er een goed verhaal van te maken waar jij en onze andere lezers iets aan hebben. Daarnaast gaan we alleen maar samenwerkingen aan met merken of bedrijven waar we achter staan. En Plein.nl is wat ons betreft een fijne winkel waar gezinnen voor lage prijzen hun dagelijkse benodigdheden kunnen kopen. Maar het HOEFT niet. Je kunt ook doorklikken naar al onze andere content die je altijd gratis kunt lezen. Maar we hopen dat je begrijpt dat we toch ook ons geld moeten verdienen. Groetjes, Annemieke

 • Reply Sasha 24 januari 2018 at 11:40 pm

  Ik doe mee, sterker nog ik was al gestart ! Ik heb voor mezelf sauna gepland, high tea, afspraak schoonheidsspecialiasts of gewoon lekker wandelen met de hond. Ik heb t ook broodnodig met 4 kinderen, n man met n eigenzaak waar ik ook in werk en het huishouden. Dus: count me in !!

 • Reply Annelies 28 januari 2018 at 10:12 am

  Ik doe ook mee want ohhh wat voel ik mij ook soms zo schuldig dat ik zo snel geraakt ben en dat mijn geduld soms ver te zoeken is, ik zou zo graag terug wat meer relaxt willen zijn maar please geef wat tips want mijn zoektocht start ook nu pas. Me-time is voorlopig snel snel deze herkenbare blog lezen terwijl mijn hoofd al bezig is met wat ik nog allemaal moet doen. Maar gewoon wat meer relaxt worden zou al fijn zijn 🙂

 • Laat een reactie achter