Als je zwanger bent, dan gaat er weer een volledige nieuwe wereld voor je open. Dat kleine babytje in je buik heeft een hele boel spulletjes nodig. Ook weer een heerlijk project om mee bezig te zijn tijdens je zwangerschap. En natuurlijk is het superleuk om lekker te shoppen voor je kleintje, maar het is wel goed om daarbij ook rekening te houden met het milieu. Dus geven wij jou een paar handige tips voor een duurzame babyuitzet.
Aan de slag met een duurzame babyuitzet
1# Maak een babyuitzet lijst
Je bent zwanger en je hebt zo ontzettend veel zin om van alles en nog wat te gaan shoppen. We weten allemaal dat het super verleidelijk is al die te schattige babyspulletjes. Alleen weten wij ook uit ervaring dat je veel dingen eigenlijk weinig of soms niet gebruikt. Maak dus eerst een babyuitzet lijst voor jezelf, voordat je de winkels induikt. Wees daarin ook heel kritisch wat je echt nodig hebt. Als je echt geen idee hebt wat je allemaal moet hebben, vraag andere moeders om je heen voor advies. Zij kunnen je heel goed vertellen waar je écht niet zonder kan als je baby er eenmaal is.
‘Lees ook: Baby uitzetlijst – Vink de checklist af en je bent klaar voor de komst van je kleintje.‘
2# Natuurlijke babyverzorging
Op je duurzame babyuitzet lijst staat er ook een hele rits aan babyverzorgingsproducten die je nodig hebt. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de kwetsbare en gevoelige babyhuid. Check dus altijd goed dat de producten die je gebruikt vrij zijn van allerlei chemische stoffen. Natuurlijk mogen de luiers in dit lijstje niet ontbreken. Wegwerpluiers zorgen voor ontzettend veel afval, kies dus voor milieuvriendelijke herbruikbare luiers. Je bespaart hier ook meteen heel veel geld mee. De billendoekjes zijn iedere dag ook niet aan te slepen, hier kun je eveneens een bewuste keuze in maken. Koop milieuvriendelijke billendoekjes, die vrij zijn van chemicaliën en die biologisch afbreekbaar zijn.
3# Duurzame babykleding
De kleine baby moet natuurlijk ook een eigen garderobe hebben. Als je wil kun je helemaal los gaan met shoppen, maar realiseer je dat je baby binnen no-time weer uit dat ene te lieve pakje is gegroeid. Vooral in het begin groeien ze als kool! Vraag aan vriendinnen om je heen of zij nog babykleding hebben wat niet meer gebruikt wordt. Vaak zijn sommige babypakjes zo weinig gedragen dat ze er nog gloednieuw uitzien. En als je dan toch lekker wil gaan winkelen, koop dan kleding die gemaakt is van biologische en natuurlijke materialen. Dit is duurzame kleding die gemaakt wordt zonder mens, dier of milieu te schaden.
4# Duurzame kinderkamer meubels
Voor de babykamer heb je ook het één en ander nodig! Een wiegje voor je baby is een fijn slaapplekje, alleen deze gebruik je relatief vrij kort. Vraag aan vriendinnen, kennissen of familie of iemand een wiegje te leen heeft. Wat ook een geweldige oplossing kan zijn is het leasen van je babyuitzet, dit kun je doen bij Tiny Library. Hier kun je voor een bepaalde periode een wiegje, een co-sleeper, een kinderwagen en nog veel meer handige producten huren. Kijk voor tweedehands meubels bij de kringloop of op Marktplaats. Er zijn genoeg mensen die hun babymeubels willen verkopen, die vaak nog in goede staat zijn. En anders doet een likje verf altijd wonderen. Je kunt ook investeren in meegroei meubels, denk aan een babybed die je uiteindelijk kunt omtoveren tot een groter kinderbed. Zo heb je heel lang plezier van een meubel!
5# Kraamcadeau’s
Het is als kersverse ouders een feestje om allemaal mooie en lieve kraamcadeautjes te ontvangen. Om te voorkomen dat alle visite willekeurige leuke cadeautjes voor je baby koopt, maak een kraamcadeau lijst. Zo vermijd je dubbele cadeau’s en kun je zelf mooie duurzame spullen waar jij blij van wordt op je wensenlijstje zetten. Er zijn verschillende internetsites waar je zo’n verlanglijstje kan aanmaken. Je kunt ook aan een groepje vrienden of familie een groter gezamenlijk duurzaam cadeau vragen. Zo word je niet overstelpt met de zoveelste rammelaar, babyboekje, etc.
Geen reacties