Tips voor een duurzame kinderkamer

11 maart 2022

De kinderkamer is de plek voor kids om tot rust te komen én waar ze zich heerlijk terug kunnen trekken in hun eigen – fantasie – wereldje. Voor je het weet zit er over een paar jaar een puber in die zelfde kamer fanatiek – hoop je – huiswerk te maken. 😉 Kortom deze ruimte verdient de volledige aandacht om zo tof en handig mogelijk ingericht te worden. En wat dan helemaal mooi is om hierbij rekening te houden met het milieu. Wij delen een paar handige en leuke tips hoe je zo goed mogelijk een duurzaam interieur creëert in de kinderkamer.

Aan de slag met een duurzaam interieur in de kinderkamer

1. Kinderkamer meubels

# Meubels leasen

Kinderen groeien zo ontzettend snel. Hoe schattig een wiegje ook is, je baby ligt er uiteindelijk maar zo kort in. Bij het inrichten van een duurzame kinderkamer kun je hier heel goed rekening mee houden. Vooral in de begin periode van je baby gebruik je veel spullen relatief voor een korte periode. Vraag in je omgeving aan familie en vriendinnen of je spullen kan lenen, die zij niet meer gebruiken. Of huur bij Tiny Library voor een bepaalde tijd babyspullen, zoals een wiegje, een kinderwagen, een kinderstoel, een wipper en nog veel meer.

# Tweedehands winkel en meegroei kindermeubels

Als je op zoek gaat naar meubels voor de kinderkamer, check dan eerst Marktplaats en kringloopwinkels in de buurt. Hier vind je heel veel toffe meubeltjes die je een tweede leven kunt geven en het scheelt je ook nog een hoop geld. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker meubels die meegroeien met je kind. Denk aan een ledikant die je uiteindelijk kunt ombouwen tot een junior kinderbed. Het Deense merk Sebra heeft een prachtig meegroeibed, die geschikt is vanaf de geboorte tot ongeveer 7 jaar. Op deze manier heb je jaren plezier van een meubel. Zo zijn er ook kinderbureau’s die je kunt verstellen naarmate je kind groter wordt.

# Duurzame kindermeubel merken

Wil je toch een nieuwe meubel kopen? Kijk dan eens bij een merk zoals Little Dreamers, dit Nederlandse label maakt prachtige kinderbedden van FSC gecertificeerd hout. Ook merken, zoals DertigZes en Frendly Furniture ontwerpen en produceren stijlvolle en duurzame kinderkamer meubels.

‘Lees ook: Stijlvolle kindermeubels voor in de woonkamer.

2. Verf in de kinderkamer

Kies voor verf die geen schadelijke stoffen bevat. Duurzame verfmerken zijn onder andere Farrow & Ball, Fairf, Mommy Paint en Aquamaryn. Deze merken maken verf van natuurlijk stoffen, die niet schadelijk zijn voor het milieu en voor jezelf. Een likje verf op de muur – of op het plafond 😉 – ziet er vaak zo tof uit. Kijk hier voor wat fijne inspiratie!

3. Duurzame vloerkeuze

Bij een duurzaam interieur is het ook belangrijk om na te denkenk over wat voor vloer je kiest. Een houten vloer staat niet alleen prachtig, maar is ook een milieuvriendelijke keuze voor de kinderkamer. Vaak hoe ouder de houten vloer is, hoe mooier deze wordt. Let wel altijd goed op waar het hout vandaan komt en behandel het met een natuurlijke olie. Ook kun je kiezen voor linoleum, kurk of voor Sisal vloerbedekking. Wil je nog een gezellig vloerkleed op de vloer neerleggen, kies dan voor een kleed die gemaakt is van natuurlijke materialen.

Tips voor een duurzaam interieur in de kinderkamer

4. Behang op de muur

Wij zijn altijd gek op behang! Het geeft een kamer meteen een hele gave look. Pak je het meteen helemaal grondig aan, ga dan voor milieuvriendelijk behang. Dit behang is biologisch afbreekbaar, CO2-vrij geproduceerd en ook nog een stuk sterker dan het normale papier behang. Merken zoals KEK Amsterdam, Majvillan en Studio Ditte maken duurzaam behang.

Het toffe duurzame behang van Studio Ditte en Majvillan

5. Kinderkamer accessoires

Eén van de leukste dingen is het inrichten van de kinderkamer. Hiermee wordt het kamertje helemaal gezellig gemaakt. Kies ook hier voor natuurlijke materialen. Zo maken heel veel merken hun producten van GOTS biologisch katoen. Dit label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam beddengoed. Het merk Snurk heeft voor de kids de meeste leuke dekbedovertrekken.

Let bij houten accessoires op dat het FSC-gecertificeerd is. Dit keurmerk zorgt ervoor dat de bossen in de wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Een kinderkamer zonder speelgoed bestaat niet, kijk eens bij deze merken die prachtig duurzaam speelgoed maken. Dit speelgoed is vaak alleen al een plaatje om te zien. En bedenk altijd ‘less is more’. Zorg voor een paar toffe eye-catchers en houdt het kamertje voor de rest lekker overzichtelijk. Scheelt ook weer opruimen! Nog een leuke tip, zet een mooie plant neer in de kinderkamer. Planten zuiveren namelijk de lucht in een ruimte.

‘Lees ook: 18 Pareltjes van kinderkledingkasten & tips.’

Duurzame kinderkamer shop tips

Ga een avondje rondstruinen op Marktplaats, wedden dat je genoeg leuks tegenkomt. Kijk eens voor een tweedhandswinkel bij je in de buurt, soms vind je daar prachtige spulletjes die je weer opnieuw kunt gebruiken.

In de webshop Greenjump kom je alleen maar duurzame producten tegen. Van een milieuvriendelijk kindermatras tot natuurlijke verzorgingsproducten voor je kindje. Als je een echte vintage lover bent, check hier de leukste vintage shopadresjes. Neem ook zeker een kijkje in de webshops Kids Deco, PsIkhouvanjou, I Love Speelgoed, De Gele Flamingo en Kinder Wonderland die vol staan met duurzame merken voor de kinderkamer.

Heel veel plezier met inrichten! En mocht jij nog leuke en handige tips hebben voor het maken van een duurzaam interieur, laat het ons in een reactie weten. Vinden we altijd heel leuk!

6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer
Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter