Fotowand maken – met deze tips gaat het zeker lukken

15 april 2021
Fotowand maken - met deze tips gaat het zeker lukken

Een fotowand maken is een superleuke manier om een kale muur in huis aan te kleden. Je kunt deze muur op eindeloos veel toffe manieren helemaal je eigen persoonlijke touch geven. Met deze tips creëer je een prachtige fotomuur!

1# Waar wil je de fotowand maken?

Bedenk eerst welke muur je wil gebruiken om een fotowand te maken. Kies je voor een muur in de woonkamer, in de slaapkamer, langs de trap of in een hal? Op ieder plekje in huis kun je zo’n prachtige en persoonlijke muur creëren. Nu weet je ook meteen hoeveel ruimte de fotowand ongeveer in beslag kan nemen. Het is ook handig om alvast te bedenken welk ophangsysteem geschikt is en wat je voorkeur heeft. Je kunt natuurlijk een spijkertje in de muur slaan, maar een schilderij rail is ook ideaal voor een fotomuur. Ieder schilderij kun je dan heel flexibel naar links of naar rechts verplaatsten of lager of hoger. Je muur blijft op deze manier mooi egaal en zonder lelijke gaten.

‘Lees ook: 18 x De mooiste plankjes voor aan de kinderkamer muur.

2# Kies de formaten van de lijsten

Afhankelijk van de ruimte op de muur die je ter beschikking hebt, kun je nu ook de formaten bepalen van de lijsten. Ook hier heb je ontzettend veel keuze in. Voor een speels effect is het heel leuk om te kiezen voor lijsten die verschillende afmetingen hebben. Als je een grote muur hebt, dan kun je echt prima grote lijsten ophangen gecombineerd met kleinere lijsten. Dit geeft een geweldig effect op je muur!

3# Sfeer en kleur stijl

Je maakt je eigen kunstwerk aan de muur, dus probeer goed te bedenken wat voor kleur en sfeer je wil neerzetten. Een fotowand kan namelijk ook snel een ratjetoe van alles worden, waardoor het niet één geheel wordt en je een hele onrustige muur krijgt. Lijsten zijn er allerlei kleuren, je kunt bijvoorbeeld zwarte of witte lijsten combineren met houten lijsten. Wil je liever verschillende kleuren lijsten, dan is het aan te raden om de foto’s qua kleur weer iets rustiger te houden. Anders wordt het één grote kleurenexplosie!

Selecteer voor jezelf een aantal foto’s die je heel graag wil verwerken in de collage, zodat je een beter beeld krijgt van de stijl en de kleuren. Zo kan het heel mooi zijn om kleurenfoto’s te combineren met zwart/wit foto’s en kun je bijvoorbeeld ook een mix maken van close-up foto’s en van foto’s van ver af. In je collage kun je ook een mooie illustratie of een quote toevoegen. Misschien vind je het wel leuk om voor een specifiek thema te kiezen, denk aan reizen, natuur of je eigen kinderen. Het is mooi als er afwisseling is in je beeld, dit versterkt de foto’s onderling met elkaar. Hierdoor krijg je uiteindelijk een speelse en prachtige collage aan de muur.

5# Maak een proef indeling van je fotocollage

Het is natuurlijk best een uitdaging om uiteindelijk je fotocollage op te hangen. Als je al het beeld bij elkaar verzameld hebt – zorg voor extra foto’s -, maak dan een proef compositie van je fotowand. Leg je selectie foto’s op de grond en schuif alles eens flink door elkaar. Maak van de verschillende indelingen een foto, zodat je achteraf rustig kunt terugkijken welke compositie je het mooist vindt. Mis je nog kleur of vind je het juist te druk, voeg een andere foto toe en kijk opnieuw hoe het totaal beeld is. Let goed op tijdens het maken van je indeling, hoeveel ruimte je hebt en of je juist de breedte of de hoogte in wil gaan. Vind je het nog steeds lastig om te bepalen of dit de juiste indeling is, plak dan met een stukje masking tape – is ook weer makkelijk te verwijderen – de foto’s aan de muur. Tegenwoordig zijn er ook allerlei apps waar je een fotocollage in kunt maken, hiermee kun je natuurlijk ook kijken wat er allemaal mogelijk is.

‘Lees ook: Mooie kleurencombinaties voor de kinderkamer.

6# De finale, de fotolijsten ophangen

Eindelijk is dan het moment aangebroken dat je daadwerkelijk de fotolijsten kunt ophangen. Doe dit vooral met iemand samen, want het kan soms best lastig zijn om alles helemaal goed en netjes recht op te hangen. Zorg in ieder geval dat je een waterpas bij de hand hebt. Voor een mooie en rustige balans is het aan te raden om de afstand tussen de fotolijsten hetzelfde te houden.

Succes alvast!

De leukste kraamcadeautjes voor de geboorte van een baby
Klussen in huis | Met deze klus app, werkkledij & andere praktische tips zijn ze zó gedaan!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter