Tips om geld te besparen met je gezin | Dit levert écht wat op!

5 juni 2024
Tips om geld te besparen met je gezin | Dit levert je écht wat op!

Het leven is duur. En als gezin kan het dus best een uitdaging zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar er zijn gelukkig verschillende manieren om te besparen zonder dat je er echt op inlevert. Wij hebben een aantal simpele tips om geld te besparen voor je op een rij gezet. Zo houd je met een paar kleine veranderingen weer wat geld over op de bank!

10 Simpele tips voor het besparen van geld

#1 Maak een overzicht van al je inkomsten & uitgaven

Geld besparen begint met het inzichtelijk maken van waar je geld allemaal aan op gaat. Want grote kans dat je, net als veel andere mensen, onbewust meer geld uitgeeft dan je denkt. Dus schrijf het allemaal eens op in een schriftje of digitaal in een programma als Excel of een huishoudboekje app zoals iBilly of Dyme. Je noteert je vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, de energierekeningen, verzekeringen, boodschappen etc. Maar ook de contributie van de clubjes van de kinderen en je Netflix abonnement. Daarna schrijf je ook de variabele uitgaven, zoals uitjes, cadeautjes voor een verjaardag en kleding op. Door aan het eind van iedere maand je uitgaven te evalueren en beoordelen wat noodzakelijk of belangrijk was en wat niet, kun je heel duidelijk zien waarop je makkelijk geld kunt besparen.

#2 Slim boodschappen doen

Maar niet alleen onnodige uitgaven kun je schrappen. Ook op vaste, noodzakelijke lasten kun je geld besparen. Zeker op de boodschappen, één van de grootste kostenposten van de maand. Bijvoorbeeld door je maaltijden voor een week te plannen op basis van de aanbiedingen en de boodschappen daarvoor in één keer te doen. Want hoe minder vaak je in de supermarkt bent, hoe minder impulsaankopen je doet. En gaan de kinderen mee de winkel in? Maak dan goeie afspraken, want vooral zij zijn een pro in het volgooien van de winkelwagen. Verder kun je producten van dure A-merken inwisselen voor het huismerk, dat vaak even goed is. En sla (lang) houdbare producten die je veel gebruikt groot in als ze in de aanbieding zijn. Tot slot kan het ook zinvol zijn om je groente en fruit op de markt te kopen waar de prijzen vaak wat lager zijn dan in de supermarkt.

>> Lees ook: Bespaartips boodschappen | Zo kun je goedkoop boodschappen doen!

#3 Koop tweedehands

We leven in een enorme consumptiemaatschappij en dus zijn er spullen in overvloed. Zonde om die geen tweede leven te geven, toch? Zeker als het om de kinderen gaat, die overal razendsnel weer uitgroeien. Ga voor het kopen van kleding dus eens naar een tweedehands winkel of speur online platforms als Vinted of Marktplaats af naar je favoriete merken. En dat geldt ook voor voetbalschoenen, hockeysticks en andere sport gear. Of wat dacht je van de babyuitzet, een peuterbed of andere kindermeubels? Allemaal spullen die iedereen maar een korte tijd gebruikt en daarna nog lang niet versleten zijn. En ook speelgoed, zoals LEGO, autootjes, poppenhuizen en Barbies zijn vaak voor een prikkie te vinden op Marktplaats. Zo bespaar je niet alleen geld, maar leef je bovendien een stuk duurzamer.

#4 Shop in de sale

En zijn er dingen die je toch liever nieuw koopt? Wacht dan tot de sale begint! Het loont enorm wanneer je aan het einde van de winter alvast een winterjas koopt voor het jaar erop of bijvoorbeeld schoenen op de groei. Uiteindelijk heeft je kind het straks toch nodig. En ook cadeautjes voor Sinterklaas, Kerst of verjaardagen kun je het hele jaar door kopen als je tegen een mooie aanbieding aanloopt. Ken je de Reclamefolder app al? Daarin kun je heel makkelijk zoeken of producten – van opzetstukken voor op de elektrische tandenborstel tot wasmiddel, maar ook grotere spullen zoals een vloerkleed, schutting of zelfs keramische tegels – ergens in de aanbieding zijn.

#5 Verlaag je energiekosten

Ook op energiekosten kun je geld besparen met een aantal makkelijk toepasbare tips. Doe bijvoorbeeld niet overdreven veel lampen aan in huis. En knip het licht weer uit als je de kamer uitgaat. Houd tussendeuren dicht om de warmte in huis te houden. En de verwarming kan misschien ook wel een graadje lager? Zet elektrische apparatuur uit in plaats van op stand-by en trek ongebruikte stekkers uit het stopcontact. Want ook dan zijn het energie slurpers. En wees zuinig met water: trek de wc bijvoorbeeld door met de kleine knop en laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen. En het helpt uiteraard ook om niet lang te douchen. Tot slot kun je ook besparen op wassen door de trommel alleen vol te laten draaien en kleding wat langer te dragen voordat het de was in gaat.

Tips om geld te besparen met je gezin | Dit levert je écht wat op!

#6 Gezinsactiviteiten op een budget

Uitjes zijn uiteraard geen noodzakelijke kosten en zijn vast één van de eerste dingen die je laat sneuvelen wanneer je met het gezin geld wil besparen. Maar dat wil niet zeggen dat je de kinderen leuke dingen hoeft te onthouden. Want ook met weinig of geen budget kun je een geweldig dagje weg. Ter inspiratie hebben wij op Lady Lemonade een heleboel gratis en goedkope uitjes door heel Nederland op een rij gezet; van interactieve musea tot speeltuinen, knutselmiddagen, sportieve uitjes, de goedkoopste pretparken en zwemparadijzen en nog heel veel meer.

>> Lees ook: Met deze tips was je goedkoper, duurzaam én schoon!

#7 Grote uitgaven uitstellen of het anders oplossen

Nog een manier om geld te besparen, is het uitstellen van grotere uitgaven. Lap de fiets die rammelt op, leg een mooi kleed over de versleten bank en laat je telefoon repareren in plaats van een dure nieuwe te kopen. Zo kun je grote uitgaven op de lange baan schuiven tot er een moment komt waarop je weer wat meer te besteden hebt. En soms zijn er ook goede alternatieven voor het kopen van iets dat je nodig hebt. Leen bijvoorbeeld tuingereedschap via vrienden of de buurt-app. Of huur klus apparatuur bij de bouwmarkt. En maak gebruik van een deelauto in plaats van een eigen auto als je die niet zo vaak gebruikt.

#8 Doe-het-zelf

Ook doe-het-zelven is een goede bespaarpost. Liet je tot voor kort een professional komen voor het sauzen van een muurtje, aansluiten van het internet of het ontluchten van de verwarming? Of ging je voor een lekke band naar de fietsenmaker en een losse knoop naar een kleding reparateur? Dan ga je dat met de hulp van YouTube, AI of Google voortaan zelf doen. Aan de hand van tips en filmpjes is dat namelijk echt niet zo moeilijk en ondertussen bespaar je een hoop geld. Het enige wat het je kost, is wat extra tijd.

#9 Gebruik minder producten

Heb je wel eens een half in plaats van een heel vaatwasblokje in de vaatwasser gegooid? Of een wasmachine gedraaid met minder wasmiddel? Probeer het maar eens en je zult zien dat de vaat en de was er net zo schoon als altijd weer uitkomen! En hetzelfde trucje kun je ook doen met je schoonmaakmiddel, shampoo of crèmespoeling. Zo gaan al die dure producten ineens twee keer zo lang mee en bespaar je ook weer wat centen.

>> Lees ook: 8 Tips om kids te leren besparen op gas, water & licht.

#10 Tips om geld te besparen op je verzekeringen

En tot slot: neem al je verzekeringen eens kritisch onder de loep. Heb je ze allemaal écht nodig? En kijk eens of het geld scheelt wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier of je auto- of woonverzekering oversluit. Ook kun je uitrekenen hoeveel de aanvullende zorgverzekering je de afgelopen jaren heeft gekost en wat je allemaal vergoed hebt gekregen uit die verzekering. Bij gezonde mensen is de uitkomst vaak dat de aanvullende verzekering meer kost dan hij oplevert. Dan kun je overwegen om de aanvullende verzekering in het nieuwe jaar achterwege te laten.

We hopen dat jij na het lezen van dit artikel al wat dingen hebt ontdekt waarop je kunt besparen! En heb je zelf nog een goede tip? Deel die dan vooral met ons door hieronder een reactie achter te laten!

Honden en kinderen | Zo laat je ze veilig samen opgroeien
Hieraan herken je goede kwaliteit kleding!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter