6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

15 maart 2022
6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

Het liefst wil je voor je kindje een grote ruime slaapkamer, helaas heb je daar niet altijd invloed op en ligt het helemaal aan de indeling van je huis. Een kleine kinderkamer kun je ook super tof inrichten alleen moet je net iets creatiever met de ruimte omgaan. Eigenlijk is dit juist ook wel weer een hele leuke uitdaging. Wij geven je een paar tips die helpen bij het inrichten van een kleine kinderkamer.

Kleine kinderkamer inrichten – tips & tricks

1# Kleur in de kinderkamer

Kies niet voor teveel verschillende en heftige kleuren en vermijd drukke prints of behangetjes. Dit maakt een ruimte namelijk snel een stuk kleiner. Kies juist voor een rustige basiskleur – wit of bijvoorbeeld grijs – en combineer dit met een mooie frisse kleur. 

‘Lees ook: Welke kleur in de kinderkamer? Kleur inspiratie en verf ideeën.

2# Kies voor praktische meubels

Koop praktische en slimme meubels! Denk aan een kinderbed met lades om spullen op te bergen, zoals bijvoorbeeld dit mooie kinderbed van Bopita.

Perfect voor een kleine ruimte zijn hoge kasten of inbouwkasten met schuifdeuren waar je veel in kwijt kunt. Kijk hier voor verschillende mooie kasten voor in de kinderkamer. Shop niet een enorme commode! Je kunt ook een inklapbare wandcommode kopen die je aan de muur kunt ophangen, zoals deze van het merk Babywoods. En extra handig, je kunt het meubel later als kinderbureau gebruiken.

Kinderen vinden het geweldig om een bureau in hun kamertje te hebben, kies in dit geval ook voor een inklapbare variant. De NORBERG klaptafel van IKEA kun je aan de wand monteren en is perfect om te gebruiken als bureau in een kleine kinderkamer.

3# Ga de hoogte in

Om de ruimte in de kleine kinderkamer zo optimaal mogelijk te benutten moet je de hoogte in gaan. Deze ruimte is er en kun je perfect gebruiken. In hoge kasten die praktisch tot aan het plafond komen kun je veel spullen opbergen. De loze ruimte boven de deur van de kamer is ideaal om te gebruiken voor planken op te hangen of een klein kastje. Ook een idee is om een paar zwevende planken in een kamer op te hangen, het geeft een speels effect en het maakt een kamer ruimer. 

Credits: Avenue Lifestyle

‘Lees ook: 18 Stijlvolle en praktische kinderbedden om heerlijk in te slapen.’

Een hoogslaper is ook ideaal voor in een kleine kinderkamer, onder het bed hebben de kids nog ruimte om lekker te spelen.

6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

Of je kunt een kinderbureau onder het bed plaatsen, zoals deze van het merk La Redoute. Lees de blog ‘18 x Spelen en snurken in een hoogslaper!‘ voor nog meer toffe exemplaren. En kijk ook eens bij onze kleine kinderkamer expert IKEA voor praktische bedden.

4# Mooie kinderkamer accessoires maken het verschil

Voor speciale effecten kunnen accessoires heel goed een handje meehelpen. Een gave grote spiegel maakt de kinderkamer optisch groter, Leen Bakker heeft een uitgebreide spiegelcollectie. Shop een mooi vloerkleed die de kamer langer of breder laat lijken. Het Nederlandse merk Tapis Petit heeft superleuke kleedjes voor in de kinderkamer. Met verlichting kun je ook heel veel doen. Als je op meerdere plekken verlichting hebt lijkt de kamer weer groter, spotjes zijn daar heel handig voor. Als je namelijk kiest voor alleen een lamp in het midden van de kamer worden niet alle muren verlicht en lijkt het donkerder en dus ook weer kleiner. Kijk eens bij shops als Kids Deco, ILoveSpeelgoed, PsIkhouvanjou, La Redoute en de Xenos voor mooie kinderkamer accessoires.

5# Less is more

Er zijn teveel leuke kinderkamer accessoires om te shoppen, maar probeer je in te houden. Voor een kleine kinderkamer geldt ‘less is more’. Door veel spulletjes neer te zetten oogt een slaapkamer – dit geldt eigenlijk voor iedere kamer in huis – al snel rommelig en klein. Kies liever voor één of twee echte mooie eye-catchers, denk hierbij aan een prachtige lamp of een heel mooi kinderkamer meubel.

6# Denk ‘Out of the Box’

Als je maar weinig afmetingen tot je beschikking hebt probeer dan vooral ‘out-of-the-box’ te denken. Er is namelijk veel meer mogelijk dan jij denkt. Ik vind deze foto daar het goede voorbeeld van. Een inbouwkast is omgetoverd tot ienieminie babykamer. Dit is toch te gek? Zo zie je maar, wie heeft er nu veel ruimte nodig?!

Tover een kast om tot ieniemini babykamer

Credits: Domino

‘Lees ook: Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie.’
Binnenkijken in de gedeelde kinderkamer van Neve & Rhys
Tips voor een duurzame kinderkamer

Dit vind je misschien ook leuk