Tips voor het omgaan met je puber

5 december 2024
Tips voor het omgaan met je puber

De stap naar de middelbare school is niet alleen een spannende nieuwe fase voor je kind, maar ook voor jou. Ineens staat je puber te popelen om meer vrijheid en nieuwe verantwoordelijkheden. Maar hoe laat je ze groeien zonder dat ze alle kanten opvliegen? En hoe blijf je betrokken zonder de helikopterouder uit te hangen? We delen een aantal tips om je alvast een beetje op weg te helpen.

Zo geef je je puber ruimte om te groeien

1# Voorbereiden op meer zelfstandigheid

De stap naar de middelbare school kan best spannend zijn voor je kind. Zelf naar school fietsen, nieuwe vrienden maken en huiswerk plannen, dat is nogal wat! Je kunt de overgang makkelijker maken door al in groep 7 of 8 te beginnen met voorbereiden. Laat je kind bijvoorbeeld samen met een vriend(in) naar school fietsen of de route alvast oefenen. Dit geeft ze vertrouwen en maakt de sprong straks minder groot. Geef thuis ook wat extra verantwoordelijkheden, zoals zelf de sporttas inpakken of hun huiswerk plannen. Zo raken kinderen langzaam gewend aan de zelfstandigheid die bij de middelbare school hoort.

2# Van fiets naar e-bike of scooter

Met de stap naar de middelbare school komt een e-bike al snel in beeld en een scooter is vaak de volgende grote droom. Veel tieners kunnen niet wachten, een e-bike of scooter betekent vrijheid en zelf op pad gaan! Voor een e-bike tot 25 km/u is er nog geen minimumleeftijd, maar voor een scooter moet je 16 zijn, een rijbewijs hebben en een helm dragen. Als ouder sta je hier misschien niet meteen om te springen, maar het is goed om dit samen te bespreken. Vanaf welke leeftijd vind jij dit passend? Leg de nadruk op verantwoordelijkheid door te praten over verkeersveiligheid, onderhoud en kosten. Laat je puber bijvoorbeeld meebetalen aan de aanschaf of reparaties. Zo leren ze ook dat vrijheid altijd samengaat met verantwoordelijkheid.

3# Slim omgaan met telefoongebruik

Voor tieners is hun telefoon onmisbaar, van contact met vrienden tot social media en school. Maar te veel schermtijd, vooral ’s avonds, kan hun slaap verstoren. Het blauwe licht van het scherm remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat zorgt dat je slaperig wordt. Spreek daarom een vaste tijd af waarop de telefoon uitgaat en zorg dat de telefoon niet in de slaapkamer ligt. Een wekker is een prima alternatief!

Steeds meer scholen verbieden telefoons tijdens de pauze, iets wat je puber misschien lastig vindt, maar wat ook rust biedt en echt contact stimuleert. Praat ook over social media: wat is echt, wat niet en hoe gaan ze om met groepsdruk of negatieve reacties? Door in gesprek te blijven, help je je kind zo goed mogelijk met hun telefoon om te gaan.

>> Lees ook: Checklist! Dingen die je moet regelen als je kind het huis uit gaat

4# Een bijbaantje

Bijbaantjes zijn een geweldige manier om je tiener verantwoordelijkheid te leren. Van een krantenwijk tot vakkenvullen of oppassen, het laat ze zien dat geld verdienen moeite kost. Dit maakt ze bewuster in hoe ze hun geld uitgeven. Wil je kind sparen voor iets groots? Een bijbaantje kan extra motivatie geven. Je kunt ook afspreken dat je een deel bijlegt als ze een bepaald bedrag zelf hebben gespaard. Zo leren ze niet alleen doelen stellen, maar ook financieel plannen.

5# Kleedgeld

Kleedgeld is een fijne manier om je kind te leren budgetteren en keuzes te maken. Vanaf ongeveer 12 jaar kun je hiermee beginnen. Het bedrag? Gemiddeld ligt dit tussen de €50 en €70 per maand, afhankelijk van wat je kind zelf moet betalen, alleen kleding of ook schoenen en accessoires. Twijfel je over het bedrag? Vraag eens rond bij andere ouders om te checken wat zij geven. Met kleedgeld leert je kind plannen en sparen. Bespreek samen hoe ze hun geld handig kunnen verdelen, zoals een deel reserveren voor duurdere items. Zo leren ze dat geld niet alleen bedoeld is om meteen uit te geven.

6# ’s Avonds afspreken

Er komt een moment dat je kind ’s avonds met vrienden wil afspreken. Spannend voor jou, maar een belangrijke stap voor hen. Spreek duidelijke afspraken af, hoe laat zijn ze thuis, waar gaan ze heen en met wie? Zorg dat ze bereikbaar blijven, maar geef ze ook de ruimte. Vertrouwen is hierin heel belangrijk. Nodig hun vrienden eens uit, zodat je ziet met wie ze omgaan. Een gezellig praatje houdt je betrokken, zonder dat het voelt alsof je controleert.

7# Een nieuwe fase

De middelbare school is niet alleen een grote stap voor je kind, maar ook voor jou. Je puber krijgt meer vrijheid en jij moet steeds meer loslaten. Dat is soms spannend, maar het is ook een mooie kans om jullie band te versterken. Plan regelmatig iets leuks samen, een hapje eten, een bioscoopavond of gewoon chillen op de bank. Zo blijf je dichtbij en hoor je wat er echt in hun leven speelt. Het helpt om het contact sterk te houden en de drempel laag te houden als ze je nodig hebben.

De puberteit is een fase vol nieuwe stappen voor jou en je kind. Met goede afspraken en tijd voor elkaar leg je een sterke basis voor deze bijzondere periode.

Hout in de slaapkamer: creëer een stijlvolle, rustgevende sfeer
Droom je van een eigen onderneming? Zo zet je de eerste stappen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter