5 Tips om even uit de achtbaan te stappen

26 september 2016

Vaak heb ik het gevoel alsof ik door een tijger achterna wordt gezeten. Hij hijgt in mijn oor, maar ik ben nog steeds sneller. Weken vliegen voorbij en ik ren me helemaal gek, van hot naar her en weer terug. Tijd is sinds de komst van Reva vier jaar geleden regelmatig mijn grootste tegenstander geworden. Hij slokt mij soms op en vliegt me aan.

Zodra de wekker gaat en je het liefst nog drie keer wilt omdraaien voel je stiekem de tijdsdruk al. Geen tijd om te blijven liggen, maar hup meteen in die actiemodus. Douchen, kids aankleden, broodjes smeren, ontbijten, rugzakjes vullen en sjezen naar school of de crèche. De rest van de dag race je lekker door op werk of thuis. Na school scheur je naar een zwemles of een sportclub om vervolgens daarna snel te gaan koken zodat de kids ook weer fatsoenlijk op tijd in bed liggen.

Van je to-do lijst – wat inmiddels bijna een boekwerk is – krijg je het Spaans benauwd. De lijst wordt niet korter en meer dan 24 uur in een dag gaat het niet worden. Het zou dus betekenen dat je altijd als een dolle stier achter een rode lap aan het rennen bent. Ik werd gek van dat opgejaagde gevoel en wilde daar echt een beetje van af. En ik moet zeggen met deze 5 tips haal je jezelf eventjes uit de gesjeesde rollercoaster. Je moet bij jezelf de knop vinden, maar bij mij helpt het echt en voel ik me er relaxter door.

1. Maak een realistisch to-do lijstje
Ik betrap me er zelf op dat ik soms op een dag te veel wil wat niet altijd even realistisch is. Focus je op een paar actiepunten voor die dag die zeker haalbaar zijn. Alles wat je nog extra kunt doen is alleen maar meegenomen. En accepteer – dit is het lastigste gedeelte – dat je geen superwoman bent. Ook al zou je dat waarschijnlijk dolgraag willen zijn.

2. Adem in, adem uit
Een dag vliegt zo voorbij en voor je het weet stuiter je alweer met kleine oogjes je bed in. Spreek met jezelf af om drie keer per dag vijf minuten op je gat te gaan zitten en de boel de boel laten. Doe je ogen dicht en haal een paar keer heel diep adem. Waarschijnlijk heb je helemaal geen rust in je kont, maar dan moet je juist vijf minuten even niets doen. Ik krijg door dat momentje weer meer ruimte in mijn hoofd.

3. Keuzes maken
Je wilt niemand teleurstellen, maar ‘nee’ zeggen is soms wel echt nodig. Het is onmogelijk om iedereen om je heen tevreden te houden en overal aanwezig te zijn. Laat je niet gek maken! Kies voor de mensen en dingen waar je energie van krijgt en die je echt leuk vindt.

4. Stop!
Soms vergeet je om ‘nu’ te genieten en ben je met je hoofd al druk bezig met volgende week. Hersenen ratelen continu door. Alleen ga je soms voorbij aan dit moment wat juist heel mooi en bijzonder kan zijn. Een simpel puzzeltje maken met je kind, die ene belangrijke opdracht succesvol afronden, in de regen met je kids buiten in de plassen stampen. Soms moeten andere dingen dan maar wachten.

5. Tijd voor jezelf
Door die achtbaan waar je in zit vergeet je misschien steeds die afspraak voor jezelf met de kapper te maken of dat relax avondje sauna te boeken met een vriendin. Neem tijd voor jezelf! Wedden dat je daarna de hele wereld weer aankan?!

Isa heeft SMA, een ongeneeslijke spierziekte
28 x We gaan nog niet slapen smoesjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter