Toververf maken | Een super leuk experiment voor kids!

17 mei 2020
Toververf maken - Een super leuk experiment voor kids!

De meeste kinderen zijn dol op verven. En dit is zelfs nóg leuker! Eerst maak je samen de toververf. Daarna schilder je er een mooi kunstwerk mee. En als het af is, dan is het tijd voor een beetje magie! Door een simpel trucje kun je de verf namelijk laten bruisen, waardoor het net lijkt alsof je kunstwerk tot leven komt. Vuurspugende draken, vulkanen of kraters op de maan. Met de toververf kun je van alles maken. En ik laat je zien hoe!

Wat heb je nodig?

 • Stevig papier
 • Verf
 • Baking soda
 • Azijn
 • Kwast
‘Lees ook: Verven met scheerschuim – Een knutsel hit bij kinderen!

De toververf maken

 1. Bedenk iets dat je wil schilderen met toververf, schets de basis eventueel met potlood op papier en verf je tekening in.
 2. Mix dan de baking soda met de verf om de toververf te maken. De verhouding is ongeveer 1 eetlepel baking soda per 1/2 eetlepel verf. Je moet een lekkere dikke klonterige pap krijgen. De hoeveelheid die je maakt, is afhankelijk van het oppervlakte dat je wil schilderen.
 3. Breng de toververf in een lekkere dikke laag aan op je papier.
 4. En dan is het tijd voor magie! Spuit de azijn met een spuitbus op je tekening of sprenkel het erop met bijvoorbeeld een lepel en kijk wat er gebeurt… Je tekening komt tot leven! Als de baking soda contact maakt met de azijn dan ontstaat er een gas. Er ontstaan allemaal bellen en je hoort het bruisen. Als je je hand dicht genoeg bij de tekening houdt, dan voel je de bellen zelfs tegen je hand aan. En het ziet er super tof uit.
‘Lees ook: Krijt raket maken – Een geweldig experiment voor kinderen.’

Nog meer leuke knutselideeën & experimenten

Ik vond dit een super leuk experiment om te doen. Mijn kinderen en ik zijn sowieso dol op proefjes en daarom vind je op ons blog nog veel meer leuke ideeën. Heb je bijvoorbeeld al eens zelf een lavalamp gemaakt? Een uit zichzelf opstijgende raket in elkaar gezet? Of een vulkaan laten uitbarsten? Allemaal geweldig om te doen! En voor meer toffe knutselideeën en activiteiten met verf moet je zeker ons blog ‘Knutselen met verf‘ checken met meer dan 25 leuke tips.

Ga jij dit experiment met de toververf zelf ook doen, dan vind ik het super leuk om te zien en horen hoe dat gegaan is. Deel dat dus vooral door hieronder een reactie achter te laten of door een foto op Facebook of Instagram te zetten waarin je Lady Lemonade tagt. En tot slot: mocht je nog geen abonnee zijn van ons YouTube kanaal, doe dat dan even. Want daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online en als abonnee mis je dan niks meer van ons!

Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen
Onzichtbare inkt - 5 Manieren om het te maken én weer tevoorschijn te toveren!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Zebje 11 november 2020 at 1:53 am

  werkt het volgens jou ook met plakkaatverf? Bij ons gebeurde er weinig. Of waren we misschien te karig met azijn?

 • Laat een reactie achter