Wanneer de temperatuur in de herfst daalt, is het tijd om de tuin winterklaar te maken. Nog even het gazon een boost geven, snoeien, de kwetsbare planten beschermen en de herfstbladeren opruimen. En dat alles zonder het té netjes te maken, want al die verdorde bladeren en plantenresten zijn ook belangrijk voor allerlei nuttige dieren in de tuin. Wij helpen je graag op weg met onze handige wintertuin checklist!
De tuin winterklaar maken in 10 stappen
#1 Maak het gazon winterklaar
Wil je voorkomen dat het gras in de tuin stuk gaat, dan moet je het winterklaar maken. Hark de herfstbladeren regelmatig van het gazon. Onder een laag bladeren krijgt het gras namelijk te weinig licht en zuurstof, gaat het rotten en wordt het geel. En maai het gras zolang het groeit, maar niet te kort – minimaal 4 cm – want dan is het beter bestand tegen de vorst. Zolang de temperatuur boven de 7 graden is, blijft gras groeien. Tot slot kun je het gras vlak voor de winter ook bestrooien met speciale kalk voor gazons. Dit verhoogt de PH waarde in de grond en vermindert de groei van mossen en algen.
#2 Herfstbladeren
Alle kaal wordende bomen en struiken zorgen voor een flink pak herfstbladeren in de tuin. Zoals we hierboven al schreven, moet je die regelmatig van het gazon harken. En ook van het terras. Maar veeg de afgevallen bladeren niet gelijk naar de groenbak maar liever naar de borders, want ze vormen namelijk een fantastische natuurlijke beschermlaag tegen de vorst. De herfstbladeren isoleren, voorkomen dat de bodem dichtslaat en zijn een fijne beschutting voor insecten, regenwormen, pissebedden en egels. En uiteindelijk zullen ze verteren en een nieuwe portie voedingstoffen in de bodem brengen.
#3 Tuinmeubels in de winter
Heb je een groot tuinhuis, garage of andere ruime overdekte plek zet dan je tuinmeubels het liefste binnen voor een langere levensduur. Blijft het meubilair in de winter buiten, check het dan regelmatig even. Staat er water in het frame of de zitting van je moderne tuinbank? Laat het er dan uitlopen zodat het niet kan bevriezen en schade maakt. En ga in de winter niet op kunststof tuinmeubels zitten, want door de lage temperatuur verhardt het kunststof waardoor het sneller knapt. Er zijn ook tuinhoezen te koop waarmee je het tuinmeubilair kunt beschermen. Maar deze kun je beter niet gebruiken, omdat het de meubels kan verstikken en voor schimmelvorming zorgt. Tip: Bij Kees Smit Tuinmeubelen kun je online tuinsets kopen die winterproof zijn.
#4 Snoeien wat gesnoeid moet worden
Zolang het niet vriest, is het najaar een goede periode om te snoeien als je de begroeiing in de tuin niet te groot wilt laten worden. De takken van een boom of struik zijn duidelijker te zien als er geen blad aan zit. En een najaarssnoei stimuleert bovendien nieuwe scheuten in het voorjaar. Knip de haag nog een keer mooi strak. Maar snoei niet te ver terug, want kale plekken zullen niet meer dichtgroeien in de winter. En knip ook afgestorven bloemen af en verwijder éénjarige planten.
#5 Bescherm vorstgevoelige planten
Planten hebben bescherming nodig, zeker als het een koude winter wordt. En dus moet je ook de planten in de tuin winterklaar maken. Heb je exotische soorten of vorstgevoelige planten dan moet je die inpakken. Bijvoorbeeld met jute zakken, oude dekens, noppenfolie, stro of een speciale beschermhoes. Dat geldt ook voor planten die in een pot of plantenbak groeien, zet die eventueel binnen of op een beschutte plek. En dek de vaste planten in de borders af met een laag herfstbladeren.
‘Lees ook: Zo maak je simpel zelf vetbollen voor de vogels in je tuin.’
#6 Planten en verplanten
De herfst is de perfecte tijd voor het planten of verplanten van gewassen. De grond is nog lekker drassig en los. En dus krijgen planten nog de tijd om te wortelen, voordat de vorst intreedt. Planten die te groot geworden zijn, kun je scheuren – in tweeën delen – en gedeeltelijk herplaatsen zodat er in het voorjaar twee mooie planten ontstaan.
#7 Plant voorjaarsbollen
Het najaar is ook een goede tijd om bloembollen in de grond te stoppen, zodat de tuin al gelijk kleur heeft in het vroege voorjaar. Zo kun je van krokusjes of sneeuwklokjes al genieten vanaf januari. Bloembollen, zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen, mogen allemaal in het najaar gepland worden. En ook hierbij werkt de nog losse grond in je voordeel.
#8 Leeg potten, bakken en gieters
Heb je lege bloembakken of potten in de tuin staan? Gooi eventueel regenwater eruit en zet ze op hun kop terug. Water zet uit als het opvriest en daarbij kunnen de potten kapot gaan. En dat geldt ook voor gieters waar nog water in zit.
#9 Kraan afsluiten en tuinslang legen
Sluit ook de buitenkraan af en laat het water uit de leiding lopen zodat die niet kunnen bevriezen. Laat ook het water uit de tuinslang lopen en berg die bij voorkeur binnen op, want dan gaat de slang langer mee.
#10 Vergeet de dieren niet!
En vergeet bij het winterklaar maken van de tuin tot slot de dieren niet. In de winter kunnen vogels moeilijk voedsel vinden, terwijl ze juist wel wat extra energie kunnen gebruiken om hun lichaam op temperatuur te houden. Dus zet een voedertafel neer, hang voedselslingers op en strooi ook wat op de grond voor vogels die liever niet op een voedertafel komen of aan een vetbol kunnen hangen. En zorg voor beschutting door nestkastjes op te hangen of je oude nestkastjes goed schoon te maken. Zo creëer je de beste wintertuin voor vogels.
De complete wintertuin checklist afgevinkt? Dan heb jij de tuin helemaal winterklaar gemaakt!
Geen reacties