Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe

3 juni 2021
Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

Drenthe is dé oerprovincie van Nederland. IJstijden, Neanderthalers en mammoeten hebben er hun sporen achtergelaten. En dat maakt het tot een avontuurlijke plek voor een weekendje weg of een dagje uit met de kinderen. Wij hebben er met ons gezin een geweldige mini-vakantie beleefd. De natuur is er prachtig en ongerept en in sommige plaatsen lijkt het zelfs alsof de tijd heeft stil gestaan. Ook qua uitjes en activiteiten is er in Drenthe voor iedereen wat leuks te beleven. Van het ontdekken van hele bijzondere dieren in mini dierentuin Zoo Bizar tot spelen bij de boer, een bezoek aan monumentendorp Orvelte, hunebedden zoeken, klimmen en klauteren in prachtige speelbossen, een safari met een elektrische fluisterstille terreinwagen langs schitterende natuurplekjes waar je normaal niet komt & veel meer. Dit zijn de leukste kinderuitjes in Drenthe!

18 Uitjes & activiteiten in Drenthe

Op fluistersafari op de Hondsrug

Heb je kinderen die niet heel erg warm lopen voor een wandeling of die nog niet heel veel kilometers kunnen maken? Ga dan op safari in natuurgebied de Hondsrug. Samen met je gezin rijd je zelf in een 100% elektrische terreinwagen door het prachtige Drentse natuurlandschap. Een gids leidt de route door de bossen, over kleine weggetjes, bospaden en zandpaden langs de mooiste bezienswaardigheden. En dankzij de fluisterstille elektromotor zie je misschien nog wel een hertje of een konijn! Er zijn verschillende expedities te boeken, zoals een hunebedden-tocht, vroege-vogels expeditie met extra veel kans op het spotten van wild of bijvoorbeeld een wildpluk excursie waarbij je leert welke bloemen en planten uit de bossen eetbaar zijn. Kijk voor alle tour thema’s en meer informatie op de website van Eko-Tours.

Attractiepark Drouwenerzand

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

Voor een betaalbaar dagje uit in Drenthe met de kinderen moet je absoluut naar Drouwenerzand. Dit is het meest voordelige attractiepark van Europa. Verwacht dan ook geen Efteling, maar de bonte mix van een grote hoeveelheid kermisattracties en speeltoestellen maakt dat kinderen zich hier met gemak een hele dag vermaken. Van hunebed achtbaan tot zweefmolen, botsauto’s, spookhuis tot piratenboot en meer. En ook zijn er trampolines, kun je er ponyrijden en met water spelen op het waterpark bij mooi weer. En alle attracties zijn gratis. Zelfs eten en drinken zit bij de entreeprijs inbegrepen. Je kunt er onbeperkt vers fruit, belegde broodjes, soep, frites, snacks, koffie, thee, limonade en softijs halen. En dat allemaal voor €15,50 per persoon. Kijk hier om een dagje weg naar het attractiepark te plannen.

Monumentendorp Orvelte

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

Orvelte is het oerdorp van Drenthe en ook een heel leuk uitje met het gezin. Het hele dorp, met haar prachtige monumentale boerderijen, is op zich al een bezienswaardigheid. Er wonen en werken gewoon mensen, alleen hangt hier echt nog de sfeer van vroeger. En het leuke is dat je er gewoon gratis doorheen kunt lopen over de oude kinderkopjes; de oud Hollandse winkeltjes in of neem een kijkje bij één van de andere bezienswaardigheden. Alleen voor een museum of demonstratie wordt soms een kleine bijdrage gevraagd. Er is een kaasmakerij, klompenmakerij, smederij, heerlijke bakkerij, een piepklein oud-Hollands snoepwinkeltje (must visit!) en een houtzagerij. Je kunt een kijkje nemen in de schaapskooi wanneer de herder aan het einde van de middag terugkomt met zijn 250 heideschapen. En kinderen kunnen er met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen spelen. Ook is er voor de kids een speciaal wandelpad aangelegd. Deze tocht over houten vlonders en bruggetjes heet Het Houten Pad van Theodoor en is, met allerlei activiteiten op de route, ook heel leuk om te lopen. Hier lees je hoe je een uitje naar het oerdorp van Drenthe het beste kunt plannen.

Zoo bizar

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

En als je dan toch in Orvelte bent, hebben we nóg een leuke tip. In Drenthe’s oerdorp vind je namelijk nog meer leuke activiteiten; Zoo Bizar. Een mini-dierentuin met bijzondere dieren waarin je moet oppassen waar je loopt. Gordeldieren, stinkdieren, konijnen en een varken lopen hier namelijk los en dat geeft een leuke sfeer. Het is kleinschalig en je kunt dichtbij de dieren komen. De medewerkers geven regelmatig een educatieve show met een aantal van hun dieren, die de kinderen ook mogen aanraken of vasthouden. Een hoogtepunt tijdens ons bezoek aan Orvelte, vonden onze kinderen. Entree is €5,95 p.p. Kijk op Zoobizar.nl voor meer info.

Kabouterland in Exloo

In Drenthe zijn veel leuke kinderuitjes voor de allerkleinsten. Met peuters en kleuters is het superleuk om naar Kabouterland in Exloo te gaan. Het park bestaat uit een binnen- en buitenspeeltuin en er wonen ook echte dieren. Lekker spelen, kabouters kijken en dieren aaien; er is voldoende afwisseling om er met gemak een dagdeel door te brengen. Vooral in de onderaardse gangen van het reusachtige konijnenhol komt de wereld van de kabouters helemaal tot leven. Achter iedere bocht ontdek je weer een nieuw sprookjesachtig tafereel. Ook is er een kasteel met geheimzinnige gangen en trappetjes. Al met al een memorabele beleving voor kleine kinderen. Hier vind je meer info en kun je je uitje aan het Drentse park plannen.

Uitjes in de Nationale parken van Drenthe

Drenthe is drie Nationale Parken rijk waarnaar je super leuke uitjes kunt maken; Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Je belandt er in één groot divers natuurgebied om te verkennen; te voet, al spelend of op de fiets. Bos, heide, beekdalletjes en zandverstuivingen, het is hier allemaal. En onderweg kun je zomaar tegen een herder aanlopen met zijn schapen, een hunebed tegenkomen of oude karrensporen ontdekken van eeuwen geleden. Bezoek een schaapskooi, ga lekker mountainbiken of speel in een speelbos, beleefpark of loop een belevingspad. Deze natuurpracht en activiteiten mag je als je een dagje uit bent in Drenthe niet overslaan!

Zwemparadijzen in Drenthe

Als je een weekendje weg naar Drenthe gaat, vergeet dan vooral je zwemkleding niet in te pakken. Want in Drenthe vind je ook veel leuke water activiteiten. Waar je ook in de provincie verblijft, er is altijd wel een zwembad in de buurt. Twee mooie, grote zwemparadijzen zijn het welbekende zwembad van Hof van Saksen met spectaculaire glijbanen, een wildwaterbaan en de grootste glijbaantrechter ter wereld en zwemparadijs de Bonte Wever met een tropisch zwemparadijs en buitenbad. En als het mooi weer is, kun je ook naar een één van de heerlijke buitenbaden zoals zwembad Zwanemeer, De Boskamp, Zweeloo, Bosbad Appelscha of zwembad De Leewal die allemaal midden in de natuur liggen. Een heerlijke plek om te zwemmen.

Hunebedden in Borger

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten zijn van Nederland? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe werden meegevoerd. Ze hebben geen naam, maar een nummer. In Drenthe vind je D1 tot en met D54. De meesten van deze hunebedden vind je langs de Hunebedhighway; De N34, die van Zuidlaren naar Coevorden gaat, de Route 66 van Nederland. Het zijn er teveel om allemaal te bekijken, want langs de route is nog veel meer leuks te ontdekken. Maar maak hier en daar een pitstop en neem in ieder geval een kijkje in het Hunebedden centrum in Borger. Daar staat het grootste hunebed dat maar liefst 23 meter lang is. En behalve alles over hunebedden, zie je in het centrum ook hoe de mensen vroeger in de tijd van de jagers en verzamelaars leefden. Eén van de uitjes die je moet maken als je naar Drenthe gaat. Klik hier om een dagje naar de hunebedden te plannen.

Kamp Westerbork

Middenin Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis; Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanaf deze plek werden de Joden gedeporteerd. Dat zie je ook terug, er staat namelijk een omhoog gekruld treinspoor. Via dit spoor werden alle Joden, Roma en Sinti doorgevoerd naar andere vernietigingskampen in het buitenland. In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, een tekening van spelende kinderen en allerlei andere objecten geven een beeld en een gevoel van deze historische plek. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen de juniorroute lopen met een boekje dat gratis verkrijgbaar is bij de receptie van het museum. En ook de basisexpositie is kidsproof. Klik hier om je bezoek aan Kamp Westerbork te plannen.

Boomkroonpad in Drouwen & speelbos Lorken

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.

Bij Buitencentrum Boomkroonpad kun je met de kinderen door allerlei leuke activiteiten ook genieten van de prachtige natuur van Drenthe. Er lopen verschillende mooie fiets- en wandelroutes door het gebied. En wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, dan maak je een wandeling over het boomkroonpad. Een pad dat boven alle bomen uittorent en je een prachtig vogelvlucht uitzicht geeft over het bos. En ook vind je bij het Buitencentrum het speelbos Lorken, waar de kinderen in speeltoestellen en bomen kunnen klauteren, hutten kunnen bouwen en met takken kunnen slepen. Meer info vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Alpacaboerderij Zonneveld

Voor kleine dierenliefhebbers is Alpacaboerderij Zonneveld in Drenthe ook een heel leuk kinderuitje. Er woont een prachtige kudde van ruim dertig alpaca’s waarvan een aantal dieren het heerlijk vindt om met jou op pad te gaan. Het terrein en de prachtige omgeving van Zonneveld Alpaca’s leent zich prima voor een heerlijke alpacawandeling. En wil je alles te weten komen over alpaca’s en de dieren van heel dichtbij meemaken? En wil je graag de mooiste foto’s en selfies maken met alpaca’s? Doe dan de ‘Feed & Greet’. Een ruim uur gezellig samenzijn met de alpaca’s van Zonneveld tijdens een rondleiding. En krijg je er daarna nog geen genoeg van, dan kun je zelfs overnachten in de stal! Kijk hier voor meer info en het plannen van dit leuke uitje.

Overnachten in Drenthe
In Drenthe vind je één van de leukste campings van ons land; Camping Buitenland. Niets is er standaard. De kampeerplekken zijn ruim en liggen verspreid over verschillende velden. Daarnaast kun je komen logeren in één van de unieke accommodaties. Zelfbouwers, kunstenaars en architecten hebben hier hun eigen ideale vakantiehuis neergezet en die zijn te huur. Er is een toffe buitenbar die het middelpunt is van de camping. Daar zijn kampvuren, muziek, worden pizza’s gebakken in de pizza-oven en bbq’s georganiseerd. De kinderen kunnen ondertussen hun energie kwijt op de speeltoestellen. En op een warme dag kun je verkoeling zoeken in het zwembad of het bosmeertje dat op loopafstand is van de camping. Een aanrader!

Leuke zwemmeertjes en zwemplassen in Drenthe

In plaats van een zwemparadijs, kun je bij mooi weer ook een natuurlijke waterbron opzoeken om te gaan zwemmen. Drenthe’s natuurgebieden zijn namelijk ook een heleboel mooie zwemmeertjes en plassen rijk. Lekker spetteren en spatteren midden in de natuur. Zoals bij de Hoornseplas; een populaire ondiepe plas om te zonnen en te zwemmen met twee zandstranden, ligweides en verschillende voorzieningen zoals kiosken, toiletgebouwen, douches en speeltoestellen. Zin om een duik te nemen? Kijk dan hier voor alle zwemplassen uitjes in Drenthe.

Wildlands Adventure Zoo in Emmen

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe

Ga je naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen, dan heb je het gevoel dat je in één dag een wereldreis maakt. Het unieke dierenpark is opgedeeld in verschillende werelddelen waar de dieren te vinden zijn in hun eigen thema wereld. Het aanbod aan verschillende dieren is rijk, ze hebben veel bewegingsvrijheid en de dierentuin ziet er super verzorgd uit. Ook zijn er in de dierentuin in Drenthe leuke interactieve activiteiten te doen, zoals een boottocht over een rivier, treinsafari of een indrukwekkende 4D reis naar de poolgebieden. Ga jij ook een dagje uit naar Wildlands adventure Zoo in Drenthe? Plan dan hier je bezoek. 

Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe

Bij De Drentse Koe kunnen kinderen heerlijk buiten spelen met nog een echt boerengevoel. Rondrijden op een trekkertje, dieren aaien, springen en klimmen in de grote speeltuin of een potje boerenbiljarten spelen. Ook kun je met de familiefiets samen met de kinderen een tocht maken door de omgeving van Ruinerworld. En van midden juli tot midden oktober is het interactieve maïsdoolhof geopend. Naast de grote buitenspeeltuin kunnen de kids zich ook uren vermaken in de speelschuur, met onder andere een fantastische speelmanege met klim- en glijtoren, kabelbaan, springkussen, bouwzolder en glow-in-the-dark benedenverdieping met Panna voetbal en oud-Hollandse spelen. Een fantastisch kinderuitje en de leukste speelboerderij in Drenthe. Kijk hier voor meer info.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Of je nu volwassen of kind bent, voor alle leeftijden is het Gevangenismuseum in Veenhuizen leuk. Je leert hier alles over de geschiedenis van de gevangenis en de manier waarop boeven gestraft werden. En het fijne is; alle activiteiten in het museum zijn apart te boeken, zo kun je echt doen wat je leuk vindt zonder de volle mep te betalen. Vooral de rit met de bajesbus is een aanrader. Maar ook de extra rondleiding onder de rode pannen – de gevangenis die tot 2008 operationeel was – met een oud bewaakster is indrukwekkend. Als je in een echte cel of isoleercel bent en de deur valt achter je dicht, voelt dat toch wel even spannend. Wil jij meer weten over de gevangenis van vroeger, bezoek dan zeker dit museum.

Vlinderparadijs Papiliorama

Wie van vlinders houdt, kan een leuk uitje maken naar Drenthe’s vlinderparadijs Papiliorama. Met de ruim 900 vierkante meter vlinderkas is het één van de grootste tropische vlindertuinen van Europa. Iedere dag vliegen honderden vlinders uit verschillende werelddelen op zoek naar nectar in de speciaal hiervoor aangeplante bloemen. Rupsen knagen er lekker op los om hun buikjes zo snel mogelijk vol te krijgen. En krijg je zelf lekkere trek, dan kun je in lunchroom La Chenille genieten van koffie, een gebakje of meer dan 20 soorten tosti’s. Dit uitje kun je goed combineren met Het Hunebedden centrum in Drenthe. Check Vlinderparadijs.nl voor meer info.

Plopsa Indoor in Coevorden

Plopsa Indoor is een klein, deels overdekt attractiepark in het thema van Studio 100. De verschillende attracties hebben het thema gekregen van Studio 100 personages zoals Samson & Gert, Kabouter Plop, K3, Mega Mindy, Bumba, Bobo en Wickie de Viking. Het is niet mega groot, maar jonge kinderen kunnen zich hier goed een dagdeel vermaken. De Wicky achtbaan, de brandweer-draaimolen en het verkeersplein met elektrische auto’s zijn erg leuk opgezet. En de carrousel en de zweefmolen zijn prachtig. Daarnaast is de Plop’s speelboom ook een leuke plek voor kids om hun energie in kwijt te kunnen. Kijk voor een dagje weg naar Plopsa Indoor hier.

Open waterpark DX Adventurepark

En de hekkensluiter van dit rijtje kinderuitjes in Drenthe is een echte buiten activiteit waarvoor het mooi weer moet zijn; Open waterpark DX Adventurepark. Met zijn 1470 vierkante speelplezier op het water, is dit het grootste open waterpark van Nederland. Na wat uitleg van een instructeur mag je je lekker uitleven op de obstakels en je laten lanceren van de blob. Uitgespetterd, maar nog niet moe? Dan kun je verder op de trampolines met big airbag. Hier vind je alle info voor een dagje weg naar het waterpark.

En, ben je enthousiast geworden over deze uitjes in Drenthe? Ga dan ook eens die kant op en ontdek zelf hoe leuk een weekendje of vakantie in Drenthe is! En mis je leuke kinderuitjes of activiteiten in Drenthe die niet in dit lijstje staan? Deel dan vooral jouw tip hieronder in een reactie, want ik ben vastbesloten om nog eens terug te gaan!

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe.
Dieren speurtocht | Download de gratis speurtocht & opdrachten en go!
1000 Leuke uitjes in Nederland met kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter