Vaantje maken door te weven met papier

15 april 2021
Koningsdag vaantje maken door te weven met papier.

Weven kun je niet alleen met wol, maar ook van papier kun je prachtige vlechtwerkjes maken. En het is nog makkelijker voor kinderen ook. Omdat het bijna Koningsdag is, laat ik je zien hoe je er een oranje vaantje mee kunt maken. Super leuk om je huis mee in Koningsdag sfeer te brengen of voor tijdens het EK of WK Voetbal. Maar in andere kleuren is zo’n vaantje natuurlijk ook geweldig om te knutselen voor een verjaardag of gewoon om de kamer mee op te vrolijken.

Wat heb je nodig om een vaantje te maken?

 • A4tje gekleurd papier & vlechtstroken. Die kun je zelf knippen van gekleurd papier of shoppen bij de HEMA
 • Saté prikker of ander houtje
 • 2 Pompons, te koop bij de HEMA
 • Stukje touw
 • Evt gekleurde wol om de kwastjes mee te maken
 • Schaar
 • Lijm
 • Liniaal
 • Potlood
 • Stanleymes
 • Snijplankje
‘Lees ook: 25+ Oud Hollandse spelletjes die ook nu nog geweldig zijn.’

Het vaantje knutselen

 1. Knip het A4tje doormidden. De ene helft wordt de basis van je vaantje. Leg de andere helft opzij, die heb je straks nog nodig.
 2. Leg het halve A4tje voor je met de korte zijdes onder en boven. Teken met potlood en liniaal een horizontale lijn op twee centimeter afstand vanaf de bovenkant en een horizontale lijn op twee centimeter vanaf de onderkant. Tussen deze twee lijnen ga je nu verticale lijnen tekenen. Laat daarbij steeds 1,5 centimeter afstand tussen de lijnen zitten. Vind je deze uitleg ingewikkeld, check dan zeker even de video hierboven. Daarin kun je dit duidelijk zien.
 3. Leg het papier op een snijplank en snijd de verticale lijnen open.
 4. De basis is nu klaar, nu kun je gaan weven met de stroken van papier. Steek de stroken er vanaf de zijkant in, eerst over de strook van de basis en daarna er onderlangs. Om en om, net zolang totdat je aan de overkant bent. En de volgende strook steek je er precies in omgekeerde volgorde in. Dus ben je net bovenlangs begonnen, dan begin je nu onderlangs. Ook dit kun je goed zien in de video.
 5. Als het vlechtwerkje van onder tot boven gevuld is met vlechtstroken dan plak je de uiteindes van de stroken vast, zodat ze goed blijven zitten. En eventuele stukjes die uitsteken, knip je af.
 6. Vouw de onderkant van je vlechtwerk dan in een punt, zodat er een vaantje ontstaat. De flappen die je omvouwt, lijm je vast aan de achterkant.
 7. Knip daarna drie stroken van 1,5 centimeter breed van het andere halve A4tje en plak die aan de bovenkant van het vaantje in een lus.
 8. Maak er eventueel nog een paar klosjes bij van wol. Dat doe je door de wol om drie (volwassen) of vier (kinder) vingers heen te wikkelen. Het klosje knoop je bij elkaar met een touwtje en dan knip je de onderkant door.
 9. Rijg de klosjes en je vaantje aan een grote saté prikker en plak aan beide kanten een pompon zodat ze er niet meer af kunnen glijden.
 10. Tot slot knoop je nog een stukje touw aan het stokje waarmee je het vaantje op kunt hangen.
‘Lees ook: Weven met kinderen | Maak zelf een vrolijke wandhanger van wol.’
Vaantje maken door te weven met papier.
Voor het maken van dit vaantje knipte ik de vlechtstroken schuin af, waardoor er een speelser patroon ontstaat. Ook leuk om eens uit te proberen!

Ik hoop dat je dit Koningsdag vaantje leuk vindt. Mocht je het vaantje ook gaan maken, laat je me dan weten of hij is gelukt? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker; deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. 

Nog meer inspiratie voor Koningsdag

Behalve deze leuke knutsel, vind je op ons blog nog veel meer toffe tips & ideeën voor Koningsdag. Wie dol is op knutselen, moet sowieso zeker ook even ons blog met andere knutselideeën voor Koningsdag checken. Voor lekkere Koningsdag hapjes moet je hier even kijken. En de leukste Koningsdag spelletjes en activiteiten vind je hier. En willen jouw kids geld verdienen met Koningsdag? Laat ze dan even ons blog met originele ideeën voor op de Vrijmarkt zien.

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Kroon vouwen | Dit origami kroontje is super leuk voor Koningsdag
Schimmenspel | Toffe tips & ideeën voor het maken van een schaduwspel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter