5 Tips voor een relaxte zomervakantie

16 juli 2019
Ultieme ontspanning op vakantie met kids - 5 Tips om je op weg te helpen!

Let’s face it! Vakantie vieren met kinderen krijgt toch een hele andere betekenis dan wat je gewend was in het tijdperk voor je lieve schatjes? Soms is de ontspanning ver te zoeken. Natuurlijk heb ik ook heel hard gezegd dat ik gewoon dezelfde dingen zou blijven doen als daarvoor. Alleen waren er twee meisjes die deze mama flink wakker hebben geschud. Nu ik weet dat de ultieme vakantie ‘relax-modus’ niet helemaal vanzelf gaat, moet ik het anders gaan aanpakken. Deze 5 tips zorgen ervoor dat je best ontspannen van de zomervakantie kunt genieten alleen moet je eerst wel eventjes een knop bij jezelf omzetten. Een uitdaging, maar zeker haalbaar!

1. Vakantielijstje – ‘keep it simple’

De voorbereidingen voor een ontspannen zomervakantie met kids begint met het maken van een vakantielijstje. Ga er rustig voor zitten en schrijf alles op waar van je denkt ‘dit MOET mee op vakantie’. Wees kritisch naar jezelf en bedenk ook dat je negen van de tien keer teveel meeneemt of spullen in je koffer gooit die never nooit gebruikt worden op vakantie. Kids lopen praktisch de hele dag in hun zwemkleding, dus die collectie jurkjes en stoere shorts kun je sowieso halveren Wil je de koffer zo efficiënt mogelijk inpakken, dan is dit trucje perfect om te gebruiken. Ben je bang dat je echt iets belangrijks vergeet, print deze vakantie checklist voor het hele gezin van te voren. En als je voor het eerst met een baby gaat reizen, dan kun je dit lijstje misschien ook nog goed gebruiken.

‘Lees ook: Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen.

2. Lesje ontspanning – Go with the flow

We houden van plannen tot in den treuren, totdat we spontaan verrast worden met een tegenslag, een dikke vette file, een vertraagd vliegtuig, een koffer die kwijt is, een kind die de hele reis wagenziek is, een dubbel geboekt vakantiehuisje you name it.

Ga jezelf in ieder geval niet helemaal opvreten van frustratie. Ten eerste word je er zelf echt strontchagerijnig van, daarnaast slaat je humeur voor je het weet over op de kinderen. En dat wil je echt niet! Adem in en adem uit en bedenk dat alles uiteindelijk écht goed gaat komen. TIP: installeer deze meditatie app op je smartphone mocht je toch een beetje extra ontspanning kunnen gebruiken. 😉 Afbeelding quote – Poniz voor Shutterstock.

3. Survival travel kit

De meeste kinderen kijken al weken uit naar de grote zomervakantie. Vertel kinderen wat jullie precies gaan doen en neem ze mee in de voorbereidingen. Maak er een feestje van! Laat kindjes hun eigen handbagage rugzak vullen met spulletjes waar ze graag mee spelen. Als de reis lang duurt zorg dan voor genoeg vermaak. Met deze auto spelletjes voor op de achterbank blijft de sfeer in ieder geval een tijdje gezellig en ontspannen. En als het tijd is om de iPad uit de tas te halen, dan kunnen de kleine vakantiegangers zich nog goed vermaken met deze kinderapps, die geen internet nodig hebben.

‘Lees ook: Tips: Vakantie herinneringen bewaren!

Ook ideaal voor onderweg zijn luisterboeken, op Spotify vind je er genoeg. Kinderen kunnen heerlijk rustig naar verhaaltjes luisteren en hopelijk vallen ze dan ook nog even lekker in slaap. Heb jij weer een fijn momentje ontspanning! Zorg voor genoeg eten en drinken onderweg, vermijdt alleen wel de suikerbommetjes. Voor je het weet stuitert er een kind de auto of het vliegtuig door. Neem sowieso een reserve setje kleding mee. Geheid gaat er onderweg een pakje drinken om of spuugt je baby de laaste fles er nog even fijntjes uit. Kies voor zachte en soepele reiskleding en voor laagjes, zo kan er altijd iets aan of uit.

4. Stel je verwachtingen bij

Vakantie met kids betekent ogen in je rug hebben, vooral als ze nog klein zijn. De tijd van uren op je zonnebedje liggen, een boekencollectie verslinden en een hele riedel pittoreske dorpjes bezoeken is wel een beetje voorbij. Je moet alles gewoon blijven proberen, maar wees niet beledigd als het door je mede reizigers niet gewaardeerd wordt. Stonden wij vorig jaar in Italië met een ronkende auto in de startblokken om een gezellig oud stadje te gaan bezoeken, werden wij door twee gillende sirenes achterin tot halt geroepen. Eén blik was genoeg, wij zijn als de sodemieter uit de auto gestapt en heel snel richting zwembad vertrokken. Halleluja dat is pas ontspanning, twee meisjes die gillend van plezier van een glijbaan sjezen.

5. Geniet!!!!!!!

Ook al zijn de ‘echte’ ontspannen momentjes schaars probeer ze wel te pakken. Blijf niet als een kip zonder kop racen en sjezen. Op vakantie is er nog steeds genoeg te doen voor mama, maar het is ook jouw vakantie dus laat alles een beetje los. Aangezien het vaak bij ons niet helemaal vanzelf gaat, moet je soms actief de ontspanning opzoeken. Spreek met je partner af wanneer jij dat ene uurtje zonder kids op een zonnebedje bij het zwembad kan liggen en wissel met elkaar af. Doe af en toe een powernap of maak een wandelingetje in de omgeving in je eentje. Tijd voor elkaar is natuurlijk ook niet vanzelfsprekend, maak het gezellig saampjes als het hele spul op bed ligt. Vermijd soms ook de behoefte om vroeg te gaan slapen en geniet juist eventjes van elkaar. Geen school, geen werk, geen sportclubjes, geen lunchtrommels die gevuld moeten worden, gewoon simpel genieten samen met je gezin. Moet toch lukken?!

‘Lees ook: Knutselen zomer – 13 toffe knutselideeën voor in de grote vakantie.

Uitgelichte afbeelding: vrouw in hangmat – Peera_stockfoto voor Shutterstock.

Welke bikini past bij mij?
De grote kinderijsjes test & lekkere ijs recepten om zelf te maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter