Barbecuen is niet alleen voor carnivoren. Als je een vegetariër bent of gewoon wat minder vlees wilt eten, kun je ook héérlijke vegetarische gerechten op de barbecue maken. Dus maak je bbq, Kamado, buiten grill of smoker maar vast klaar voor het barbecue seizoen. Wij hebben de aller lekkerste vega bbq recepten voor je op een rij gezet!
De lekkerste vega bbq recepten
Vegetarische barbecue burgers met je favoriete toppings
Zonder hamburgers is een barbecue niet compleet. Dus zet dit vega bbq recept sowieso maar vast op je lijstje! Om ze te maken leg je je favo vegetarische hamburger op de barbecue. Wij zijn bijvoorbeeld dol op die van De Vegetarische Slager. Grill de hamburger aan beide kanten. En daarna bouw je er de perfecte burger mee met je favoriete toppings. Sla, tomaat, augurk en ui in combinatie met saus is altijd lekker. Maar varieer ook eens met andere toppings als guacamole met rode peper, pesto en parmezaanse kaas of Manchego kaas en olijven. En een goed broodje is natuurlijk ook een must!
Gegrilde aubergines met miso marinade
Eén van mijn favoriete vega bbq recepten zijn deze gegrilde aubergines met miso marinade. De marinade zorgt voor een smaakexplosie op je tong! Je maakt dit vegetarische barbecue recept door 3 eetlepels soja te mengen met 2 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel miso pasta, 1 eetlepel mirin en 3 eetlepels honing. Snijd dan 2 aubergines doormidden en snijd ook het vruchtvlees in. Schep de miso marinade over de aubergines heen en laat ze 30 minuten staan in de koelkast. Grill ze daarna in 10 tot 15 minuten gaar op de barbecue tot ze lekker zacht zijn. Keer de aubergines regelmatig om en bestrijk ze halverwege nog een keer met wat marinade. Serveer de gegrilde aubergines met wat fijn gesneden bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Gepofte aardappel van de bbq
Een super lekker én makkelijk vega bbq recept is gepofte aardappel. Om de bereidingstijd op de barbecue te verkorten, kook je de (kruimige) aardappels eerst 10 minuten in water met een snufje zout. Daarna dep je de aardappels droog, giet je er een beetje olijfolie op, bestrooi je ze met wat peper en zout en pak je ze in met aluminiumfolie. Pof je de aardappels op een open barbecue? Wikkel ze dan in met 3 lagen folie, leg ze tussen de kolen en draai ze regelmatig om. Heb je een Kamado, barbecue smoker of andere dichte barbecue? Dan zijn 1 of 2 lagen folie voldoende. Leg de aardappels op het rooster met de deksel dicht en draai ze regelmatig om. De aardappels zijn in zo’n 10 tot 15 minuten gaar. Prik er met een vork in om even te voelen of de binnenkant zacht is.
Tip: lekkere topping voor gepofte aardappels!
Gepofte aardappels van de barbecue smaken nóg lekkerder met een frisse topping. Zoals de klassieker van zure room en bieslook. Om deze saus te maken, meng je 125 gram zure room met wat verse fijn gesneden bieslook en peper & zout. Eventueel kun je er ook nog een geperste halve teen knoflook aan toevoegen.
Maiskolven met Feta van de bbq
Een maiskolf van de bbq is al een feestmaal op zich en helemaal met Feta als topping. Het recept; kook de maiskolven 5 minuten. Snijd ze daarna in 3 of 4 gelijke stukken en prik ze op een spies. Smeer de kolven in met wat olie en bak ze in 10 minuten rondom bruin op de barbecue. Daarna smeer je ze in met wat aïoli en bestrooi je de mais met verkruimelde Feta. Héérlijk!
‘Lees ook: 7 x Simpele en heerlijke barbecue hapjes voor kids.’
Vega groente spiesen van de bbq met yoghurt dip
Groente spiesen van de bbq zijn lekker, gezond én super makkelijk om te bereiden. Rijg een aantal lekkere groentes zoals paprika, courgette, champignons, cherry tomaten, groene asperge en ui op een spies. Breng de spiesjes op smaak door ze in te smeren met wat olijfolie met kruiden, peter en zout. En daarna grill je ze in zo’n 5 à 8 minuten gaar en bruin op de barbecue. Keer de groente spiesen regelmatig om tijdens het grillen. En serveer ze bijvoorbeeld met een frisse knoflook yoghurt saus die je maakt door 6 eetlepels Griekse yoghurt te mengen met een geperste halve teen knoflook, fijngesneden verse peterselie, een scheutje citroensap en wat zout en gemalen peper.
Gegrilde Chinese kool
Nog zo’n gezond en heerlijk vega recept voor op de bbq is deze gegrilde Chinese kool. Je snijdt de kool in parten, bestrijkt ze met olie en grilt ze dan rondom op de barbecue tot ze donkere strepen krijgen. Ondertussen kun je de dressing maken; meng 3 eetlepels mosterd met 3 eetlepels witte wijnazijn en 3 eetlepels olijfolie. Voeg ook een fijn gesneden sjalotje toe en wat zout en vers gemalen peper. Wanneer de kool van de barbecue komt, giet je de dressing er overheen en dan kun je hem lekker opeten!
Vegetarische quesadillas van de bbq
Quesadilla’s zijn om je vingers bij af te likken zo lekker. En helemaal als je dit vega recept op de bbq maakt, want daardoor krijgen ze een extra lekker rokerig smaakje. Om de Mexicaanse tosti’s te maken doe je een handje zwarte bonen, een handje mais en 5 cherry tomaten in kleine stukjes gesneden in een kom. Voeg daar een eetlepel Mexicaanse kruiden bij of maak de kruiden zelf met 1/2 eetlepel paprikapoeder, 1/2 theelepel chilipoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1/2 theelepel uienpoeder en 1/2 theelepel komijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en verspreid ze dan op een tortilla wrap. Bestrooi hem met een hand geraspte kaas en klap er dan een andere tortilla wrap bovenop. Grill de quesadilla 5 à 10 minuten om en om op de bbq tot hij mooi krokant is en de kaas gesmolten is. Snijd hem in punten en serveer ze met een frisse yoghurtsaus, guacamole of tomaten salsa.
Lekker vega toetjes recept van de bbq; perzik met ijs
De ideale afsluiter van een gezellige barbecue is gegrild fruit met ijs. En wedden dat niemand deze zacht zoete perziken kan weerstaan! Je snijdt de perziken doormidden, verwijdert de pit en bestrijkt de helften met een beetje olie. Dan grill je ze in zo’n 1 à 2 minuten zacht op de snijkanten totdat ze lekker warm zijn. Serveer de perzik met een bol vanille-ijs, schenk er een beetje honing over en bestrooi ze met wat fijn gesneden pecan- of pistachenoten.
We hopen dat je deze vega bbq recepten net zo lekker vindt als wij! Laat je het ons weten als je ze uitgeprobeerd hebt? En als je zelf nog een heerlijk vegetarisch recept hebt voor op de barbecue, dan vinden we het super leuk als je die met ons wil delen. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten.
We wensen jullie een heerlijke barbecue seizoen!
Geen reacties