Krijg jij als vegan de juiste vitamines binnen? 

26 april 2024
Krijg jij als vegan de juiste vitamines binnen? 

Als je besloten hebt om vegan te gaan eten – dat wil zeggen dat je geen enkel dierlijk product meer tot je neemt -, kan het gebeuren dat je je na een tijdje wat minder fit voelt. Om die reden is het belangrijk om een gevarieerd menu samen te stellen. Wie veganistisch eet, moet kijken hoe je de stoffen die je niet meer binnenkrijgt via dierlijke producten, alsnog tot je kunt nemen. Het is dus de kunst om de juiste vervangers te vinden, maar soms moet je ook aanvullende middelen nemen. In dit artikel gaan we nader in op hoe je kunt zorgen dat je als veganist meer dan genoeg energie krijgt om soepeltjes door je dag te komen. Je zult zien dat het niet moeilijk is om alles binnen te krijgen wat je lichaam nodig heeft. 

Houd dit in gedachten bij het volgen van een veganistisch dieet!

Zorg voor vervanging van de voedselstoffen die je nodig hebt

Een gezond dieet is een gevarieerd dieet. Als je besluit om vegan te gaan eten, hoeft dat niet te betekenen dat je minder gevarieerd gaat eten. Integendeel zelfs. Het is nu des te belangrijker dat je zorgt voor variatie in je menu omdat je op die manier alsnog binnenkrijgt wat je nodig hebt om je lichaam in goede conditie te houden. Een belangrijk punt is hoe je je eiwitten binnenkrijgt. Als je geen melk of eieren of andere zuivelproducten meer tot je neemt, kan hieraan een gebrek ontstaan. Gelukkig kun je ook eiwitten halen uit noten, tofu of quinoa. Ben je nog niet bekend met deze producten? Zoek dan eens naar goede recepten zodat je kunt zien hoe je met deze producten een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten.

Vergeet je vitamines niet! 

Een andere goede manier om te zorgen dat je alles tot je neemt wat je lichaam nodig heeft, is door extra vitamines te nemen. Je kunt eenvoudig online vitamines kopen zodat je zeker weet dat je de juiste koopt en die ook snel geleverd kunnen worden. Veganisten, maar ook vegetariërs, doen er verstandig aan om vitamine B12 te gaan slikken. Bij veel veganisten en vegetariërs ontstaat namelijk een tekort aan deze stof omdat deze voornamelijk in dierlijke producten zit. Door regelmatig een vitaminepil te slikken en door daarnaast gevarieerd te eten, weet je zeker dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk voor je zijn. Vitaminen hebben een tijdje nodig om goed in te werken, dus verwacht niet dat je van de een op andere dag meteen verschil merkt. Geef je lichaam de tijd om je reserves op te bouwen of aan te vullen. 

>> Lees ook: Wat is het belang van gezonde voeding?

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig voor een gezond dieet? 

Als je vitamine b12  gaat kopen, hoeveel heb je er dan nodig? De aangeraden dagelijkse hoeveelheid is 2,5 microgram. Mocht je een groot tekort hebben, dan is het niet aan te raden om een hogere dosis te nemen, omdat je lichaam dat toch niet zal opnemen. Vandaar dat het beter is om structureel vitamine B12 te slikken dan om een korte tijd grote hoeveelheden tot je te nemen. Mocht je niet zeker zijn of je klachten voortkomen uit het feit dat je veganistisch bent gaan eten, ga dan een keer langs bij je huisarts. Deze kan onderzoeken of je klachten misschien voortkomen uit andere oorzaken en je vervolgens vertellen wat je het beste kunt doen. Een veganistisch voedingspatroon is een gezonde keus zolang je zorgt dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. 

Waar moet je op letten als je kind ook vegan eet?

Als je kind ook een veganistisch dieet volgt, is het heel belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige inname van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B12, vitamine D en omega-3 vetzuren, die vaak uit dierlijke bronnen worden gehaald. Zorg voor voldoende calorieën en varieer plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen en tofu. Het is belangrijk om ijzerrijke voedingsmiddelen te combineren met vitamine C voor betere absorptie en te kiezen voor verrijkte producten of supplementen voor calcium en vitamine D. Om te checken of je kind alles binnenkrijgt wat het nodig heeft kun je dit altijd laten controleren bij een huisarts. Het is ook goed om je kind actief te betrekken bij vegan eten, zodat hij of zij ook leert wat het precies inhoudt. Dit helpt je kind daardoor ook gezond en sterk op te groeien.

Lekkere soepen | 8 Heerlijke én kidsproof soeprecepten vol groente

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Eva 21 mei 2024 at 8:43 am

    Sinds ik vegan ben geworden ben ik ook steeds meer gaan kijken naar of ik dingen moet bijslikken om voedingstekorten te voorkomen. Ik slikte altijd al vitamine D en magnesium bij, maar ik ben ook choline, carnitine en b complex bij gaan slikken toen ik volledig vegan werd. B12 is misschien inderdaad ook wel een goede om nog los bij te slikken en niet alleen in vorm van een b complex. Ik

  • Laat een reactie achter