Vegan worden | Tips & tricks voor de beginnende veganist

12 april 2023
Veganistisch eten | Tips & tricks voor de beginnende veganist!

Je bent eruit; je wil vegan worden! Deze levensstijl is de laatste jaren steeds meer in opkomst en dat is in je voordeel. Want terwijl het pak ‘m beet twintig jaar geleden nog lastig was om aan een vleesvervanger te komen, liggen de schappen van de supermarkten nu vol met plantaardige alternatieven. Het internet staat bovendien vol met lekkere vegan recepten. Cosmetica is er cruelty free. En ook in de meeste restaurants vind je een veganistisch gerecht op het menu. Maar desondanks kun je het als beginnend veganist toch lastig hebben en strugglen met vragen. Want bouw je het veganisme langzaam op of stap je cold turkey over op vegan eten? Hoe reageert je lichaam op alleen maar plant-based voeding? Hoe kun je aan producten zien of ze dierlijke ingrediënten bevatten? En hoe krijg je als veganist voldoende voedingsstoffen binnen? Om je goed op weg te helpen, zetten wij alle tips & tricks voor beginnende veganisten op een rij.

Wat is een veganist?

Veganisten doen hun best om hun impact op dieren, het milieu en de planeet zoveel mogelijk te minimaliseren. Een veganist kiest er daarom voor om geen dierlijke producten te consumeren of gebruiken. Dit gaat dus verder dan alleen veganistisch eten. Want niet alleen vlees, vis, melkproducten, eieren, bijenwas of gelatine bijvoorbeeld worden vermeden. Maar ook kleding, cosmetica en andere producten die op dieren zijn getest of dierlijke ingrediënten bevatten. Veganisme is dus niet zozeer alleen een dieet, maar echt een lifestyle.

Waarom vegan worden?

Mensen worden vegan om verschillende redenen.

  • Dierenwelzijn – Je wil geen bijdrage meer leveren aan de dierenindustrie, waar dieren vaak worden gefokt en geslacht onder nare omstandigheden.
  • Gezondheid – Je denkt dat een plantaardig dieet je gezondheidsvoordelen oplevert. Zo hebben veganisten over het algemeen een lager risico op obesitas, hartziekte, diabetes en sommige vormen van kanker.
  • Milieu – Je wil je footprint op het milieu verminderen. Een voedingspatroon zonder dierlijke producten zorgt voor een lagere broeikasgasuitstoot dan het gemiddelde voedingspatroon met vlees en zuivel.
  • Ethiek – Je kiest voor veganisme om ethische overwegingen, omdat je geen deel meer wil uitmaken van een systeem dat dieren uitbuit en mishandelt voor voedsel, kleding en andere producten.
  • Spiritueel – En je kunt er tot slot ook voor kiezen om vegan te worden, omdat dit onderdeel is van je geloof of spirituele of filosofische overtuiging. Veel religies en en spirituele tradities schrijven geweldloosheid en respect voor alle levende wezens voor.

Tips voor beginnende veganisten

#1 Laat je helpen door een vegan maaltijdbox

Met een vegan maaltijdbox hoef je nog even niet over je eten na te denken. En dat is wel zo lekker als je jezelf een nieuwe levensstijl aanmeet en er veel tegelijk op je af komt! Maaltijdbox aanbieder Green Chef heeft bijvoorbeeld boxen met 3, 4 of 5 lekkere en gezonde vegan maaltijden die je iedere week kunt kiezen uit 16 verschillende recepten. Het fijne van zo’n vegan maaltijdbox is dat je bekend raakt met verschillende plantaardige alternatieven. En bovendien ontdek je hoe je zonder dierlijke producten toch een smaakvolle en voedende maaltijd op tafel kunt zetten.

Vegan worden | Tips & tricks voor de beginnende veganist!

#2 Bouw dierlijke producten langzaam af

Van de ene op de andere dag vegan worden, is ingrijpend. Eet je nu nog dierlijke producten? Dan kun je dit het beste eerst rustig afbouwen. Bijvoorbeeld door twee keer in de week vegan te eten en daar dan iedere week een dag aan toe te voegen. Het is ook een idee om te starten als vegetariër en dan pas verder te gaan naar een vegan dieet. Je lichaam kan gaan detoxen als je stopt met dierlijk eten, omdat het aan de verandering van spijs moet wennen. Dus houd vooral je eigen tempo aan. Het hoeft niet meteen perfect.

#3 Zo ontdek je welke producten vegan zijn en welke niet

Alles wat niet van dierlijke afkomst is, is vegan proof. Maar zelfs een hardcore veganist heeft nog wel eens moeite om van sommige producten in te schatten of ze vegan zijn of niet. Want behalve van de producten waar je het wel van kan raden dat ze niet vegan zijn – zoals vlees, vis, melkproducten, eieren of honing – kunnen bijvoorbeeld ook e-nummers van dierlijke afkomst zijn. En ook worden er verschillende woorden gebruikt voor dierlijke ingrediënten. Dat betekent dus dat je goed de kleine lettertjes op de verpakkingen moet lezen. En als die geen duidelijkheid geven, kun je ook websites als Veganwiki.nl raadplegen. Of je zet de app Soosee op je telefoon. Daarmee kun je de barcode van een product scannen om te zien of het veganistisch is.

#4 Wees creatief met ingrediënten & plan

Veganistisch eten hoeft niet saai te zijn! Geef jezelf een vegan kookboek cadeau en ga op internet op zoek naar lekkere vegan recepten. Vanwege de populariteit van vegan eten, is het aanbod enorm. Je zult ontdekken dat het heerlijk inspirerend is om nieuwe maaltijden uit te proberen en te experimenteren met alle verschillende soorten groenten, fruit, granen, noten en zaden en kruiden en specerijen. En ook hoef je niet bang te zijn om bepaalde producten te missen, want voor de meeste dingen zijn lekkere alternatieven te vinden. Van vleesvervangers tot vegan ijs of kaas; je kunt het gewoon kopen. Omdat de veganistische levensstijl in het begin nog niet helemaal in je systeem zit, kost alles wat meer tijd. Het kan daarom helpen om je maaltijden te plannen en alvast te preppen, zodat je op drukke dagen toch een gezonde vegan maaltijd op tafel zet.

#5 Zorg dat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt

Omdat je als veganist een heleboel ingrediënten uit je dagelijkse voeding schrapt, moet je er extra op letten dat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Dat kun je doen door gezond en vooral gevarieerd te eten. Een gezond vegan voedingspatroon bestaat uit groenten, fruit, peulvruchten, zaden, noten, haver, soja, volkoren granen, gezonde vetten en vleesvervanger. Met deze producten op je menu hoef je je bijna geen zorgen te maken om een tekort aan vitamines of eiwitten. Wel is het een feit dat je bij een plantaardig dieet bepaalde voedingsstoffen – zoals vitamine B12 en Omega 3 – (bijna) niet binnen krijgt. Dus daarvoor zou je voedingssupplementen kunnen nemen. Om precies te weten waar jouw lijf bij gebaat is, kun je daarvoor een bloedtest bij een orthomoleculair arts doen die precies meet welke voedingsstoffen je tekort komt.

Vegan worden | Tips & tricks voor de beginnende veganist!

#6 Compleet vegan worden

Terwijl je je voedingspatroon aanpast, kun je ondertussen ook stap voor stap verder kijken naar andere producten die je in het dagelijkse leven gebruikt. Shampoo, make-up en andere verzorgingsproducten bevatten bijvoorbeeld vaak dierlijke producten. En ook kleding, schoenen, schoenen, sieraden en meubels. Denk dan aan leer, wol, bont of veren en producten met dierlijke vetten, glansmiddelen en kleurstoffen. Net zoals met eten kun je ook bij dit soort producten niet altijd gelijk zien of ze vegan zijn of niet. Maar gelukkig staat er tegenwoordig op een heleboel dingen een V-label; een productkeurmerk dat aangeeft of iets gegarandeerd geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat.

#7 Vrienden worden met andere vegan’s

Als je besluit om veganist te worden, is het fijn als anderen je hierin steunen. Dus vertel de mensen die dichtbij je staan waarom je voor deze lifestyle kiest en vraag ze om hun support en of ze er rekening mee willen houden. Wie weet inspireer je nog iemand en kun je het samen doen. Ook kan het fijn zijn om in contact te komen met andere vegan’s, om vragen te stellen, tips te krijgen of om een verhaal te delen. Daarvoor zijn op internet verschillende websites te vinden, maar ook op social media kun je terecht. Bijvoorbeeld op de Facebook pagina ‘Vegan Nederland’.

#8 Wees niet te streng voor jezelf!

En de laatste tip; wees vooral niet te streng voor jezelf. Vegan worden is een leerproces dat nu eenmaal gepaard gaat met fouten maken. Maar daar leer je nu eenmaal van. Niemand heeft het veganisme in één week onder de knie. Dus geef jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe levensstijl. Er komt een dag dan weet je niet beter. En tot die tijd; enjoy the ride!

We hopen dat onze tips & tricks je op weg helpen naar een vegan lifestyle. En we zijn ook benieuwd waarom jij hebt besloten om vegan te worden! Dus wil je daar iets over kwijt of heb je zelf nog een goede tip voor de beginnende veganist, dan horen we het graag. Je kunt je reactie hieronder achterlaten!

Koffie bewaren: met deze tips blijft je koffie langer lekker
Zelf chips maken van lekkere groentes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter