Veiligheid in de kinderkamer! Waar moet je op letten?

2 oktober 2019
Veiligheid in de kinderkamer! Waar moet je op letten?

Hoe leuk is het om een baby- of kinderkamer in te richten?! Voor je allerliefste oogappeltje wil je er een fijn en gezellig plekje van maken, waar je kindje heerlijk kan slapen en spelen. Toch moet je tijdens het inrichten ook heel goed nadenken over een paar praktische zaken. Zo is de veiligheid van een kinderkamer super belangrijk. Wij geven je een paar tips hoe je het kamertje van je kind zo veilig mogelijk kunt inrichten.

Tips voor veiligheid in en rond de kinderkamer!

1# Ventilatie

Het is heel belangrijk dat een kinderkamer goed geventileerd wordt. Helaas is het voor het oog niet altijd zichtbaar, maar er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen van nieuwe meubels, van bouwmaterialen, van een geverfde of behangen muur of van een net aangelegde vloer waar lijm is gebruikt. De lucht moet sowieso regelmatig goed ververst worden, zet dus altijd een stukje raam open. Helemaal perfect is het als er ventilatieroosters boven het raam zitten die je de hele dag open kunt zetten. Ook misschien een leuke tip, sommige planten hebben een zuiverende werking en leveren een bijdrage aan een schonere lucht. Eerder hebben we een blog geschreven over planten in de kinderkamer.

‘Lees ook: Tips voor een duurzame kinderkamer.

2# Radiator

Het is niet de mooiste accessoire in de kinderkamer, maar een radiator is toch onmisbaar. Let bij een radiator op dat deze kindveilig is, dus kijk goed naar scherpe hoeken en randen. Je hebt tegenwoordig ook hele mooie en goedkope designradiatoren die tegen de muur in de hoogte geplaatst kunnen worden. Zo kun je een radiator mooi wegwerken in een hoekje van de kinderkamer en kan je kleine avonturier er niet meer zo makkelijk bijkomen.

3# Brandveiligheid

Je wil er het liefst niet aan denken, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er brand komt in huis. Zorg dat er op iedere verdieping van het huis een rookmelder aanwezig is. Alles voor de veiligheid van het hele gezin!

4# Temperatuur slaapkamer

Vooral kleine baby’s reageren snel op temperatuur wisselingen. De juiste temperatuur van een babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden, waarvan 18 graden Celsius het ideaalst is.

5# Stopcontacten

Wat je natuurlijk niet wil is dat je kind eens even lekker met een paar kleine vingers in het stopcontact gaat zitten rommelen. Zorg voor een kindveilige wandcontactdoos of koop een stopcontact beveiliger. Deze plaatjes kun je er zelf op zetten en shop je onder andere bij de HEMA.

6# Kinderkamer meubels

Van nieuwe kinderkamer meubels mag je verwachten dat deze aan alle veiligheidseisen voldoen, toch is het verstandig om ze altijd goed te controleren. Koop je tweedehands meubels let dan heel goed op of deze in goede staat zijn. Kijk de meubels na op spijkers, losse schroeven en of de verf er nog goed op zit. Omdat kleine kinderen alles in hun mond stoppen is het belangrijk dat onder andere het kinderbed met een kindvriendelijke verf geverfd is. Maak tweedehands meubels ook nauwkeurig schoon in verband met eventuele huisstofmijt of schimmels.

7# Waar zet je het kinderbed neer?

Vooral als je nog een baby hebt dan is het belangrijk om na te denken waar het babybed komt te staan. Een bedje moet je niet neerzetten bij een kachel of onder een raam. Check de plek van het bed ook heel goed op eventuele koordjes en touwtjes, een baby kan hier verstrikt in raken. Een hemeltje boven een ledikant staat natuurlijk super schattig, maar als je kleintje groter wordt en grijpgrage handjes krijgt dan kun je deze beter verwijderen.

‘Lees ook: Duurzaam speelgoed – bij deze merken moet je zijn.

8# Spelen in de kinderkamer

Is de veiligheid in de kinderkamer voldoende om kinderen er alleen te laten spelen? Er komt een moment dat je kindje zich zelf gaat vermaken in zijn of haar eigen slaapkamer. Controleer de ruimte goed op scherpe punten en op eventuele spullen die makkelijk omgegooid kunnen worden. En als je kindje iets ouder is, check dan heel goed de ramen en eventueel een balkondeur die opengemaakt kan worden. Houdt in je achterhoofd dat kinderen creatiever zijn dan je denkt en voor je het weet zelf iets bedacht hebben waardoor ze wel een raam of deur kunnen openmaken.

De veiligheid van de kinderkamer staat voorop, dus laat je ook goed informeren bij bijvoorbeeld meubel-, verf-, vloerwinkels of bouwmarkten als je het niet zeker weet.

Uitgelichte afbeelding: meisjes slaapkamer – mtlapcevic voor Shutterstock

Papieren dierenkoppen voor aan de kinderkamer muur
Welke raamdecoratie voor de kinderkamer is geschikt?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter