Verhaaltjes voor het slapen gaan – De leukste voorleesboeken voor peuters & kleuters

24 januari 2018
Verhaaltjes voor het slapen gaan - dit zijn de leukste voorleesboek voor peuters en kleuters

Vanaf het moment dat mijn kinderen een paar maanden oud waren, is voorlezen een vast onderdeel geworden van ons bedritueel. Een kwartiertje lekker dicht tegen elkaar aan met het hele gezin in een kinderbed. Die verhaaltjes voor het slapen gaan zijn vaak het fijnste moment van de dag. Op en top quality time en een momentje van rust in ons behoorlijk drukke leventje. We hebben inmiddels al heel wat voorleesboeken verslonden. Maar gelukkig komen er steeds weer nieuwe verhaaltjes voor het slapen gaan. Dit zijn onze huidige favorieten. 

De leukste verhaaltjes voor het slapen gaan

Ssst! De tijger slaapt

Verhaaltjes voor het slapen gaan - Ssst de tijger slaapt

Ssst! De tijger slaapt, en zijn vriendjes willen hem niet wakker maken. Hoe moeten ze er nu langs? Hangend aan een grote glanzende feestballon zweeft Kikker stilletjes over de tijger heen. Maar bij Vos gaat het een stuk moeilijker. Blaas je mee? Als jij de dieren een handje helpt gaat het vast lukken. Een spannend, speels verhaal over slapen, vriendjes, verrassingen en jarig zijn met een verrassend plot. Terecht gekozen tot prentenboek van het jaar 2018. Leeftijd: 3+ Prijs: €13,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: Prachtige boekjes vol met mooie sprookjes.’

Nachtlichtjes

Verhaaltjes voor het slapen gaan - nachtlichtjes

Een heerlijk boek om uit te lezen en bij te ontspannen. Zeker voor kinderen met inslaap problemen. De twintig bijzondere verhaaltjes voor het slapen gaan, laten kinderen op een speelse en meditatieve manier kennismaken met zichzelf en hun grenzeloze fantasie. Hij of zij beleeft meeslepende en prikkelende avonturen. En alle verhalen leren je kind om in zichzelf en zijn eigen mogelijkheden te geloven. Het kan zijn dat je in het begin even moet wennen aan de andere manier van voorlezen. Maar als je het eenmaal door hebt, is dit een prachtig boek. Leeftijd: 4+ Prijs: €18,50 bij Bol.com.

Alberts Boom

Verhaaltjes voor het slapen gaan - Alberts boom

De beer Albert heeft een lievelingsboom, waarin hij graag op een tak ligt. Maar dan gebeurt er iets wat hij nog niet eerder heeft meegemaakt. Zijn boom huilt. Met de hulp van andere dieren uit het bos probeert hij de boom te troosten. Maar niets helpt. Tot Albert zijn boom een berenknuffel geeft en heel zachtjes vraagt wat er aan de hand is… Een prachtig geïllustreerd boek met een vertederend verhaal dat uitnodigt om de mooiste gesprekken met je kind te hebben. Kunnen bomen praten, hebben bomen gevoel? Voel jij je ook wel eens verdrietig? Heb je ook ergens een favoriete plek? Mét een mooie boodschap: je hoeft niet altijd bang te zijn voor het onbekende! Leeftijd: 4+ Prijs: €13,99 bij Bol.com.

Welterusten allemaal!

Verhaaltjes voor het slapen gaan - welterusten allemaal

Welterusten allemaal is het nieuwe boek van Chris Haughton (o.a. van Mama kwijt, het prentenboek van het jaar 2012). Het gaat over kleine beer die nog lang niet moe is en met iedereen wil spelen. Maar de herten, de haasjes en de muizen zijn allemaal wel moe. Ze zuchten en gapen, en kleine beer wenst ze allemaal welterusten. Vallen de oogjes van kleine beer ook dicht? Een heerlijk boek om voor te lezen tijdens het bedritueel. Prachtige illustraties, een lief verhaal en de herhaling van teksten, daar zijn kinderen dol op. Leeftijd: 3+ Prijs: €12,95 bij PSikhouvanjou.

‘Lees ook: Een boekenlegger knutselen.’

Naar bed met Nijntje

Verhaaltjes voor het slapen gaan - naar bed met Nijntje

Het is bijna bedtijd voor nijntje. En ook zij heeft een ritueel voor ze naar bed gaat. Wat doet ze voor het slapengaan? Eten, pyjama aan, tandenpoetsen en een boekje lezen. En dan: lekker slapen. Droom maar fijn, nijntje! Op elke spread zit een makkelijk te openen flap, waardoor jonge lezertjes zelf de flapjes kunnen openmaken. Een vrolijk boek om je kind voor te bereiden op bedtijd. Leeftijd: 0+ Prijs: €6,95 bij Bol.com.

Ik ben bij de dinosaurussen geweest

Verhaaltjes voor het slapen gaan - ik ben bij de dinosaurussen geweest

De favoriete verhaaltjes voor het slapen gaan, moeten wat betreft Charlie op zijn minst een dino bevatten. En dit is dan wel een favoriet. Het gaat over een jongetje die dol is op dinosaurussen. En iedere dag verdwaalt hij in zijn lievelings-dino-boek en beleeft zo de meest spannende avonturen met de T-Rex, de Stegosaurus en vele anderen… Tot zijn moeder hem voor het eten roept en hij weer met beide benen op de grond belandt. Als het jongetje zegt dat hij het jammer vindt dat de rest van het gezin niet bij de dino’s kon zijn, beginnen ze allemaal te lachen. Dino’s bestaan helemaal niet meer. Maar dan hebben ze zijn boek nog niet gezien! Leeftijd: 3+ Prijs: €14,99 bij Bol.com.

Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Verhaaltjes voor het slapen gaan - nog even achter mijn oortjes kriebelen

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn! Het perfecte boekje voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je ‘tappen’ en ‘swipen’, maar dan in een papieren boek! Leeftijd: 1+ Prijs: €8,99 bij Bol.com.

Voorlezen – 10 Handige voorleestips

 1. Kies een boek dat bij de belevingswereld van je kind past. Houdt hij of zij van dino’s of sprookjes? Is er een broertje of zusje op komst? Gaat je peuter voor het eerst naar school? Of oefent hij of zij op het potje? Dan is het leuk om bij dat thema een boek te zoeken.
 2. Lees een nieuw boekje eerst zelf even door. Dan kun je alvast bedenken hoe je het verhaal gaat voorlezen.
 3. Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Dat wekt de nieuwsgierigheid naar waar het verhaal over zou gaan op.
 4. Herhaling is goed voor je kind. Lees daarom vaker hetzelfde verhaal voor. Elke keer pikt je kind weer nieuwe dingen op.
 5. Zorg voor een vast voorleesmoment, bijvoorbeeld voor het slapen. Zo kan je kind zich erop verheugen en zich volledig concentreren.
 6. Gebruik je stem. Varieer in hoog en laag, snel en langzaam, zodat het verhaal interessant wordt. Als je hele lichaam mee beweegt is dat helemaal fantastisch!
 7. Voorspel samen het verhaal. Door – voor het omslaan van een nieuwe bladzijde – te vragen wat er nu zal gaan gebeuren, betrek je kinderen helemaal in het verhaal.
 8. Lees ook de woorden voor die je kind nog niet kent. Meestal worden ze in de context van het verhaal wel duidelijk. En anders kun je er een plaatje bij aanwijzen. Dat is goed voor de taalontwikkeling.
 9. Laat je kind ook ‘meelezen’. Als kinderen de ruimte krijgen om op het verhaal te reageren, blijft het levendig en snappen ze veel beter waar het over gaat.
 10. Lees niet te lang voor. Stop met voorlezen als de aandacht verslapt.

 

Het olifantje dat in slaap wil vallen

Verhaaltjes voor het slapen gaan - het olifantje dat in slaap wil vallen

Must read voor ouders van moeilijke slapers! Het olifantje dat in slaap wil vallen is de langverwachte opvolger van Het konijn dat in slaap wil vallen. Het innovatieve Zweedse prentenboek dat maar liefst 1,5 miljoen keer over de toonbank ging en gebruik maakt van psychologische technieken om je kind in slaap te laten vallen. In dit boek neemt Olifantje Olivia je mee naar haar bed aan de andere kant van het toverbos. Volgens mama Olifant is dat bos ‘erg goed in het slaperig maken van kinderen’. In het toverbos wonen dieren als Maffie Mol en Kobus Konijn die vertellen hoe ze in slaap vallen. Er is een sluimertrap die je tree voor tree moet afdalen waardoor je steeds slaperiger wordt en ook een kabbelende beek met het vredige geluid van een waterval. Het voorleesverhaal met tekeningen in zachte kleuren werkt als een soort geleide fantasie en is bedoeld om kinderen te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Leeftijd: 3+ Prijs: €10,- bij Bol.com.

Een schatkist vol verhaaltjes voor het slapen gaan

Verhaaltjes voor het slapen gaan - een schatkist vol verhaaltjes voor het slapen gaan

Dit boek bevat maar liefst 21 verhaaltjes voor het slapen gaan. Over prinsen en prinsessen, raketten en marsmannetjes, superhelden en nog veel meer. Een echte schatkist dus om samen met je kind te ontdekken. Leeftijd: 2+ Prijs: €9,95 bij Bol.com.

Antonia

Verhaaltjes voor het slapen gaan - Antonia

Antonia vindt dat ze fantastisch mooi kan zingen en dat doet ze dan ook van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Maar ze drijft de dieren om haar heen tot wanhoop. Op een dag heeft Antonia daar genoeg van en gaat ze ervandoor. Pas dan merken de dieren wat ze missen. Als Antonia in vermomming terugkeert, hoort ze dat alle dieren toch vol lof zijn over haar zingen en besluit ze te blijven. Om de volgende ochtend haar aanwezigheid weer luidkeels te laten blijken… Een zeer mooi, kleurrijk prentenboek en een mooi verhaal! Leeftijd: 2+ Prijs: €13,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: Voorleesboeken tips voor peuters en kleuters.’

Het allermooiste voorleesboek voor jongens

Verhaaltjes voor het slapen gaan - het allermooiste voorleesboek voor jongens

Jongens zijn moeilijker aan het lezen te krijgen dan meisjes. Nu zijn er ook wel heel veel vooral zoete prentenboeken en voorleesboeken in de handel. Terwijl jongens juist houden van een combinatie met humor, actie en vooral niet te brave boeken. Dit voorleesboek heeft alle ingrediënten om jongens geboeid te laten luisteren. Zin in een magisch verhaal over tovenaars die een wedstrijd houden? Durf je te kiezen voor een ‘griezelig’ verhaal over sledehonden die in de val gelokt worden door enge wolven? Of toch maar een grappig verhaal over piraten die goede manieren moeten leren van hun kapitein? In dit boek kun je naar hartenlust kiezen uit meer dan 50 verhaaltjes voor het slapen gaan! En meisjes vinden ze vast ook leuk. Leeftijd: 4+ Prijs: €16,95 bij Bol.com.

Het allermooiste voorleesboek voor meisjes

Verhaaltjes voor het slapen gaan - het allermooiste voorleesboek voor meisjes

Maar voor de meisjes is er ook zo’n dikke verhalenbundel met allemaal leuke verhaaltjes voor het slapen gaan. Het sprookjesgehalte is erg hoog, de verhaaltjes gaan vooral over feeën, heksen, kabouters, dieren en draken. Maar ook over indianen, schilderen in de klas, een lammetje dat niet kan slapen of een verliefd vogelbekdier. Jongens vinden het dus vast niet erg om mee te lezen. De verhaaltjes bestaan uit twee of drie pagina’s, en worden allemaal ondersteund door kleurrijke, grote illustraties. Leeftijd: 4+ Prijs: €16,95 bij Bol.com.

De kusjes-krokodil

Verhaaltjes voor het slapen gaan - de kusjes-krokodil

Dit prentenboek is het perfecte verhaaltje voor het slapen gaan. Het gaat over Tim, die maar niet in slaap kan komen, want telkens komt er een eng beest tevoorschijn. Maar de beesten zijn niet eng. Varken leest hem een verhaal voor, tijger dekt hem lekker toe, en de buffel die op de gang stond, geeft hem een zachte knuffel. De enge leeuw blijkt de ‘slaapliedjesleeuw’ te zijn en de krokodil een ‘kusjeskrokodil’. Uiteindelijk valt Tim in slaap en komt de ‘mooiedromendraak’. Het boek verscheen eerder in 2009, maar de illustraties zijn nieuw: levendiger en met meer details dan in de vorige uitgave. Een aanrader voor kinderen die bang zijn in bed. Leeftijd: 3+ Prijs: €13,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: Top 10 leukste prentenboeken.’

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

Verhaaltjes voor het slapen gaan - Dikkie dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt. En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes die je er ook bij krijgt. Leeftijd: 0+ Prijs: €14,99 bij Bol.com.

Ik hoop dat dit overzicht je geïnspireerd heeft met mooie boeken die je misschien nog niet kende. Ik vind het zelf ook altijd leuk om nieuwe pareltjes te ontdekken. Dus deel vooral ook jouw favoriete voorleesboeken hieronder in de reacties. Ik ben benieuwd!

Een bijzonder kinderboek over de dood: Woezel & Pip - Dag lief muisje
Dé ultieme verkleedkleding voor LEGO fans: Zelf een LEGO kostuum maken

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Bianca Meems 24 januari 2018 at 9:03 am

  Wat super leuk om te lezen! Ben helemaal geïnspireerd geraakt. Mijn 2 jongens zijn bijna jarig, dus genoeg ideeën gekregen.
  Bij onze oudste zijn Jip en Janneke en Ridder Florian favoriet en bij de jongste Nijntje en Dikkie Dik.

  • Reply Annemieke 24 januari 2018 at 6:11 pm

   Leuk Bianca! Jip en Janneke, Nijntje en Dikkie Dik lezen we hier ook. Ridder Florian ken ik nog niet, dus daar ga ik eens naar kijken. Dank je wel voor de tip! Groetjes, Annemieke

 • Reply voorleestuin 16 april 2018 at 8:52 pm

  Voor de ouders die het misschien iets minder breed hebben maar toch willen voorlezen: in de voorleestuin (https://voorleestuin.be) zijn honderden voorleesverhalen verzameld en gratis beschikbaar voor alle (voor)lezers.

  Disclaimer: ik ben zelf een van de mede-oprichters van dat initiatief 🙂

 • Laat een reactie achter