Vlag knutselen | Zo kun je geweldige vlaggetjes maken van papier!

22 april 2022
Vlag knutselen | Zo kun je geweldige vlaggetjes maken van papier!

Of het nu Koningsdag of Bevrijdingsdag is of dat het Nederlands elftal het EK of WK voetbal speelt, met deze vrolijke vlaggetjes kun je het allemaal vieren! De ene is een vlechtwerkje en de andere een wapperende 3D vlag en je kunt ze knutselen van papier. Hoe je dat doet, laten we je stap voor stap zien. Zo is het voor jullie super makkelijk om deze vlaggetjes te maken!

Wat heb je nodig voor het maken van de vlaggetjes?

 • Vlechtstroken; twee oranje, één blauwe en één rode vlechtstrook. O.a. te koop bij Fun-en-feest.nl.
 • Wit papier
 • Lijmstift
 • Satéprikker
 • Gekleurde pompon, te koop bij Fun-en-feest.nl.
 • Oranje lint of wol, ook te koop bij Fun-en-feest.nl.
‘Lees ook: Meer dan 35 leuke knutselideeën voor Koningsdag.’

Vlag knutselen van papier

Gevlochten vlag maken

 1. Pak 2 oranje vlechtstroken, 1 rode en 1 blauwe. Knip de rode en blauwe door de helft, zodat je er van beiden twee hebt. En knip uit wit papier twee even grote stroken. Knip de oranje vlechtstroken door de helft en daarna nog een keer door de helft, zodat je in totaal 8 oranje strookjes hebt.
 2. Plak één van de rode vlechtstroken met de hoek loodrecht op een oranje strookje. Daarnaast plak je weer een oranje strookje, alleen plak je deze aan de andere kant van de rode vlechtstrook. En zo plak je ook de rest van alle oranje strookjes om en om aan de rode vast, zodat er een blokkenpatroon ontstaat.
 3. Als de rode strook vastzit, pak je de volgende rode strook en die plak je pal onder de andere rode strook op het eerste oranje strookje, alleen dan aan de andere kant. Daarna vlecht je deze rode strook om en om door de andere oranje strookjes en als je bij het laatste oranje strookje aankomt, plak je de rode strook daar weer aan vast.
 4. Stap 3 herhaal je nu ook met de witte en één van de blauwe vlechtstroken. Als je de uitleg lastig vindt, kun je deze stappen heel goed in de video hierboven zien. De uitleg over hoe je de gevlochten vlag kunt knutselen, begint op 8.10 minuten.
 5. De laatste blauwe vlechtstrook vlecht je tot slot ook tussen de oranje strookjes door, alleen plak je deze steeds aan ieder oranje strookje vast.
 6. Dan knip je de oranje strookjes die onder de blauwe strook uitsteken af. En ook de vlechtstroken die uitsteken knip je af, alleen laat je er nog een extra stukje aanzitten, waarmee je de vlag aan het stokje kunt maken.
 7. Vouw de plakstrookjes de kant op waar je geëindigd bent met vlechten, dus de rode strook vouw je naar het rode vakje, de witte naar het witte vakje; om en om.
 8. Smeer dan wat lijm op de lijmstrookjes, aan de kant waar je geëindigd bent met vlechten. Vouw de flapjes dan om en om open, met de plakkant naar voren, leg de satéprikker erin en plak de flapjes dan dicht. Nu heeft je vlag ook een vlaggenstok.
 9. Tot slot prik je een pompon op de punt van de satéprikker en knoop je er een lintje of stukje oranje wol omheen als wimpel. Je kunt de vlag eventueel ook nog pimpen door er een gouden kroontje op te plakken.
‘Lees ook: Print hier gratis de leukste kleurplaten voor Koningsdag!

Wapperende vlag knutselen

 1. Nu ga ik je uitleggen hoe je de wapperende 3D vlag kunt knutselen. We gaan eerst de basis voor de vlag maken. Hiervoor vouw je een wit A4 papier in vieren; horizontaal en verticaal door de helft. Knip dan één van de vakjes uit, maar laat aan de korte kant een extra strookje zitten. Hiermee kun je de vlag aan het stokje vastplakken.
 2. Smeer wat lijmstift op het plakstrookje, leg de satéprikker erop en vouw het flapje over de prikker, zodat hij vastzit.
 3. Dan pak je 2 rode en 2 blauwe vlechtstroken en die knip je door de helft, zodat je in totaal 4 stroken van beide kleuren hebt. Knip dan uit wit papier 4 even grote stroken.
 4. Smeer dan lijm op de rand (tegenover het stokje) van het vlaggetje en plak daar onder elkaar twee rode, twee witte en twee blauwe stroken met het uiteinde aan vast. De stroken moeten richting het vlaggenstokje wijzen.
 5. Smeer dan een streep lijm in het midden van het vlaggetje en plak alle stroken daaraan vast, maar op die manier dat ze een boogje vormen.
 6. Tot slot smeer je ook een streep lijm op de rand bij het vlaggenstokje en daar plak je alle vlechtstroken weer met een boogje aan vast.
 7. Knip de stroken die uitsteken af en plak de uiteindes om het hoekje.
 8. Daarna herhaal je stap 4 tot en met 7 ook met de andere kant van je vlaggetje.
 9. Tot slot kun je de wimpel van de vlag knutselen door er een lintje of touwtje aan vast te knoppen. En op de punt van de satéprikker prik je nog een pompon. Nu is ook deze vlag helemaal klaar!
‘Lees ook: De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag.’

We hopen dat deze vlaggetjes je inspireren om zelf ook zo’n vrolijke vlag te knutselen! En als je dat gaat doen, dan vinden wij het natuurlijk super leuk om het eindresultaat te zien! Dat kun je bijvoorbeeld met ons delen door een foto van jouw vlag te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer leuke ideeën voor Koningsdag

Check voor meer leuke Koningsdag knutsels ook nog even ons blog ‘Knutselen voor Koningsdag‘ met meer dan 35 leuke ideeën om te maken. En voor kinderen die van kleuren houden, hebben we hier een heleboel kleurplaten voor Koningsdag om gratis te printen. Of kijk ook eens naar deze Koningsdag spelletjes. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke (Koningsdag)tips aan!

Wil je nooit meer iets van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je helemaal niks meer van ons!

Vlag knutselen | Zo kun je geweldige vlaggetjes maken van papier!
Een vrolijke broche maken voor Moederdag
Paashaas koekjes bakken met kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter