Een lange vlucht kan voor kinderen een behoorlijke uitdaging zijn. Urenlang stilzitten, zachtjes doen en je ondanks de verveling gedragen; geen makkelijke opgave. Zeker als je kind nog maar een baby, peuter of kleuter is. Betekent dit dat je vliegen naar verre bestemmingen dan maar moet bewaren voor later, als de kinderen groot zijn? Zeker niet! Je moet alleen de juiste voorbereidingen treffen. Daarom geven wij je praktische tips hoe je van een lange vlucht een verrassend relaxte ervaring kunt maken, waardoor je op en top ontspannen aan de vakantie kunt beginnen.
1. Voorbereiding is het halve werk
Een lange vlucht kan spannend zijn, zeker als het de eerste keer is voor je kinderen. Daarom is het belangrijk om ze van tevoren goed voor te bereiden. Bespreek hoe lang de reis gaat duren, dat het druk kan zijn op de luchthaven, waar de koffers blijven en wat ze kunnen verwachten in het vliegtuig. Leg uit wat er wel en niet mag en vertel wat de stewardessen doen. Voor jonge kinderen kan het helpen om er een leuk verhaal van te maken: “We gaan door de lucht reizen, net als vogels!” Of speel thuis een keer ‘vliegtuigje’: van inchecken tot fouilleren, opstijgen en landen. Als kinderen weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten, voelen ze zich zekerder en daardoor meer op hun gemak. Laat je kind daarnaast ook alvast nadenken over wat hij of zij graag wil meenemen. Welke knuffel mag op schoot meevliegen? Welk spelletje moet absoluut mee? Zo wordt de hele reis een stuk minder spannend en kunnen ze zich verheugen op het avontuur.
Tip: Maak een aftelkalender
Een aftelkalender kan helpen om je kind enthousiast te maken. Elke dag een vakje kleuren of een sticker plakken brengt de reis dichterbij en geeft kinderen een gevoel van controle.
2. Stop dit in je handbagage!
Vooral als je met jonge kinderen vliegt, moet je van te voren goed nadenken over wat je in je handbagage stopt. Denk dan bijvoorbeeld aan snacks, speelgoed en een extra setje kleding voor noodgevallen. En vergeet daarbij niet de regels over wat je wel en niet in het vliegtuig mag meenemen. Vloeistoffen boven de 100 ml zijn bijvoorbeeld niet toegestaan in je handbagage, maar voor vloeibare babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt. Voor meer info kun je hier klikken en meer lezen. Pak dus handig in: denk aan kleine verpakkingen en zorg dat je de essentiële items zoals luiers en babyvoeding binnen handbereik hebt.
Must-have items voor je handbagage:
- Favoriete snacks die niet smelten of kruimelen (denk aan fruitrepen of rijstwafels).
- Een tablet of telefoon met vooraf gedownloade filmpjes, muziek, luisterboeken of spelletjes.
- Verzachtende oordopjes speciaal voor kinderen, voor als hun oren dichtklappen bij het opstijgen.
- Oordopjes of een koptelefoon, zodat de rest van het vliegtuig geen last heeft van hun geluiden en je kind zich ook kan afschermen voor geluiden in het vliegtuig.
- Kleine verrassingen zoals kleurboeken of magnetisch speelgoed dat niet overal heen rolt.
>> Lees ook: De leukste & mooiste Europese steden voor een citytrip met kids!
3. Kies het juiste moment om te vliegen
Als het mogelijk is, kies dan voor een lange vlucht die tijdens het slaapmoment van je kind plaatsvindt. Nachtvluchten zijn vaak ideaal, omdat de kans groot is dat je kind een groot deel van de reis zal slapen. Neem daarbij een vertrouwd dekentje, kussen of knuffel mee om het gevoel van thuis zoveel mogelijk na te bootsen. Hoe comfortabeler je kind zich voelt, hoe makkelijker ze in slaap vallen.
4. Entertainment is key
Je hoopt natuurlijk dat je kind het grootste gedeelte van de lange vlucht gaat slapen. Maar als dat niet lukt, is het fijn als je entertainment uit de hoge hoed kunt toveren. Denk aan geschikt speelgoed en spelletjes, zoals kleur-, knutsel- of stickerboeken, magnetische reisspelletjes, kleine bouw- of speelsetjes in een speelkoffertje, speelgoedauto’s of kleine poppetjes. Onderwegcadeautjes zijn ook een leuke verrassing voor onderweg en geven kinderen iets nieuws om zich mee bezig te houden, waardoor ze weer even een tijdje zoet zijn. En zorg ook voor een tablet of telefoon met de favoriete series, filmpjes, luisterboeken en spelletjes van je kind. Schermtijd doet er voor een keer wat minder toe. Als je gaat vliegen met kinderen, moet je het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk maken.
5. Eten aan boord
Vliegtuig eten valt niet altijd in de smaak bij kinderen. Zorg daarom dat je zelf voldoende vertrouwde snacks meeneemt. Denk aan fruit, rijstwafels, krentenbollen of een broodje. En uiteraard ook iets om te snoepen tijdens de lange vlucht. Zo heb je altijd een alternatief bij de hand als de vliegtuigmaaltijd niet in de smaak valt. En vergeet niet: kauwen of drinken tijdens het opstijgen en landen helpt om de oren te klaren. Kleine doosjes rozijnen, een flesje water of een lolly om op te zuigen zijn bijvoorbeeld perfect voor dit moment.
Tip: Maak een vliegdiploma!
Maak van tevoren een ‘vliegdiploma’ die je kinderen kunnen verdienen door zich te houden aan bepaalde afspraken die je samen van te voren maakt. Zoals rustig spelen, geen lawaai maken, niet trappen tegen de stoel voor je of netjes in de rij staan bij het boarden. Dit maakt de vlucht leuker en interactief!
6. Kies voor een comfortabele outfit
Je kind voelt zich waarschijnlijk het meest relaxt in lekker zittende kleding. Dus trek ze iets aan waarin ze makkelijk kunnen bewegen en waarin ze zich prettig voelen. Denk aan zachte, ademende stoffen en laagjes, zodat je makkelijk iets kunt uittrekken of toevoegen als het te warm of koud is in het vliegtuig. Een fijne joggingbroek, een trui met een rits en makkelijke schoenen die snel uit kunnen, maken het comfortabeler voor je kind om te slapen of ontspannen te zitten. En vergeet niet om ook een extra set kleding in de handbagage mee te nemen voor het geval er gemorst wordt.
>> Lees ook: Glamping paradijzen in Nederland | 10 Campings waar kids koning zijn.
7. De beste plek in het vliegtuig
Waar je zit in het vliegtuig kan een groot verschil maken, vooral als je met kinderen een lange vlucht maakt. Dus check op tijd in, zodat je nog keuze hebt uit de beste beschikbare plaatsen. Als je bijvoorbeeld vooraan in het vliegtuig zit of bij de nooduitgangen, heb je vaak meer beenruimte en ben je dichter bij de toiletten, wat handig is voor kleine kinderen. Ook zijn stoelen aan het gangpad fijn voor als je vaker moet opstaan, bijvoorbeeld om te lopen met een peuter die even wat energie kwijt moet. Wil je juist wat rust en minder verstoring? Kies dan stoelen wat verder naar achteren of bij een raam, zodat je kind naar buiten kan kijken en zich minder snel verveelt.
8. Blijf kalm, ook als het even tegenzit
En tot slot een tip voor de ouders; ontspan! Het klinkt misschien als een cliché, maar als jij kalm blijft, zal je kind dat ook sneller doen. Vluchten kunnen soms langer duren dan verwacht en kinderen kunnen zich nu eenmaal soms vervelen of gefrustreerd raken. Dat is helemaal oké. Wees voorbereid op dit soort situaties en bedenk dat ook dit onderdeel is van het avontuur. Zie het maar zo: een lange vlucht is ook een kans om quality time met elkaar door te brengen. Tijd te maken voor dat ene spelletje, samen aan een reisdagboekje beginnen of een tekening maken, voorlezen etc. Dus adem diep in, bereid je goed voor en geniet van het avontuur dat jullie samen tegemoet gaan. Laat die vakantie maar beginnen!
Heb jij al eens een lange vlucht met kinderen gemaakt? We zijn ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze hieronder in de reacties, zodat we elkaar kunnen inspireren met tips en verhalen. En mocht je zelf nog een gouden tip hebben voor vliegen met kinderen, laat het ons vooral weten. Samen maken we het reizen met kinderen nóg leuker en stressvrijer!
Geen reacties