Vlinder knutselen | 20+ Vrolijke vlinder knutsels om te maken met kinderen!

6 juli 2023
Vlinder knutselen | 20+ Vrolijke vlinder knutsels om te maken met kinderen!

Vlinders zijn kunstwerkjes op zich. Er zijn weinig andere dieren die zo’n geweldige metamorfose doormaken tijdens het opgroeien; van een rups naar een vlinder met een stel prachtige vleugels waardoor er weer een hele nieuwe wereld voor het beestje open gaat. Wij raken eindeloos door deze prachtige dieren geïnspireerd, met deze 20 leuke knutselideeën als resultaat. Vind jij het leuk om een vlinder te knutselen, dan vind je vast een leuk idee tussen al deze knutseltips!

23 Mooie & vrolijke vlinders om te knutselen

Vlinders knutselen van een wegwerp lepel

Vlinder knutselen | 20+ Vrolijke vlinder knutsels om te maken met kinderen!

Deze mooie regenboog vlinders maak je van houten wegwerp lepels. Voor de vleugels kun je onze gratis vlinder template gebruiken. Geef de vleugels een mooie kleur, knip ze uit en plak ze aan de lepel vast. Op de lepel kun je een gezichtje tekenen en voelsprieten vastplakken. En plak ook wat pompons op de steel van de lepel, zodat de vlinder ook een vrolijk lijfje krijgt.

‘Lees ook: Zonnebloem knutselen – 6 Leuke knutselideeën voor kinderen.’

Een vlinder maken die écht vliegt

Deze vlinders kun je echt laten vliegen! En het is super leuk en simpel om ze te maken. Kijk maar naar de video hierboven.

Vlinder knutselen van wc rol

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

De wc rol is ons favoriete knutselmateriaal en is ook perfect voor het knutselen van een vlinder. Je verft de wc rol of wikkelt er gekleurd papier omheen. Dan knip je van mooi papier twee vleugels die je op de rug van de vlinder plakt. En van chenilledraad en kraaltjes kun je voelsprieten maken. Het gezichtje teken je erop met stift.

Vlinders knutselen van papier

Ook leuk zijn deze vlinders van papier. Je maakt ze door een rond en vierkant velletje papier zigzag op te vouwen. In de video hierboven laat ik je precies zien hoe.

‘Lees ook: Meer dan 45 leuke ideeën om te knutselen met wc rol.’

Vlinders maken met knijpers en strijkkralen

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

Vlinder maken met strijkkralen

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

In plaats van de 3D vlinders hierboven, kun je natuurlijk ook een vlinder knutselen met strijkkralen op de ‘gewone’ manier. Namelijk door een vlinder te maken op een strijkkralen plankje. Van de vlinder hieronder heb ik dit patroon gemaakt, zodat je hem makkelijk na kunt maken. Maar je eigen vlinder bedenken, kan natuurlijk ook.

Vlinders vouwen van papier

Deze prachtige exemplaren lijken je misschien ingewikkeld, maar het zal je verbazen hoe makkelijk je de vlinders kunt vouwen. Kijk maar eens naar de video. En na het vouwen is het natuurlijk leuk om de vleugels van jouw vlinder verder te versieren met gekleurd papier.

Vlinders knutselen met cupcake vormpjes

Deze leukerds maak je door op een knijper drie pompoms te plakken. Tussen de knijper stop je dubbel gevouwen cupcake vormpjes. Van chenille maak je voelsprieten en tot slot plak je er nog een paar (wiebel)ogen op.

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën voor het knutselen van bloemen.’

Pasta vlinders

Noemen jullie farfalle ook altijd ‘vlinder pasta’? Tover ze dan eens echt om in vlindertjes door ze te verven en op een stevig vel papier te plakken. Het resultaat is een super vrolijk 3D kunstwerk.

Fladderende vlinder knutselen

Hoe leuk?! Deze vlinder vliegt écht! De basis is een papieren gebaksbordje waarin je met een scherp mesje een horizontale snee maakt. Dan versier je het bordje met bijvoorbeeld verf of stift. En dan plak je een papieren vlinder op een ijsstokje dat je door de opening in je bordje steekt. Beweeg het stokje en de vlinder gaat vliegen.

Vlinder stempelen met spons

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Sponzen zijn ideaal om mee te stempelen. En door een elastiekje om het midden van een (schuur)sponsje te wikkelen, kun je deze vlinders maken. De verf doe je maar aan één kant van de spons, dan vouw je hem dubbel, zodat aan de andere kant exact hetzelfde patroon ontstaat en dat stempel je op een vel papier. Je kunt je schilderij eventueel nog verder mooi maken door er bloemen bij te schilderen of stempelen. 

Vlinderen knutselen met vlechtstroken

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

Deze vlinder is super simpel om te knutselen, maar ziet er zo leuk uit. Je maakt hem door een korte vlechtstrook (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) in een rondje te plakken en daar omheen plak je dan weer een net iets groter rondje. Zo ga je door totdat je vier mooie formaat vleugels hebt. Dan maak je van pompoms een lijfje op een stevig vel papier. En daar tegenaan plak je de vleugels.

‘Lees ook: 20 Leuke maar simpele knutselideeën van papier.’

Vlinders van chenilledraad

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze vrolijke vlinders zijn van niets anders gemaakt dan chenilledraad. Het lijfje maak je van een halve zwarte draad die je dubbel vouwt. En de vleugels maak je van twee verschillende kleuren draad die je beiden tot halverwege oprolt. Dan leg je ze tussen het lijfje en draai je het lijfje in elkaar zodat de vleugels er niet meer tussenuit kunnen vallen. De uiteindes van het zwarte draad buig je in voelsprieten en je vlinder is klaar!

Vlinders knutselen van ijsstokjes en papier

Vlinder knutselen | 20+ Vrolijke vlinder knutsels om te maken met kinderen!

Knip vier rondjes – van twee verschillende grootte – uit papier, vouw ze dubbel en plak ze op een ijsstokje en je hebt een prachtige vlinder. De vleugels en het lijf kun je eventueel nog verder versieren met verf of permanent marker. En het hoofd van de vlinder kun je ook knutselen van papier. Erg vrolijk!

Vlinder maken van klei

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze prachtige vlinder.

Dit is een hele leuke manier om een vlinder te knutselen voor peuters en kleuters. Lekker met klei figuurtjes boetseren en proberen om de vlinder na te maken. Eventueel kun je de klei eerst ook nog zelf maken; het klei recept vindt je hier.

Vlinders knutselen met crêpepapier

Met crêpepapier of vloeipapier en chenilledraad kun je deze prachtige, dromerige vlinders knutselen. En dat is helemaal niet moeilijk. In de video hieronder laat ik je zien hoe het moet.

Bloemen terrarium met vlinders

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Heb je nog een lege glazen pot? Dan kun je ook dit mooie terrarium met bloemen en vlinders knutselen. Op de deksel van de pot maak je een tuintje met gras en bloemen die je bijvoorbeeld kunt maken van papier en chenilledraad. En om de pot bind je een stukje ijzerdraad waaraan je aan beide uiteindes een vlinder van chenilledraad en papier vast maakt. Super leuk om op een mooi plekje in huis neer te zetten!

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Vlinders maken van zoutdeeg

Met zoutdeeg kun je ook prachtige vlinders maken. Je boetseert een lijfje en daaraan plak je de vleugels vast. Bak je zoutdeeg figuren dan hard in de oven. En als ze afgekoeld zijn, kun je ze mooi schilderen. Check hier het zoutdeeg recept!

Vlinders knutselen met wegwerpbordjes

Deze vlinders zijn ook leuk! Je maakt ze door een papieren gebaksbordje te verven of kleuren. Dan vouw je het bordje dubbel en knip je er twee gelijke vleugels uit. Lijm ze aan elkaar en plak er een ijsstokje op waarop je weer pompoms plakt. (o.a. te koop bij Baker Ross) Geef de vlinders tot slot nog een paar ogen en voelsprieten van chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) en je knutsels zijn klaar.

Vlinders van ijsstokjes en wol

IJsje gegeten? Gooi het stokje niet weg! Ook daar kun je hele leuke vlinders van knutselen met wol. In de video hieronder laat ik je zien hoe.

Vlinder vleugels verven

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

Een vlinder twee exact dezelfde vleugels geven, dat lukt alleen moeder natuur. Tenzij je dit trucje gebruikt… Je knipt deze vlinders uit en vouwt ze precies in het midden dubbel. Dan verf je op één van de vleugels een mooi patroon, vouw je de vleugels weer dubbel en heb je twee prachtige, gelijke schilderijen.

3D vlinders knutselen van papier

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

Van de vlinder hierboven heb ik ook deze printable met kleinere vlinders gemaakt. Als je die uitknipt, dubbel vouwt en versiert met verf, stift of potlood en ze daarna met één vleugel op een vel papier plakt, krijg je hele leuke 3D vlinders. Teken er nog een mooi bloemenveld bij en je hebt een prachtig kunstwerk.

‘Lees ook: 25+ Buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.’

Vlinders van voetafdrukken

En de laatste manier om een vlinder te knutselen, vinden kinderen meestal een hele leuke. Voor dit schilderij mag je namelijk met de voetjes in de verf en maak je daarmee een afdruk op papier. Let op; je linker voet rechts en de rechter voet links. Als de verf droog is maak je de vlinder compleet door er nog een lijfje tussen te tekenen met voelsprieten.

We hopen dat jullie al deze vlinder knutsels mooi vinden. Ga jij nu ook één van deze vlinders knutselen, dan vinden wij het super leuk om het eindresultaat te zien. Dat kun je met ons delen, door bijvoorbeeld een foto op Facebook of Instagram te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag ook altijd! 

Nog meer knutselideeën met zomer thema

Op onze website hebben we behalve deze vlinders ook nog een super leuk blog met meer dan 40 vrolijke zomerknutsels online staan, die vind je misschien ook nog wel leuk om even te checken. En voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. Mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Dieren vingerpoppetjes vouwen met vouwblaadjes
Een écht vliegende vlinder knutselen van een wasknijper

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Heidi 22 juli 2020 at 5:19 pm

    • Wat leuk is het, deze ga ik zeker ook eens met mijn zoontje doe.
    • Ik ben namelijk, zo verzot van vlinders.

  • Reply Gemma 20 juni 2022 at 7:38 pm

    Zo leuk om te doen samen met de kinderen! Ik ben dol op DIY’s. Zowel alleen, als af en toe met de kinderen!

  • Laat een reactie achter