18x Vlinder knutselen | Met wc rol, papier, pasta, een spons & meer

12 juli 2020
18x Vlinder knutselen | Met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

Vlinders zijn kunstwerkjes op zich. Er zijn weinig andere dieren die zo’n geweldige metamorfose doormaken tijdens het opgroeien; van een rups naar een vlinder met een prachtig stel vleugels waardoor er een hele nieuwe wereld voor het beestje open gaat. Wij raakten er enorm door geïnspireerd met deze 18 leuke knutselideeën als resultaat. Vind jij het leuk om een vlinder te knutselen, dan vind je al deze knutseltips vast heel tof!

18x Vlinder knutselen

Vlinder knutselen van wc rol

De wc rol is ons favoriete knutselmateriaal en is ook perfect voor het knutselen van een vlinder. Je verft de wc rol of wikkelt er gekleurd papier omheen. Dan knip je van mooi papier twee vleugels die je op de rug van de vlinder plakt. En van chenilledraad en kraaltjes kun je voelsprieten maken. Het gezichtje teken je erop met stift.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.
‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – Meer dan 35 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Vlinders knutselen van papier

Ook leuk zijn deze vlinders van papier. Je maakt ze door een rond en vierkant velletje papier zigzag op te vouwen. In de video hieronder laat ik je precies zien hoe.

Vlinders maken met knijpers en strijkkralen

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

Vlinder maken met strijkkralen

In plaats van de 3D vlinders hierboven, kun je natuurlijk ook een vlinder knutselen met strijkkralen op de ‘gewone’ manier. Namelijk door een vlinder te maken op een strijkkralen plankje. Van de vlinder hieronder heb ik dit patroon gemaakt, zodat je hem makkelijk na kunt maken. Maar je eigen vlinder bedenken, kan natuurlijk ook.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

Vlinders knutselen met cupcake vormpjes

Deze leukerds maak je door op een knijper drie pompoms te plakken. Tussen de knijper stop je dubbel gevouwen cupcake vormpjes. Van chenille maak je voelsprieten en tot slot plak je er nog een paar (wiebel)ogen op.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken.’

Pasta vlinders

Noemen jullie farfalle ook altijd ‘vlinder pasta’? Tover ze dan eens echt om in vlindertjes door ze te verven en op een stevig vel papier te plakken. Het resultaat is een super vrolijk 3D kunstwerk.

Fladderende vlinder knutselen

Hoe leuk?! Deze vlinder vliegt écht! De basis is een papieren gebaksbordje waarin je met een scherp mesje een horizontale snee maakt. Dan versier je het bordje met bijvoorbeeld verf of stift. En dan plak je een papieren vlinder op een ijsstokje dat je door de opening in je bordje steekt. Beweeg het stokje en de vlinder gaat vliegen.

Vlinder stempelen met spons

Sponzen zijn ideaal om mee te stempelen. En door een elastiekje om het midden van een (schuur)sponsje te wikkelen, kun je deze vlinders maken. De verf doe je maar aan één kant van de spons, dan vouw je hem dubbel, zodat aan de andere kant exact hetzelfde patroon ontstaat en dat stempel je op een vel papier. Je kunt je schilderij eventueel nog verder mooi maken door er bloemen bij te schilderen of stempelen. 

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Vlinderen knutselen met vlechtstroken

Deze vlinder is super simpel om te knutselen, maar ziet er zo leuk uit. Je maakt hem door een korte vlechtstrook (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) in een rondje te plakken en daar omheen plak je dan weer een net iets groter rondje. Zo ga je door totdat je vier mooie formaat vleugels hebt. Dan maak je van pompoms een lijfje op een stevig vel papier. En daar tegenaan plak je de vleugels.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.
‘Lees ook: Knutselen met papier – 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Vlinders van chenilledraad

Deze vrolijke vlinders zijn van niets anders gemaakt dan chenilledraad. Het lijfje maak je van een halve zwarte draad die je dubbel vouwt. En de vleugels maak je van twee verschillende kleuren draad die je beiden tot halverwege oprolt. Dan leg je ze tussen het lijfje en draai je het lijfje in elkaar zodat de vleugels er niet meer tussenuit kunnen vallen. De uiteindes van het zwarte draad buig je in voelsprieten en je vlinder is klaar!

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Vlinder maken van klei

Dit is een hele leuke manier om een vlinder te knutselen voor peuters en kleuters. Lekker met klei figuurtjes boetseren en proberen om de vlinder na te maken. Eventueel kun je de klei eerst ook nog zelf maken; het klei recept vindt je hier.

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze prachtige vlinder.

Vlinders knutselen met crêpepapier

Met crêpepapier of vloeipapier en chenilledraad kun je deze prachtige, dromerige vlinders knutselen. En dat is helemaal niet moeilijk. In de video hieronder laat ik je zien hoe het moet.

Bloemen terrarium met vlinders

Heb je nog een lege glazen pot? Dan kun je ook dit mooie terrarium met bloemen en vlinders knutselen. Op de deksel van de pot maak je een tuintje met gras en bloemen die je bijvoorbeeld kunt maken van papier en chenilledraad. En om de pot bind je een stukje ijzerdraad waaraan je aan beide uiteindes een vlinder van chenilledraad en papier vast maakt. Super leuk om op een mooi plekje in huis neer te zetten!

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!
‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Vlinders knutselen met wegwerpbordjes

Deze vlinders zijn ook leuk! Je maakt ze door een papieren gebaksbordje te verven of kleuren. Dan vouw je het bordje dubbel en knip je er twee gelijke vleugels uit. Lijm ze aan elkaar en plak er een ijsstokje op waarop je weer pompoms plakt. (o.a. te koop bij Baker Ross) Geef de vlinders tot slot nog een paar ogen en voelsprieten van chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) en je knutsels zijn klaar.

Vlinders van ijsstokjes en wol

IJsje gegeten? Gooi het stokje niet weg! Ook daar kun je hele leuke vlinders van knutselen met wol. In de video hieronder laat ik je zien hoe.

Vlinder vleugels verven

Een vlinder twee exact dezelfde vleugels geven, dat lukt alleen moeder natuur. Tenzij je dit trucje gebruikt… Je knipt deze vlinders uit en vouwt ze precies in het midden dubbel. Dan verf je op één van de vleugels een mooi patroon, vouw je de vleugels weer dubbel en heb je twee prachtige, gelijke schilderijen.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.

3D vlinders knutselen van papier

Van de vlinder hierboven heb ik ook deze printable met kleinere vlinders gemaakt. Als je die uitknipt, dubbel vouwt en versiert met verf, stift of potlood en ze daarna met één vleugel op een vel papier plakt, krijg je hele leuke 3D vlinders. Teken er nog een mooi bloemenveld bij en je hebt een prachtig kunstwerk.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.
‘Lees ook: 25+ Buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.’

Vlinders van voetafdrukken

En de laatste manier om een vlinder te knutselen, vinden kinderen meestal een hele leuke. Voor dit schilderij mag je namelijk met de voetjes in de verf en maak je daarmee een afdruk op papier. Let op; je linker voet rechts en de rechter voet links. Als de verf droog is maak je de vlinder compleet door er nog een lijfje tussen te tekenen met voelsprieten.

Nog meer knutselideeën met zomer thema

Ik hoop dat je deze knutselideeën leuk vindt. Ga jij nu ook zo’n leuke vlinder knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt via bijvoorbeeld Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen. Ik vind het altijd super leuk om jullie kunstwerken ook te zien! 

Op onze website hebben we ook nog een super leuk blog met meer dan 40 vrolijke zomerknutsels online staan, die vind je misschien ook nog wel leuk om even te checken. En voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. Mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Vlinder knutselen | 18 Super leuke ideeën met wc rol, papier, pasta, een spons & meer.
Stoepkrijt verf maken | Een simpel recept dat voor úren speelplezier zorgt
Knutselen met wasknijpers | 20 Super leuke knutselideeën met knijpers

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Heidi 22 juli 2020 at 5:19 pm

    • Wat leuk is het, deze ga ik zeker ook eens met mijn zoontje doe.
    • Ik ben namelijk, zo verzot van vlinders.

  • Laat een reactie achter