Proef als een baby

1 juli 2015

Vanaf het eerste hapje begint het project ‘eten’. Ik haalde van alles uit de kast, maar werd door Reva met enige regelmaat getrakteerd op een zuurpruim gezicht. Alsof ik mijn onschuldige baby zat te voeren met een vaatwastablet waar ze tegen heug en meug aan op het kauwen was. Ik heb me toen laten vertellen dat kindjes soms tot 15 keer aan toe iets moeten proeven willen ze het een beetje lekker gaan vinden. Oké, geduld, geduld en nog eens een portie geduld hebben. En nog steeds kunnen Reva en Lucy allebei vieze gruwel gezichtjes trekken die perfect zouden passen in een galerij van hilarische foto’s. Ligt het aan mijn kookkunsten en heb ik gewoon super kritisch publiek? Of zijn mijn twee kleine meiden af en toe enorme aanstellers?

Lady Lemonade werd door Ella’s Kitchen uitgenodigd voor een bijzonder proeverijtje. Het menu bestond uit aardbeien en baby-kind-voeding-eten-smaak-zintuigen-ella'skitchen-fruit-groente-proeven-bitter-zoet-ladylemonade_nl5 spruitjes zo ‘uitvergroot’ dat je ze kunt proeven met de smaakintensiteit van een baby. Van tevoren was ik al een beetje voorbereid. Weet je dat je geboren wordt met 30.000 smaakpapillen en na je pubertijd zijn er daar nog ongeveer 10.000 van over. Verrassend toch?! En dan zitten deze smaakpapillen ook nog op meer plekken in het kleine mondje van een kindje. Vooral bittere smaken kunnen tien keer zo sterk smaken. Ik wist wel dat kinderen intenser smaak beleven, maar dat er zo veel verschil in zit.

Reva en Lucy gingen gezellig met me mee op pad en het proeven kon beginnen. Op het schaaltje zag het er allemaal nog vrij onschuldig uit totdat ik een eerste hap van het spruitje nam. Voor een kletskous als ik, was ik opeens volledig in beslag genomen door het spruitje in mijn mond. Nu ben ik er al niet heel erg dol op, maar halleluja dit hapje kreeg ik bijna niet weg. Ik kon met moeite mijn gezicht in de plooi houden. De bittere smaak was voor mij op geen enkel mogelijke manier lekker te vinden. Met een flinke teug water heb ik het gelukkig heel snel weg kunnen spoelen. De aardbei, daar denk je in eerste instantie ‘zoet doet altijd goed’. Toch valt dit behoorlijk tegen. De aardbei smaakt zo intens dat je het idee hebt alsof je een heel potje jam achterover kiept. Eigenlijk dus niet eens echt heel erg lekker. Ella’s voedingsdeskundige Claire, gaf ook heel duidelijk aan dat je met het eerste hapje het best met groente kan beginnen. Zo gaan kindjes veel sneller wennen aan deze sterke smaken, dan als je meteen met het zoete fruit begint. Ik vond het wel echt een eye-opener om op deze manier te proeven zoals een baby dit doet. Het geeft je meteen veel meer inzicht en gevoel bij het geven van eten. En nu zijn Reva en Lucy alweer iets ouder, maar zij ervaren nog steeds smaak intenser dan Jeroen en ik.

Nog meer interessante weetjes die meer inzicht geven in de smaakbeleving van onze kids:

  • Peuters en kleuters vinden het lastig om hun zintuigen uit elkaar te houden. Onderscheid tussen geur en smaak kunnen ze nog niet goed maken. Als ze een jaar of acht zijn groeien de meeste kinderen hier over heen.
  • Hoe klein ze ook zijn het oerinstinct om nieuwe dingen af te wijzen zit er al vanaf het begin af aan in. Voor mij klopt dit helemaal. Als Reva iets nieuws op haar bordje ziet liggen gilt ze al meteen ‘lust ik niet’. Wat een boer niet kent….. Ik zeg altijd dat ze eerst iets moet proeven voordat ze kan zeggen dat het niet lekker is.
  • Melk, zoet en vanille zijn altijd een succes dankzij de moedermelk. Deze smaken zijn bekend en worden daarom sneller geaccepteerd.
  • Omdat mensen van nature sociale dieren zijn en graag bij een groep willen horen is emotie een goed hulpmiddel om nieuwe dingen te proberen. Kindjes willen graag groot zijn en dingen proberen die papa en mama ook eten. Totally agree! Soms eet ik iets anders dan de meiden en moet ik oppassen dat mijn eten niet van mijn bord wordt geplukt. Terwijl hun eigen bordje nog vol met eten ligt.

Reva en Lucy kregen nog een mooie Ella’s Kitchen koeltas mee vol met lekkere knijpfruitjes. Gelukkig was hun proeverij een stuk smakelijker ;-).
baby-kind-voeding-eten-smaak-zintuigen-ella'skitchen-fruit-groente-proeven-bitter-zoet-ladylemonade_nlEngelsman Paul Lindley (Ella’s vader) richtte Ella’s Kitchen op omdat hij zijn dochter Ella, en de rest van haar generatie, graag wilde leren dat gezond eten leuk, lekker en cool kan zijn. Sind kort is er ook een nieuw kookboek van Ella’s Kitchen. Dit boek zit boordevol slimme wendingen, fantasierijke alternatieven en smakelijke ideeën om baby’s, peuters en kleuters te laten wennen aan vast voedsel en om kinderen op een leuke manier te betrekken bij het klaarmaken van de maaltijd. Binnenkort zullen wij een lekker recept uit het boek met jullie delen.

Recept: Hartige cake met courgette en zalm
Camping recepten

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter