Voertuigen knutselen – Toffe auto’s, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

28 september 2019
Auto knutselen - Een ballonauto die uit zichzelf rijdt op luchtenergie!

De tofste knutsels vind ik de creaties waarmee je – nadat je ze gemaakt hebt – ook nog iets kunt doen. En laat dit blog daar nu vol mee staan! Een raket die je naar de ruimte kunt laten vliegen, een rijdende auto op luchtenergie, razende race-auto’s, vliegende vliegtuigen, bootjes die varen en nog veel meer… Allemaal voertuigen om te knutselen of knutselideeën met als thema voertuigen. Ik raakte geïnspireerd door de Kinderboekenweek die deze week van start gaat en als thema vervoersmiddelen heeft. Super leuk om dat tot leven te brengen, toch?!

15x Voertuigen knutselen

Stoplicht knutselen

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Voor kids die graag met hun loopauto door het huis racen, is het leuk om een stoplicht te knutselen. Mijn jongens hebben hier de grootste lol mee; om de beurt zijn ze verkeersregelaar. Je maakt het stoplicht van een leeg en schoon gewassen melkpak waar je het schuine gedeelte vanaf snijdt of knipt. Dan maak je in één van de zijkanten drie rondjes en verf je het pak zwart. Daarin stop je een stuk buisisolatie (€0,65 voor een meter bij o.a. Karwei) of een lege keukenrol waarop je aan de bovenkant een rood papiertje plakt, iets verder en daaronder een oranje papiertje en weer een stukje verder en daaronder een groen papiertje. Door aan de buis of de keukenrol te draaien, kun je het stoplicht op groen, rood of oranje zetten.

‘Lees ook: Een krijtraket maken – Een geweldig experiment voor kids.’

Vliegende raket

Of je nu André Kuipers bent of niet, met deze raket kan iedereen naar de maan. Nou ja, bijna dan… Hij komt nét iets minder ver. Hoe hoog kun jij ze de lucht in blazen? Check de video en je ziet hoe je deze raketjes maakt. De gratis printable kun je hier vinden.

Magnetische voertuigen knutselen

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Dit is ook zo leuk! Je laat de kinderen eerst een routekaartje tekenen op een papieren bordje met daarop een weg. En uit een ander stevig papiertje teken en knip je een auto. Daar plak je op de achterkant een paperclip op. En op het uiteinde van een ijsstokje plak je een magneetje. Nu kun je de auto zonder hem aan te raken over de weg laten rijden door met het magneetje over de achterkant van het bord te bewegen.

Vliegtuig van foam of karton maken

Je kent vast wel die bouwpakketjes met daarin een soort piepschuim-, foam-achtig vliegtuig wat je – als je hem eenmaal in elkaar hebt – kunt laten zweven. Het leek me leuk om die ook eens zelf proberen te maken, met een elastiekje om hem mee te lanceren. En dat is nog leuker dan ik had gedacht! Ze doen het echt super goed. En als je het leuk vindt, kun je ze eventueel ook nog versieren met stift. De foam bladen heb ik gekocht bij de HEMA (6 vellen voor €1,-) . En de printable voor het knutselen van het vliegtuigje kun je gratis hier downloaden en uitprinten.

Luchtballon knutselen

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Luchtballonnen hebben altijd iets magisch. Zo hoog in de lucht in een mandje aan een ballon de wereld in het klein onder je door zien glijden, dat wil iedereen wel eens. Nou ja, als je geen last hebt van hoogtevrees dan. Met deze ballon gaat dat helaas niet lukken, maar het is wel heel leuk om hem te knutselen. Je print daarvoor deze gratis printable uit en knipt de ballonnen uit gekleurd papier. Die vouw je dubbel en plak je aan elkaar vast met er tussenin een touwtje om hem aan op te hangen en touwtjes om het mandje aan vast te maken. Het mandje knip je van een stukje wc-rol.

‘Lees ook: Lavalamp maken – Een super tof experiment voor kids.’

Ballonauto knutselen

Voor competitieve kinderen is het maken van een eigen ballonauto ook een super leuk idee. Hij rijdt uit zichzelf als je de ballon laat leeglopen. En dat gaat hard! De auto is volledig gemaakt van recyclebare materialen, de spulletjes heb je waarschijnlijk al in huis!

Fiets van strijkkralen maken

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets… Je maakt hem van ijzerdraad waaraan je strijkkralen rijgt en 2 knoopjes vast maakt voor de wielen. Vrolijk eindresultaat zo toch?!

Autostuur knutselen van een papieren bordje

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Iedereen heeft vast wel eens een auto of trein gemaakt door alle stoelen uit huis achter elkaar te zetten. En dan lekker fantaseren; waar gaat de reis naartoe?! Het spelletje wordt nog leuker als de chauffeur een echt zelfgemaakt stuur in zijn handen heeft. Je maakt er zo één van een papieren bordje door het midden weg te knippen en er twee stroken papier kruislings achter te plakken met een toeter erop. Het stuur kun je verder ook nog versieren.

Bootjes vouwen

Origami bootjes zijn zo leuk! Om neer te zetten of om er lekker mee te spelen. Als je ze van een beetje stevig papier maakt, blijven ze zelfs een flinke tijd drijven. In deze video zie je stap voor stap hoe je een bootje vouwen kunt.

‘Lees ook: Proefjes voor kinderen – Een raket maken van een fles.’

Racebaan maken

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Nadat ik het stoplicht hier helemaal boven had gemaakt, hield ik nog een flink stuk buisisolatie (die ik kocht bij Karwei) over. En die buizen zien er net zo uit als zwemnoodles en zijn hol van binnen. Dat bracht me op het idee om hem door te snijden en er een racebaan van te maken voor de Hotwheels autootjes. De twee helften plakte ik aan elkaar vast en van een stukje papier en twee satéprikkers maakte ik een start en een finish. Er worden hier momenteel heel wat wedstrijdjes gereden en getest welke van de auto’s het snelste is. Zo leuk!

Bus knutselen

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!

Van alle voertuigen om te knutselen, is dit de makkelijkste. Je hoeft hem alleen maar even te printen, uit te knippen en in elkaar te zetten. En daarna kan ermee gespeeld worden. De bus kun je eventueel nog persoonlijker maken, door je eigen foto en eventueel ook die van andere vriendjes, vriendinnetjes of papa en mama, achter de ramen te plakken. Hier kun je de gratis printable downloaden en uitprinten.

Vliegtuig vouwen

DIT exemplaar is de straaljager onder de papieren vliegtuigen. Het model werd bedacht door John Collins die er een recordafstand mee wierp, namelijk 69,14 meter! En daarmee is hij wereldrecordhouder papieren vliegtuigjes vliegen. Ik laat je zien hoe je dit vliegtuig vouwen moet, zodat jullie thuis je eigen record kunnen vestigen.

Verven met autowielen

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.

Dit knutselidee met verf heeft denk ik geen uitleg nodig… Met je eigen speelgoedauto’s maak je de mooiste schilderijen. Vroem!

‘Lees ook: Knutselen met eikels – 12 Simpele én super leuke knutselideeën voor in de herfst.’

Werk voertuigen knutselen met klei

Klei ideeën - 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze bouwplaats van klei.

Ook klei leent zich geweldig voor ‘doen-alsof’ spelletjes. “Dit is de bouwplaats en jij bent de graafmachine en ik de huizen bouwer.” Kinderen kunnen zich daar heerlijk in verliezen. Op deze bouwplaats is uiteindelijk een complete mijn gebouwd. En het enige wat je nodig hebt, is klei en een paar werkauto’s. De bouwgrond maakte ik door klei door een vergiet te drukken. In plaats van klei kun je ook zand, steentjes en houtsnippers gebruiken.

Varend bootje knutselen

Sinterklaas knutselen - 12x de leukste Sinterklaasknutsels om te maken

Het laatste idee in dit rijtje voertuigen knutselen is dit varende bootje. Je maakt hem door een kartonnen bordje doormidden te knippen. Op het bordje verf of teken je golven. En daarna niet je de twee helften aan de zijkanten aan elkaar vast, de onderkant laat je open. Dan knutsel je op het uiteinde van een satéprikker een boot en die steek je tussen de bordjes. Als je de prikker beweegt, heb je nu een varende boot!

Nog meer knutselinspiratie

Dat was hem weer! Ik hoop dat je deze knutselideeën leuk vindt. Mocht jij zelf één van deze voertuigen gaan knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen via Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

Voor meer knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En wil je helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar ik iedere week een nieuwe creatieve video upload.

Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!
Bootje vouwen - Ik laat je stap voor stap zien hoe dat moet!
Verjaardag - 15 x inpak inspiratie waar je punten mee gaat scoren

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter